Promisiune importantă făcută de PSD-istul Florian Bodog, sâmbătă, în prima sa conferinţă de presă susţinută la Oradea în calitate de ministru al Sănătăţii. La sediul PSD Oradea, acesta a spus că până la finalul anului Centrul Oncologic va avea încă un accelerator liniar de particule, necesar în tratamentul bolnavilor de cancer, iar municipiul şi judeţul nu vor trebui să plătească nimic, deoarece banii vor veni de la Banca Mondială, printr-un credit luat de Ministerul Sănătăţii.
"Am deblocat un program al Băncii Mondiale care are un buget de 250 milioane de euro (program care a fost semnat în 2014 şi care a devenit operaţional în 2015), pe care până în momentul de faţă s-au tras doar 5 milioane de euro. Prima componentă pe care am activat-o în acest an este componenta legată de radioterapie, de care va beneficia şi oraşul Oradea", a spus Bodog.
Ministrul a precizat că programul se derulează în două etape, una în perioada imediat următoare, în care vor intra Institutul Oncologic şi Spitalul Elias, ambele din Bucureşti, iar a doua va viza ulterior inclusiv Oradea, explicând că în cântărirea deciziei a contat nu doar "patriotismul local", ci şi faptul că Centrul Oncologic de aici are deja construit un buncăr care ar putea adăposti al doilea accelerator.
"La sfârşitul lunii februarie o delegaţie a Băncii Mondiale, de la Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Europeană de Medicină Nucleară din Viena va fi aici pentru a stabili ce tip de aparat vom achiziţiona pentru judeţul Bihor", a spus Bodog. El a subliniat că aparatul va fi unul foarte performant, de ultimă generaţie, şi va fi adus la Oradea "fără să implice nici un cost din partea municipiului şi nici din partea Spitalului Municipal, respectiv a Centrului Oncologic".
Achiziţia celui de-al doilea accelerator liniar de particule, necesar în tratamentul bolnavilor de cancer deoarece "bombardează" tumorile cu precizie, era prevăzută în strategia pe sănătate a Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor, care intenţionau să îl achiziţioneze cu fonduri nerambursabile printr-un program transfrontalier. Acesta este necesar şi pentru că cel vechi, pus în funcţiune la inaugurarea Centrului, de mai bine de 4 ani, se defectează tot mai des şi este suprasolicitat.
În aceste condiţii, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, alături de care Bodog a susţinut conferinţa de presă, a explicat că CJ Bihor, unde este vicepreşedinte, se va reorienta în ce priveşte proiectul strategic ce avea ca scop, între altele, tocmai achiziţia celui de-al doilea accelerator pentru Centrul Oncologic.
"Dacă demersurile făcute de domnul ministru sunt pentru acest an, aşa cum am înţeles, atunci în proiectul strategic, care încă nu este depus pentru că încă nu s-a terminat ghidul, ne vom orienta către alt obiectiv de importanţă pentru judeţul Bihor şi pentru municipiul Oradea. Dar, sigur, suma de 12 milioane de euro care este prevăzută pentru proiectul strategic pe România - Ungaria, o vom cheltui", a spus Mang.
Pe de altă parte, Bodog a mai anunţat că Ministerul Sănătăţii se află într-o fază avansată de achiziţionare a unor echipamente de anestezie pentru spitalele din ţară, Oradea urmând să primească patru aparate noi. "Vor fi cumpărate 240 de aparate pentru 34 de oraşe, din care Oradea va primi două aparate standard şi două de înaltă performaţă. Este vorba despre unul de înaltă performanţă pentru chirurgie cardio vasculară şi unul de înaltă performanță pentru neurochirurgie", a mai spus Bodog.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.