Ministrul Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, a declarat la Digi24 că autorităţile se pregătesc de valul 4 al pandemiei, acesta urmând să afecteze în primul rând persoanele nevaccinate.
Ea a precizat şi că există un risc scăzut ca persoanele cărora le-a fost administrat un ser anti-Covid să dezvolte forme grave ale bolii, în prezent doar 1% dintre românii vaccinaţi fiind infectaţi post-vaccinare.
Valul nevaccinaţilor
Întrebată dacă se urmăreşte evoluţia tulpinei Delta în România (detectată pentru prima dată în India, unde a provocat un val devastator de îmbolnăviri), Ioana Mihăilă a spus că, potrivit estimărilor specialiştilor de la nivel internațional, tulpina va fi dominantă în Europa la finalul verii, şi cel mai probabil şi în România.
"Ne pregătim de valul patru încă de la finalul valului trei. Ce trebuie să fim conştienţi este că şi în aceste ţări în care, într-adevăr, numărul de cazuri a crescut, nu a crescut semnificativ sau nu atât de mult ca în valurile anterioare numărul spitalizărilor şi numărul deceselor. Practic, chiar dacă cazurile au crescut, persoanele vaccinate nu au risc de a dezvolta formă severă de boală", a explicat ministrul la Digi24.
Medicul orădean a spus în continuare că, potrivit datelor transmise de Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), doar 1% din persoanele vaccinate în România s-au infectat cu coronavirus, de aceea ea i-a îndemnat și pe românii care au trecut prin boală să se vaccineze.
"Ştim că din pacienţii infectaţi cu tulpina Delta avem trei decese confirmate la ultima raportare a INSP şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat. Acest val patru va fi, de fapt, un val al nevaccinaţilor, aceştia vor fi principalii afectaţi".
Restricţii în valul 4?
Despre viitoare restricţii impuse după apariţia valului 4 al pandemiei, ministrul a spus că dacă românii se vor vaccina "atunci nu va fi nevoie de restricţii".
"Cred că restricţiile vor viza în primul rând persoanele nevaccinate, dacă ar fi doar să emit o părere, cred că ar trebui să resticţionăm acele evenimente care se desfăşoară în spaţii închise cu un număr mare de participanţi, dacă aceştia nu sunt vaccinaţi. Este doar o ipoteză de lucru, nu ceva care este pe masa guvernului. Nu este o propunere, pentru că în acest moment cifrele referitoare la incidenţă sunt bune, aşa că în acest moment nu discutăm de restricţii", a mai explicat Mihăilă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.