Un consilier superior din Ministerul Mediului şi Pădurilor, Gheorghe Tuluc, a fost prins de procurorii DNA că a încasat peste 1,2 milioane de lei mită de la constructorii unor lucrări hidrotehnice, una vizând o acumulare din Bihor. Şpaga a fost mascată în contracte de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate de constructori cu firme patronate de rudele consilierului. Tuluc şi complicii săi au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii.
Anunţul a fost făcut, marţi, printr-un comunicat transmis de Biroul de presă al DNA în care se precizează că Gheorghe Tuluc a comis faptele în perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor ”Acumulare nepermanentă Corbești, jud. Bihor”, ”Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și ”Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele”.
Concret, Tuluc a încasat de la 3 oameni de afaceri, patronii firmelor care executau lucrările, suma totală de 1.293.900 lei. În schimbul banilor, susţin procurorii, consilierul din Ministerul Mediului a favorizat firmele pentru ca acestea să încaseze prioritar contravaloarea lucrărilor executate, s-a preocupat personal de supervizarea lucrărilor, iar unuia dintre afacerişti, care s-a înscris la o nouă licitaţie, i-a pus la dispoziție caietul de sarcini anterior publicării anunțului de participare la licitație.
Mita, mai zic anchetatorii, Tuluc a primit-o mascat, prin intermediul unor firme controlate de rudele sale, în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri, doi dintre ei fiind inculpaţi, alături de consilierul ministerial, pentru complicitate.
În timpul anchetei, toţi cei trei inculpați au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Lui Tuluc i s-a stabilit o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe o perioadă de 6 ani. De asemenea, consilierul a primit interdicţie ca, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei să fie ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracțiunilor,
Cei doi complici ai săi au primit 2 ani și 4 luni închisoare, respectiv 2 ani şi 2 luni de închisoare, şi în cazul lor aplicarea pedepselor fiind suspendată condiţionat.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Neamț.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.