URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2013, 14:00

Mişcarea Populară şi Forţa Civică ameninţă Guvernul cu judecata, dacă nu renunţă la exploatări petroliere în Băile Felix

Nemulţumiţi de Hotărârea de Guvern 887/2013, care aprobă acordul petrolier al companiilor East West Petroleum şi NIS Petrol în perimetrul bihorean EX-3 Băile Felix, liderii bihoreni ai partidelor Mişcarea Populară şi Forţa Civică par decişi să ceară judecătorilor să anuleze actul.

Această intenţie a fost anunţată încă de săptămâna trecută, însă miercuri politicienii au remis presei locale documentul care dovedeşte că au de gând să se ţină de cuvânt: o cerere de conciliere remisă Guvernului şi depusă şi la Prefectura Bihor. Concret, politicienii urmează paşii Legii Contenciosului Administrativ şi propun Guvernului să rezolve situaţia care îi nemulţumeşte, adică să anuleze de bună-voie HG-ul în cauză.

În solicitare, aliaţii din PMP-FC invocă şase motive pentru care Guvernul ar trebui să se răzgândească. Unul dintre ele este că HG-ul nu respectă "unele dispoziţii" din Legea Minelor, dar şi că hotărârea a fost emisă în lipsa unor avize şi acorduri prevăzute de legislaţia specială, fără însă să se precizeze care anume.

Al treilea motiv invocat este că HG-ul a fost emis fără consultarea bihorenilor care au domiciliul în perimetrul Băile Felix, iar al patrulea că prospecţiunile petroliere, "urmate sau neurmate de exploatare", ar afecta iremediabil pânza freatică şi "resursa economică principală a zonei", adică rezerva de apă geotermală. "Raţiunea de a fi a Băilor Felix urmând să dispară în mod logic şi obiectiv, din cauza unei hotărâri de guvern negândite, neanalizate, nepotrivite, nenecesare, dar catastrofale", se arată în solicitarea politicienilor bihoreni.

În plus, solicitarea arată că perimetrul Băile Felix se suprapune cu Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, dar şi cu rezervele de apă potabile ale Oradiei, din acumularea de la Fughiu.

"Apreciem că cele prezentate mai sus, deşi de notorietate publică, nu au fost comunicate Guvernului României, altminteri un guvern informat nu ar fi putut emite o hotărâre de genul pe care o solicităm a fi anulată", se mai arată în cererea de conciliere.

După cum se ştie, pe 14 noiembrie, Guvernul a avizat prin HG acordul petrolier semnat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi compania East West Petroleum pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. Acordul îi conferă firmei canadiene ca, împreună cu partenerii de la NIS Petrol, să exploreze şi să exploateze resursele petroliere, ecologiştii acuzând că acordul vizează resursele de gaze de şist ale judeţului. În acelaşi timp, însă, autorităţile, inclusiv ministrul Mediului, Rovana Plumb, susţine că acordul încheiat de ANRM vizează exclusiv resursele de petrol şi gaze naturale din perimetru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sa fie mai bine
Attila sunt alaturi de tine in aceasta actiune dar nu si de destul de "proaspatul"partid din care faci parte care,parerea mea este virusat de la inceput de oportunisti.Pacat.
Postat 13 Decembrie 2013, 16:46 de Reblean Radu
Succes! Ali Baba, cei 586 de hoti si cei peste 10.000 de politruci trebuie sa raspunda la apel!
Adica toti, de la Basescu la parlamentari si de la guvernanti la hoardele lor de deconcentrati care redacteaza avize/autorizatii!
Postat 12 Decembrie 2013, 14:57 de Tree
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON