URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2021, 17:19

"Miracol'' în avanpremieră naţională, proiecţii zilnice pentru copii şi cine-concerte create special pentru cea de-a 4-a ediţie TIFF Oradea (VIDEO)

'Miracol'' în avanpremieră naţională, proiecţii zilnice pentru copii şi cine-concerte create special pentru cea de-a 4-a ediţie TIFF Oradea (VIDEO) (Sursa foto: TIFF)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai amplă selecţie de filme şi evenimente speciale din istoria festivalului, multe dintre ele prezentate în avanpremieră în România, se pregăteşte de întâlnirea cu publicul TIFF Oradea. În perioada 17-19 septembrie, cinefilii vor avea ocazia să-i întâlnească le ei în oraş pe regizorii şi protagoniştii producţiilor autohtone care au cucerit marile festivaluri, chiar înainte de lansarea oficială a filmelor în cinematografe. O adevărată surpriză pregătită iubitorilor de muzică vor fi cine-concertele create special pentru cea de-a patra ediţie a evenimentului, în timp ce copiii se vor bucura de un program dedicat lor, cu proiecţii speciale şi ateliere de animaţie.

Programul complet şi bilete de acces la TIFF Oradea 2021 sunt disponibile online, pe Tiff.eventbook.ro.

Recent prezentat în secţiunea competiţională Orizzonti a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, "Miracol" - cel mai nou film al regizorului Bogdan George Apetri, se va vedea la Oradea, în avanpremieră în România, sâmbătă seară, pe 18 septembrie, de la ora 21:15, la Teatrul Regina Maria. Actorii Cezar Antal şi Ovidiu Crişan vor fi prezenţi la proiecţia filmului care i-a impresionant pe criticii de film prezenţi la Veneţia, generând ecouri în presa internaţională. „Printre cele mai bune filme pe care le-am văzut la festival’’, subliniază Owen Gleiberman, într-o cronică publicată în Variety.


Spioni de ocazie, r. Oana Giurgiu (Sursa foto: TIFF)

În avanpremieră se vede la Oradea şi "Scara", un film inspirat din întâmplări reale, despre parcursul spiritual al unui tânăr actor către înţelegerea divinităţii. Regizorul Vlad Păunescu şi designer-ul de costume Oana Păunescu vor fi prezenţi la proiecţia specială programată vineri, pe 17 septembrie, de la ora 20:00, la Teatrul Regina Maria.

În ultima zi de festival, la Filarmonica de Stat, orădenii vor urmări documentarul "Spioni de Ocazie", filmat în cea mai mare parte la ei în oraş. La evenimentul programat de la ora 20:30, spectatorii le vor întâlni pe regizoarea Oana Giurgiu şi pe Letiţia Ştefănescu, editorul filmului. O expoziţie dedicată proiectului, cu fotografii realizate de Alex Gâlmeanu, va putea fi vizitată în fiecare zi de festival la Sinagoga Sion.


"Mami" (Petite Maman, r. Celine Sciamma) - EducaTIFF (Sursa foto: TIFF)

EducaTIFF – proiecţii pentru cei mici, zi de zi la Filarmonica de Stat din Oradea

De vineri şi până duminică, fiecare dimineaţă la TIFF Oradea va începe cu o proiecţie specială pentru copii.

Programate zilnic de la ora 11.00, în sala Filarmonicii, lungmetrajele educative din selecţia EducaTIFF vor face deliciul celor mai tineri dintre cinefili, invitaţi să savureze poveştile incluse în programul festivalului special pentru ei.

Vineri, pe 17 septembrie, copiii vor vedea pentru prima dată în oraşul lor documentarul muzical "Blană Bombă" (r. Claudiu Mitcu), povestea a patru băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, gata să cucerească scena românească de rock.

Sâmbătă dimineaţă, spectatorii vor face cunoştinţă cu "Străjerii Deltei" (r. Liviu Marghidan), un grup de copii hotărâţi să salveze mediul cu orice preţ. Filmul va fi proiectat la Oradea în avanpremieră naţională. În ultima zi de festival, cea mai mare fantezie a celor mici prinde viaţă în "Mami" (r. Celine Sciamma), un film în care protagonista, o fetiţă de 8 ani, are ocazia să se împrietenească cu o versiune mult mai tânără a mamei sale.

Artista Agata Tabacu îi va ajuta pe cei mici să facă primii paşi în lumea animaţiei stop-motion în cadrul atelierelor cu acces gratuit organizate sâmbătă şi duminică la The Spot – Centrul de tineret.

O primă întâlnire de creaţie va avea loc pe 18 septembrie, de la ora 14.00, iar duminică, atelierul dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, va începe de la ora 13.30.

Cine-concerte în avanpremieră, la Sinagoga Sion

Bazat pe povestea lui Jack The Ripper, "The Lodger" (1972) este unul dintre primele filme ale lui Alfred Hitchcock şi este în general recunoscut a fi cel în care artistul şi-a găsit propriul stil: combinaţia distinctă dintre moarte si fetişism, umor şi tensiune intensă.

Pentru proiecţia specială de la TIFF Oradea, Dubase, unul dintre primii artişti din România care au acompaniat live filme, a realizat o coloană sonoră originală, pe care spectatorii sunt invitaţi s-o descopere în premieră vineri, pe 17 septembrie, de la ora 21:00, la Sinagoga Sion.

Tot aici, în cea de-a doua seară de festival, artiştii avangardişti de la Karpov not Kasparov vor acompania live proiecţia filmului "L'Inhumaine", SF-ul francez lansat în 1924, în regial lui Marcel L'Herbier. Filmul se remarcă prin tehnicile sale experimentale şi este rezultatul colaborării multor specialişti de renume în artele decorative, arhitectură şi muzică, provocând multe controverse la lansarea sa.

Duminică, pe 19 septembrie, de la ora 21.00, o colecţie rară de scurtmetraje româneşti de arhivă din prima jumătate a secolului 20, adevărată mărturie a cinemaului românesc timpuriu, vor fi aduse la viaţă prin interpretarea muzicală a Simonei Strungaru şi a lui Sebastian Burneci. De la reverie până la comedie burlescă, cine-concertul "De haz, de necaz", creat special pentru TIFF Oradea, va deschide o fereastră asupra vieţii de la început de secol 20.

TIFF cu reguli

Toate evenimentele incluse în programul festivalului vor fi organizate cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

În spaţiile de proiecţie din interior, spectatorii vor purta masca de protecţie pe toată durata evenimentului, iar pentru participarea la evenimentele în aer liber, accesul spectatorilor se va face cu obligativitatea purtării măştii pe toată durata evenimentului şi va fi permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, a celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea începerii evenimentului şi al persoanelor care prezintă rezultatul negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înaintea începerii evenimentului.

Cea de-a patra editie TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Echipa TIFF Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON