URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Noiembrie 2023, 16:21

Misiunea Grivei: Se strâng semnături pentru condiții mai bune în adăpostul de câini din Oradea

Misiunea Grivei: Se strâng semnături pentru condiții mai bune în adăpostul de câini din Oradea Câinii din adăpostul Grivei sunt promovați pentru adopție de un grup de voluntare, pe pagina de Facebook „Voluntari pentru cățeii din adăpostul public Oradea”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei orădeni iubitori de animale au depus la Consiliul Local un proiect de hotărâre scris sub forma unei inițiative cetățenești, deci care trebuie susținut de orădeni cu semnături.

Inițiatorii vor ca Primăria să asigure condiții mai bune decât sunt în prezent la Grivei, singurul adăpost public pentru câini din Bihor. Pentru ca proiectul să ajungă pe masa Consiliului Local, trebuie susținut de 10.000 de orădeni. Campania a început în această săptămână.

Condiții mai bune pentru căței

„Ca timp pentru strângerea semnăturilor, legea nu impune nimic, dar noi ne dorim ca în câteva luni să reușim să adunăm aceste semnături și să intre inițiativa noastră în dezbatere publică și în Consiliul Local Oradea”, a declarat Mihai Șvab, într-o conferință de presă susținută joi.

Bărbatul este membru USR și șeful de cabinet al deputatului Silviu Dehelean, dar inițiativa nu aparține partidului politic, ci unui grup de voluntare care, de la începutul acestui an, promovează intens pe internet adopțiile în rândul cățeilor aflați în adăpostul Grivei, pentru a-i salva astfel de eutanasiere. USR se numără însă printre organizațiile și asociațiile care susțin Misiunea Grivei, cum a fost numită campania pentru promovarea inițiativei cetățenești.

„Propunerea noastră cuprinde două lucruri esențiale: unul este îmbunătățirea condițiilor în care câinii sunt ținuți în acest moment în adăpostul Grivei, iar al doilea îl reprezintă sterilizările, pe care le dorim în Zona Metropolitană Oradea (ZMO), unde situația a devenit dezastruoasă”, a declarat Gabriela Șușman, co-semnatară a proiectului de HCL.

Concret, voluntarii cer ca Primăria Oradea să inițieze imediat campanii de microcipare și sterilizare a câinilor în toată ZMO, dar și să deruleze campanii de informare și conștientizare a responsabilităților stăpânilor de animale, să colaboreze cu ONG-urile dedicate traiului bun al animalelor, să creeze „condiții decente” în adăpostul Grivei, dar și să asigure accesul cetățenilor la camerele de supraveghere din țarcuri, pentru transparență.


Cei trei orădeni care au lansat inițiativa cetățenească sunt Gabriela Jurjea, Mihai Șvab și Gabriela Șușman (de la stânga la dreapta)

Termen pentru sterilizare și vaccinare

Între condițiile decente pe care voluntarii le cer pentru Grivei se numără reducerea cheltuielilor lunare pentru adopția de la distanță a animalelor de la 600 la 300 de lei, accesul ONG-urilor la acțiunile de captare a patrupedelor, publicarea câinilor pe pagina adăpostului, astfel încât să fie regăsiți de stăpânii care i-au pierdut, dacă e cazul, sau să-și găsească noi stăpâni, și asigurarea tratamentelor de sterilizare, vaccinare și deparazitare pentru câinii ridicați de pe străzi într-un termen scurt. În prezent, regulamentul adăpostului Grivei prevede că aceste operațiuni sunt obligatorii, dar fără un termen prevăzut, ceea ce face ca animalele să stea mult timp fără ele. „Noi propunem ca în maximum șapte zile de la intrarea în adăpost să fie sterilizați, iar în trei zile să fie vaccinați antirabic și deparazitați”, a precizat Șvab.

Voluntarii au vorbit și de condițiile primitive pe care le au câinii din adăpostul Grivei, ținuți în cuști improvizate din fostele mese din piețele orădene, metalice și, implicit, conductoare perfecte pentru temperaturile de afară. Asta înseamnă că vara animalele suferă de cald – adăpostul neavând nici zone umbrite natural, cu copaci – iar iarna de frig, ceea ce ar trebui să se schimbe, dacă inițiativa cetățenească va deveni realitate.


Campania de strângere de semnături are și un site dedicat, www.misiuneagrivei.ro

Cine poate semna

Voluntarii au lăsat tabele pentru orădenii care vor să susțină inițiativa cetățenească în 17 locații din Oradea, majoritatea cabinete veterinare. Ei mizează pe faptul că iubitorii de animale din oraș le vor lua și le vor duce cunoscuților, singurele condiții pentru semnatari fiind să aibă 18 ani și domiciliul sau viză de flotant în Oradea.

„Dorim să ne adresăm nu doar iubitorilor de animale, ci tuturor cetățenilor. Este interesul tuturor să nu mai întâlnim pe stradă câini liberi, nesupravegheați, care să nu aibă microcip sau să nu fie înregistrat microcipul”, a spus și Gabriela Jurjea, co-semnatară a inițiativei.

De asemenea, tabelele pentru semnături pot fi descărcate și de pe site-ul campaniei, misiuneagrivei.ro, acolo unde curioșii pot și să citească inițiativa cetățenească.

Citește aici proiectul de hotărâre propus de voluntari:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu merge cu manusi!
Cu astia de la adp condusi de unul acuzat de doua crime (evident, achitat de justitie), trebuie masuri dure. Asociatiile sa-si desemneze reprezentanti care sa poata controla adapostul oricand, la orice ora. Camere de monitorizare a adapostului al caror management sa fie asigurat exclusiv de asociatii. Medici desemnati de asociatii care sa aiba oricand acces la animale. Numirea medicului numit/platit de adp sa aiba nevoie de avizul asociatiilor. Si nu in ultimul rand contract de munca pe perioada determinata pt toti angajatii adapostului. Evaluare pt fiecare la 6 luni. Avizul asociatiilor sa fie decisiv in prelungirea contractului. N-a mers cu zaharelul, treceti la bici!
Postat 17 Noiembrie 2023, 12:22 de pinonel
Ok.
Buna initiativa. Actele de dupa adresa sunt autentice? Sau sunt modele despre ce ar trebui sa contina noile hotarari? Ca nu sunt completate.
Postat 16 Noiembrie 2023, 17:57 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON