În contextul în care în ultima perioadă numărul cazurilor de Covid este tot mai mare, iar specialiștii estimează mult mai multe infecții pentru perioada următoare, ministrul orădean al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, sâmbătă, că în cazul în care cifrele se înrăutăţesc şi va fi nevoie de instituirea unor restricţii de circulaţie, acestea nu vor viza persoanele vaccinate. Doar în ultimă instanţă vor fi afectate şcolile, a spus ea.
"Dacă cifrele se înrăutăţesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei. Ce vrem să facem cu prioritate este să accelerăm campania de vaccinare, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei şi să ţinem cât de mult putem şcolile deschise, pentru că nu putem să mai avem acele efecte asupra educaţiei copiilor, consecinţe a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Acestea sunt principiile de la care plecăm. Este clar că, în acest context, dacă va fi nevoie să instituim restricţii de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi ca ultimă instanţă vor fi afectate şcolile. Vom discuta", a afirmat Mihăilă, potrivit Agerpres.ro, întrebată dacă vor fi impuse restricţii la malluri în weekend pentru cei care nu vor avea certificate de vaccinare, testare sau trecere prin boală.
În ce privește discuțiile apărute în spațiul public conform cărora mai mulți români și-ar fi făcut rost de certificate false de vaccinare, Mihăilă a spus că nu există până acum o evidenţă clară a certificatelor false de vaccinare semnalate.
„Suntem în legătură cu organele de cercetare şi în momentul în care primim informaţii legate de emiterea de certificate false de vaccinare, sesizăm poliţia şi acele structuri din sistemul de stat care trebuie să investigheze. Nu avem până acum o evidenţă clară câte certificate false au fost semnalate. Discutăm cu medicii din spitale, cei care primesc şi internează din ce în ce mai mulţi pacienţi care apar în evidenţe ca vaccinaţi şi care atunci când au o formă moderat-severă, recunosc că de fapt sunt nevaccinaţi şi încurajăm medicii şi încurajăm pacienţii să colaboreze cu poliţia pentru a-i descoperi pe cei care au recurs la astfel de metode şi vorbim mai ales de personalul medical care a emis certificate de vaccinare fără ca pacienţii să fie vaccinaţi”, a afirmat Ioana Mihăilă conform HotNews.ro.
Sursa citată amintește că recent poliţiştii din Timiş au deschis o anchetă, dar şi dosar penal, după ce mai mulţi pacienţi cu forme severe de Covid-19 au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, deşi deţineau certificate de vaccinare.
HotNews.ro mai arată că poliţiştii vorbesc de metoda ”vaccinului la chiuvetă” folosită de unii medici de familie înscrişi în programul de imunizare. Mai exact, suspiciunea vizează medici care ar fi aruncat la chiuvetă vaccinuri pe care le-ar fi trecut ca fiind administrate unor persoane, contra unor sume de bani, acele persoane primind astfel certificate de vaccinat și intrând în bazele de date naționale și internaționale ca fiind inoculați, când de fap ele nu ar fi fost vaccinate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.