"Ceea ce văd astăzi aici sper să fie un model pentru lucrările din România", a declarat sâmbătă, la Oradea, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe. Însoţit de secretarul de stat Marcel Boloş şi directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, ministrul a inspectat în teren stadiul lucrărilor la pasajele rutiere construite peste şoseaua de centură în dreptul străzilor Ciheiului şi Nojoridului.
"Un parteneriat de succes"
Cele două pasaje sunt finalizate în proporţie de 99% şi urmează să fie date în folosinţă în ultima decadă a lunii septembrie. Buşe a lăudat proiectul privind construirea celor două pasaje ca pe "un exemplu de profesionalism" şi "un parteneriat de succes" între autoritatea locală, CNADNR şi Ministerul Transporturilor.
"În primul rând este un proiect care se termină mai devreme, iar în al doilea rând le mulţumesc că au pus pe primul loc problema securităţii şi au montat separatoare într-o zonă în care traficul se schimbă. Mi-a mai plăcut că se curăţă şi nu rămâne nimic în urma şantierului, aşa cum rămânea înainte", a declarat ministrul.
Cu lucrări suplimentare
Lucrările la pasajul din dreptul străzii Ciheiului, lung de 33 metri, care ajunge la 484 metri cu rampe cu tot, au început în august 2015. Făcute de austriecii de la Porr Construct, pentru suma de 19,5 milioane lei, fără TVA, ele mai implică lărgirea şoselei de centură pe o porţiune de 650 metri pentru realizarea benzilor de accelerare şi decelelare, precum şi amenajarea a patru intersecţii pentru acces la şi dinspre drumul ocolitor.
"Cel mai dificil a fost să degajăm terenul de molozul şi gunoiul depozitat aici în urmă cu 15-20 de ani, fapt care a implicat lucrări suplimentare. A fost unde am mers şi la adâncime de 3 metri", i-a spus ministrului managerul de proiect, Adrian Bodoc.
Deschis riveranilor
Şantierul la pasajul din dreptul străzii Nojoridului a fost deschis în iulie 2015 de asocierea firmelor Freyrom SA (Bucureşti) şi Procons Group SRL (Oradea) care şi-au asumat lucrarea la un preţ de 14,6 milioane lei. Cu o înălţime de 5,5 metri deasupra şoselei de centură, pasajul de 33 metri atinge o lungime de 691 metri cu rampe cu tot şi este deservit de benzi de accelerare şi decelelare cu o lungime totală de 1.600 metri şi de trei sensuri giratorii.
Podul va lega cartierele Cantemir, Salca, Nufărul şi Grigorescu şi va asigura accesul în siguranţă la Parcul Industrial Eurobusiness II din strada Ogorului. "Riveranii circulă deja peste pasaj, în regim de şantier, chiar dacă acesta va fi deschis oficial abia la sfârşitul lunii", a declarat directorul firmei Procons, Vlad Moldovan.
Construcţia celor două pasaje peste şoseaua de centură a fost propusă de municipalitatea orădeană, care a şi finanţat proiectarea lucrării şi studiul de trafic. Lucrările efective au fost suportate în proporţie de 85% din fonduri europene, iar diferenţa este asigurată de la bugetul central.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.