Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, după o vizită făcută în Spitalul Județean din Oradea, că în acest an, cu ajutorul medicilor de familie, vor fi pornite noi programe de screening a populației pentru diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni oncologice.
El a afirmat că deja au fost pregătite proiecte de acte legislative în acest scop, iar în prezent specialiștii lucrează la organizarea unui circuit al pacientului, pentru ca după diagnosticare acesta să aibă acces „imediat” la tratament.
„Legislația este terminată”
„Practic, legislația (n.r. – pentru lansarea noilor programe de screening) este terminată, însă trebuie să ne asigurăm că și în spatele screeningului există ceva”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferință de presă susținută sâmbătă, după ce a vizitat Spitalul Județean din Oradea, împreună cu premierul Marcel Ciolacu.
Rafila a anunțat noile programe de screening răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI privind existența sau nu a unei politici a Ministerului Sănătății de a echilibra sistemul sanitar așa încât la baza lui, începând cu medicina de familie, pacientul să aibă șansa unei diagnosticări cât mai din timp a unor afecțiuni, pentru a fi tratate mai rapid, cu mai puțină suferință și la costuri mai mici, înainte să se cronicizeze și să fie necesare spitalizări, intervenții chirurgicale și terapii foarte scumpe.
Ținta: cancerele de col uterin, de sân, de prostată și digestive
Rafila a confirmat că Ministerul are în vedere o atenție mai mare acordată medicinei primare, afirmând că în acest an vor fi lansate noi programe de screening, după cele desfășurate în prezent, pentru descoperirea timpurie a bolilor cardiovasculare și a diabetului.
„În prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening (n.r. – noi). Noi (n.r. – sistemul sanitar) facem programe de screening inclusiv la nivelul cabinetelor medicilor de familie, este vorba de bolile cardiovasculare, de diabet, și plata medicilor de familie se face și pe un pachet de servicii preventive, din care screeningul face parte. Probabil proiectul cel mai important și cel mai așteptat după bolile cardiovasculare și diabet, pentru că sunt cele mai frecvente, este cel legat de screeningurile majore în cadrul Planului național de combatere a cancerului, mă refer la cancerul de col uterin, de sân, de prostată și digestiv”, a spus ministrul Sănătății.
Pacientul să aibă „imediat” acces la tratament
Rafila a afirmat că unele dintre aceste screeninguri ar fi „relativ ușor de implementat”, dar specialiștii din domeniu lucrează la ceea ce urmează după diagnosticare, astfel încât pacientul să aibă acces la tratamente cât mai repede. El a amintit, în context, de eșecul programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin din urmă cu câțiva ani, arătând că repetarea unui asemenea eșec trebuie evitată.
„Lucrăm la ceea ce urmează după screening, pentru că screeningul în sine nu face decât o detecţie precoce a unor boli serioase, dar trebuie să ai tot circuitul şi toate resursele disponibile pentru ca pacientul care a fost identificat să poată beneficia de evaluare şi tratament imediat. Or, organizarea şi reorganizarea sistemului de sănătate la nivel regional, cu centre de excelenţă, cel puţin la planul de cancer, este un proces laborios la care lucrează zeci de specialişti, cei mai buni specialişti din oncologie în momentul de faţă”, a explicat Rafila.
„A mai fost un program de screening, pentru cancerul de col uterin, trebuia să se facă screening la un milion de femei în fiecare an și s-a făcut la 100.000. Nu dorim un astfel de program, care să fie un eșec, avem nevoie de un parteneriat cu medicii de familie care, sigur, vor fi plătiți pentru ceea ce fac, dar vrem să fie rezultate, nu să facem o improvizație care să fie folosită exclusiv în campania electorală”, a mai spus ministrul Sănătății la Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.