URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Ianuarie 2024, 14:20

Minune la Ștei: Primăria a strâns din donații cofinanțarea pentru dotarea spitalului. Cine se numără printre donatori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proiect pentru dotarea Spitalului Orășenesc din Ștei depus în 2021 și aprobat în ultimele zile ale anului trecut poate fi dus la bun sfârșit chiar dacă Primăria n-a avut bani să pună cota de cofinanțare din bugetul local.

La apelul primarului, suma necesară, 840.000 lei, a fost strânsă din donații de la firme din Oradea și din alte localități bihorene, dar și de la persoane fizice, între care un bărbat stabilit în străinătate și un pensionar din Prahova.

Chetă pe Facebook

Așa cum BIHOREANUL relata la începutul lunii decembrie a anului trecut, primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, lansase pe contul propriu de Facebook un apel pentru strângerea unei sume de 840.000 lei, reprezentând o zecime din valoarea totală de 8,36 milioane lei pentru dotarea spitalului în baza unui proiect pe care Primăria îl depusese la Ministerul Sănătății în anul 2021 și care a fost aprobat abia în noiembrie 2023, când bugetul local nu mai avea disponibilități, iar, din cauza intervalului de timp rămas până la finele anului, nici nu putea fi contractat un credit pentru a procura acești bani.

„Cu ajutorul dumneavoastră, vrem să modernizăm spitalul nostru!”. Așa începea postarea făcută pe Facebook de primarul Iulian Balaj, înaintea minivacanței de Sfântul Andrei și de Ziua Națională, prin care cerea o sponsorizare de 843.000 lei, pentru „cofinanțarea cu 10% a unui proiect foarte important pentru întreaga zonă Ștei”.

Mulțumiri înainte de Revelion

Cu toate că strângerea sumei, de altfel considerabile, părea aproape imposibilă, în ultima zi a anului trecut, primarul a anunțat, tot pe Facebook, că orașul a reușit să facă rost de bani, aceștia intrându-i în conturi.

Primăria Ștei a reușit să asigure cofinanțarea în valoare de 843.000 lei pentru proiectul de dotări cu aparatură medicală destinată Spitalului Orășenesc Ștei, prin programul „Asigurarea calității servicilor medicale”. (…) Mai mult de un sfert din acești bani de cofinanțare au fost donați de către sponsori în urma acțiunii de colectare de fonduri. Vă mulțumim tuturor celor care v-ați implicat în finalizarea acestui important proiect, prin donațiile dumneavoastră! Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a scris Iulian Balaj.

56 de donatori

Contactat de BIHOREANUL, edilul a spus miercuri că în ultima zi a anului a reușit să facă demersurile birocratice pentru a vira banii în contul proiectului, după ce suma a fost donată de nu mai puțin de 56 de persoane juridice și fizice, nu doar din Bihor, dar și din țară, ba chiar și din străinătate.

„Cea mai mare parte a banilor a fost donată de firme din Oradea și din alte localități din județ, dar am primit și donații de la persoane fizice. Un pensionar din Drajna, județul Prahova, a ținut să ne ofere 1.000 lei, iar un bărbat plecat în străinătate ne-a donat 8.300 lei. Le suntem foarte recunoscători tuturor”, a spus primarul din Ștei.

CT, ecografe, paturi electrice...

Potrivit directorului Spitalului Orășenesc din Ștei, dr. Sorin Vesa, unitatea medicală și Primăria ar fi pierdut proiectul dacă orașul nu reușea să asigure cofinanțarea pentru proiectul ce vizează dotarea cu diverse echipamente medicale.

Între acestea se află un computer tomograf, primul din istoria spitalului, trei ecografe de ultimă oră (dintre care unul mobil, putând fi folosit la patul bolnavului, iar unul special pentru camera de gardă), un aparat de radiologie mobilă (de asemenea utilizabil la patul bolnavului), analizoare automate pentru urgențe, aparate laserterapie, o cameră frigorifică și 50 paturi cu ajustare electrică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
Primarul din Stei de ce n-a primit bani de la cj, doar este din aceeasi gasca PeNaLa ca cel mai iubit fiu al Bihorului? Din milioanele pierdute in procese fara rost de birtinez nu s-a gasit unul si pt Stei? Sau numai pt carp&gasca sunt bani?
Postat 04 Ianuarie 2024, 10:19 de pinonel
Donatorii sunt persoane cu IQ ridicat.
Peste niște ani, chiar dacă sumele donate par destul de mari din partea unor persoane fizice, nimeni din acest spital nu va refuza internarea acestora pe perioade lungi ... poate chiar până la finalul vieții cu o participare materială simbolică, care să asigure atunci asistența medicală.
Postat 04 Ianuarie 2024, 08:16 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON