URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2012, 08:55

Mintea românului de pe urmă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trist şi nemeritat destin are Muzeul Ţării Crişurilor! Şi asta pentru că totdeauna cei care erau chemaţi să-i decidă soarta n-au fost la înălţimea momentului. Când s-a pus problema retrocedării Palatului Baroc, dacă aveam conducători destoinici şi existau şi parteneri oneşti de dialog din partea bisericii, altul era viitorul instituţiei.

O chirie convenabilă pentru ambele părţi ar fi fost, zic eu, soluţia optimă. În fond, cu banii pe care-i azvârlim în uriaşul imobil al fostei Garnizoane, Muzeul putea sta bine mersi în chirie 30-40 de ani. Ţi poate parcul din jur n-ar fi avut aspectul uşor jerpelit de acum.

Apoi a început odiseea cu noul sediu. De luni de zile ne-am împotmolit la faza de "achiziţionat crocodili", iar dacă blocajul mai continuă, monumentala clădire va arăta ca Policlinica Mare, minus plasele de pe faţadă.

În schimb, se renovează Cetatea. Poate ar fi momentul ca Muzeul să capete o casă într-un loc ca acesta. Cetatea are la rându-i nevoie de o atracţie pentru turişti, pentru că un lapidarium şi o biserică înseamnă prea puţin. Dar şi pentru o asemenea soluţie e nevoie de oameni deschişi dialogului. Oricum, banii daţi pentru reabilitarea Garnizoanei nu s-ar pierde, căci acolo s-ar putea muta Consiliul Judeţean, Prefectura şi instituţiile subordonate, răspândite care pe unde.

P.S. Că tot vorbeam de muzee: În săptămâna "Şcoala altfel", elevii au ieşit din clase prin oraş, vizitând instituţii şi firme, şi cred că au învăţat mai multe aşa decât într-o lună de ore plictisitoare. Eu consider că ar fi bine ca accesul elevilor în muzee să fie gratuit. În Franţa, de pildă, toţi tinerii până în 25 de ani pot intra gratis la muzee dacă sunt cetăţeni ai Uniunii Europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
ROMANIA-ungarria 3-0
:))) scor de neprezenatre
Postat 15 Aprilie 2012, 17:49 de star
Jos palaria politrucilor !
Baciu KISS este artizanul din umbra la toate retrocedarile si donatiile staului Romanl catre fundatii si congregatii din ungarria !! udmrr-eul de cand e la guvernarea nationala si locala numai dupa saracirea statului roman si saracirea etniei romane a fugit si a lucrat !!!! O cardasie intre politrucii romani ( la nivel de individ si partid) si intre udmr-isti a dus la jaful patrimoniului local si national in numele papei pentru ungaria!!!! JOS PALARIA politruci ROMANI !!!
Postat 15 Aprilie 2012, 17:45 de scortosul
Logica caracterului
Eşti atât de logic MC în această abordare punctuală încât aş vrea să văd lideri politici pe mintea ta. Păcat că atât tu cât şi acei oameni politici sunteţi, de fapt, de acelaşi nivel caracterial.
Postat 13 Aprilie 2012, 14:31 de Carp III
Jos palaria politrucilor !
Baciu KISS este artizanul din umbra la toate retrocedarile si donatiile staului RRomanl catre fundatii si congregatii din Ungaria !! UDMR-eul de cand e la guvernarea nationala si locala numai dupa saracirea statului roman si saracirea etniei romane a fugit si a lucrat !!!! O cardasie intre politrucii romani ( la nivel de individ si partid) si intre udmr-isti a dus la jaful patrimoniului local si national in numele papei pentru ungaria!!!! JOS PALARIA politruci RROMANI !!!
Postat 13 Aprilie 2012, 08:01 de scortosul
corida
hunii, au mizat pe elementul surpriza. stateau ascunsii, dupa care navaleau in haita luand prin surprindere populatiile bastinase. dupa ce si-au dat seama cu ce nemernici au de-a face (hunii omorau si jefuiau tot ce puteau), popultiile bastinase, i-au luat la omor, alungandu-i de peste tot. In final, nemernicii huni, au fost nimiciti in Campiile Cataluniei.
Postat 12 Aprilie 2012, 23:19 de Land
Au fost cinstiti...
Parcul din jurul fostului muzeu s-a transformat într-o groapa de gunoi. Ungurii în afara de a da jos semnele statului Roman si a arbora drapelul rosu-alb-verde nu sunt în stare de nimic. Instinctele de pe vremea hunilor când au ars Europa de la un capăt la altul sunt adânc întipărite în codul lor genetic. Păcat. Naționalismul orb maghiar s-a întâlnit cu incompetenta și delăsarea aleșilor locali. Ce a ieșit... se vede.
Postat 12 Aprilie 2012, 22:04 de Emil
@ro
:) ei, nene, chiar asa grabit ai fost in cat ai uitat sa precizezi acest detaliu ?!? la asa articol, asa comm... pai de ce nu au fost cinstiti catolicii ? poate reusesti sa ii determini sa fie corecti astfel ca viitorul Muzeului va fi altul. Succes !
Postat 12 Aprilie 2012, 21:10 de gmt
@gmt
Imi cer scuze ... gardul dintre Muzeu si CATEDRALA ROMANO-CATOLICA. Am scris comentariul grabit si am scris biserica...mare branza. Nu cred ca avea rost sa pui intrebarea respectiva pt ca eu cred ca s-a subinteles ce am vrut sa spun. Si inca ceva...limbajul asta de taran nu isi avea rostul.....
Postat 12 Aprilie 2012, 20:09 de ro
@gmt
:))) e simplu. daca era vorba de ortodocsi, scriau toti "dihoreii", "editoriale", doua luni pe chestia asta.
Postat 12 Aprilie 2012, 19:50 de book
CARE BISERICA, TEMBELULE ???
BAI, CIUMETE, DESPRE CARE BISERICA VORBESTI ????? SPUNE PANA LA CAPAT !!!!!!!!!
Postat 12 Aprilie 2012, 19:46 de gmt
...si inca ceva...
Ce se mai aude totusi cu noua cladire a Muzeului, cea de pe Armatei Romane. Ca ultima data inca mai dadeau vina reciproc Selina si CJ (ma rog...cel putin sefii Selinei si a CJ). Cetatea ar fi loc bun dar ar trebui loc mai mare, dupa cum spune moshu mai devreme.
Postat 12 Aprilie 2012, 12:26 de ro
Pacat...era niste vremuri...
Eu pot spune ca am prins Muzeul sa il vizitez ori de catr ori am avut ocazia, si niciodata nu m-am plictisit chiar daca era tot aceleasi exponate tot timpul, era totusi ceva aparte si atmosfera din acel Parc + interiorul cladirii, Doi la mana, jerpelit e putin zis, deja cladirile, trotuarele, cararile au inceput sa intre in degradare. Acuz vreo 2-3 zile am fos prin acel parc si nu mai e nimic cum a fost acuz 10-15 ani (gropi multe, garduri si ziduri sparte, iarba neintretinuta + UN GARD TRAS FARA MOTIV INTRE BISERICA SI CLADIREA MUZELEU...WTF? - nu ii vad rostul). As vrea sa vad o initiativa , o cooperare intre noii proprietari si Primarie, CL ori CJ de revitalizare + reabilitare a tuturor cladirlor si parcului. S-ar readuce la viata toata zona aceea cu putina imaginatie si initiativa !!!!
Postat 12 Aprilie 2012, 12:23 de ro
O idee pripita
Este o prostie. Chiar daca locul in sine ar fi foarte bun, Muzeul nu are cum sa incapa in spatiul din cetate - vorbesc de spatii expozitionale si de depozitare, toate necesitand conditii de umiditate si temperatura speciale. Nemaivorbind ca trebuie sa existe si spatiu pentru personalul administrativ, cercetare, studiu - plus spatii recreationale pentru vizitatori - cafenea, tourist shop. Toate astea necesita un spatiu mult mai mare.
Postat 12 Aprilie 2012, 12:04 de moshu
ar fi perfect!
Cetatea e de departe locul cel mai potrivit pentru muzeu, insa cheltuielile cu amenajarea spatiului ar fi prea mari si pentru asa ceva nu sunt bani in tara asta. De aia am ajuns la coada europei, ca la noi autoritatile semi-analfabete nu dau 2 bani pe cultura!
Postat 12 Aprilie 2012, 11:49 de mia
Crima culturala
Daca s-a ajuns la o astfel de situatie poate ca ar trebui trimise cateva scrisori de multumire celor care s-au ocupat in deceniile astea de un tezaur cultural.Iar pe langa scrisoare sa apara si nota de plata.
Postat 12 Aprilie 2012, 11:16 de gyorgy tozser
complexe
Nea Mircea, iar te-ai dat de gol. Tot timpu' faci comparaţii de tipul , "uite ce bine e la alţii, numai la noi e cel mai rău din univers". Prin asta le dai apă la moară fino-tibetano-mongoloizilor. Asta din cauză că eşti un complexat, fără stimă de sine. Şi normal, dacă tot ce faceţi la fiţuică e marcat de compromisuri penibile, pe nişte bonuri de masă..... Mai ales Abrudan, da' el are muiere franţuzoaică. Cine vrea să meargă la muzeu merge oricum, n-o să-l împiedice preţul modic de aprox. 5 lei. Lasă că în Franţa e scumpe alealalte..........
Postat 12 Aprilie 2012, 10:32 de petrache
la muzeu
atractivitatea unui muzeu local(cum este muzeul nostru)este destul de redusa! probabil vizitatori erau mai multi in Palatul baroc pentru ca insasi cladirea care adapostea exponatele era un...exponat in sine!(chiar si sobele de teracota din incaperi erau ele insele adevarate opere de arta). punctul de vedere exprimat in articolmi se pare pertinent!
Postat 12 Aprilie 2012, 09:29 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON