URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2020, 20:06

Mită de 1,2 milioane de lei la Ministerul Mediului, plătită pentru lucrări hidrotehnice, inclusiv în Bihor

Mită de 1,2 milioane de lei la Ministerul Mediului, plătită pentru lucrări hidrotehnice, inclusiv în Bihor Acumularea de la Corbeşti
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un consilier superior din Ministerul Mediului şi Pădurilor, Gheorghe Tuluc, a fost prins de procurorii DNA că a încasat peste 1,2 milioane de lei mită de la constructorii unor lucrări hidrotehnice, una vizând o acumulare din Bihor. Şpaga a fost mascată în contracte de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate de constructori cu firme patronate de rudele consilierului. Tuluc şi complicii săi au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii. 

Anunţul a fost făcut, marţi, printr-un comunicat transmis de Biroul de presă al DNA în care se precizează că Gheorghe Tuluc a comis faptele în perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor ”Acumulare nepermanentă Corbești, jud. Bihor”, ”Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și ”Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele”.

Concret, Tuluc a încasat de la 3 oameni de afaceri, patronii firmelor care executau lucrările, suma totală de 1.293.900 lei. În schimbul banilor, susţin procurorii, consilierul din Ministerul Mediului a favorizat firmele pentru ca acestea să încaseze prioritar contravaloarea lucrărilor executate, s-a preocupat personal de supervizarea lucrărilor, iar unuia dintre afacerişti, care s-a înscris la o nouă licitaţie, i-a pus la dispoziție caietul de sarcini anterior publicării anunțului de participare la licitație.

Mita, mai zic anchetatorii, Tuluc a primit-o mascat, prin intermediul unor firme controlate de rudele sale, în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri, doi dintre ei fiind inculpaţi, alături de consilierul ministerial, pentru complicitate. 

În timpul anchetei, toţi cei trei inculpați au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Lui Tuluc i s-a stabilit o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe o perioadă de 6 ani. De asemenea, consilierul a primit interdicţie ca, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei să fie ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracțiunilor,

Cei doi complici ai săi au primit 2 ani și 4 luni închisoare, respectiv 2 ani şi 2 luni de închisoare, şi în cazul lor aplicarea pedepselor fiind suspendată condiţionat. 

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Neamț.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON