URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2021, 17:16

Ministrul Mediului explică de ce consilierul lui, Pásztor Sándor, a ajuns şef la ABA Crişuri: se anchetează politizarea Apelor Române

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor (foto), a fost numit director general al ABA Crişuri, după mazilirea discretă a PNL-istului Ionel Avrigeanu, din cauza anchetelor penale declanşate în mai multe judeţe din ţară privind politizarea acestei instituţii. Aceasta este explicaţia pe care ministrul Mediului, Tánczos Barna, a dat-o, luni la Oradea, întrebat de BIHOREANUL de ce Pásztor, care este şi consilierul său personal, a fost promovat.

Numiri penale

„Nu cred că înlăturarea acestui director (n.r. Avrigeanu) a avut conotaţii politice, singurele criterii au fost luate în considerare au fost de respectare a condiţiilor la numire. Sunt organe de control care cercetează modalitatea în care în anumite judeţe conducătorii au fost numiţi şi probabil este motivul pentru care domnul director a fost retras din funcţie şi temporar domnul Pásztor a fost însărcinat cu aceste atribuţii. Nu este o numire definitivă pe post, este o numire temporară”, a declarat Tánczos. Având funcţia de director tehnic al ABA Crişuri, obţinută printr-un concurs, UDMR-istul Pásztor a preluat, luna trecută, şi atribuţiile de director general. 

Întrebat concret dacă se fac cercetări penale privind numirea lui Avrigeanu în funcţia de director al ABA Crişuri, ministrul mediului n-a dat un răspuns franc, dar a lăsat să se înţeleagă că da. „Este posibil, toate numirile din acea perioadă sunt cercetate”, a spus el.

Pe de altă parte, ministrul şi-a lăudat subalternul: „Cred că domnul Pásztor este printre cei mai buni specialişti din ţară în domeniul apelor”. 

Animale politice

La începutul acestui an, procurorii DNA au demarat o anchetă la Apele Române, anchetând politizarea din instituţiile din Iaşi şi Suceava. O anchetă Recorder a scos la iveală că directorul ABA Prut Bârlad, Petru Avram, vicepreşedintele PNL Iaşi şi cel care se autointitula „un animal politic”, a girat angajarea unei chelneriţe pe post de inginer la dispeceratul instituţiei, deşi era evident depăşită de funcţia pe care o deţinea.

La aceeaşi instituţie, procurorii anticorupţie au cercetat şi angajarea tatălui directorului general adjunct al Apelor Române la nivel național, Constantin Mețler, la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani. Cele două cazuri au avut un lucru în comun: ambele persoane au fost întâi angajate fictiv la Primăria comunei Vatra Moldoviței, pentru a putea fi apoi detașate la Apele Române.

Totuşi, în acest dosar nu se fac cercetări şi la alte administraţii bazinale din ţară, dat fiind că, pe 5 iulie, procurorii DNA au trimis în judecată şase persoane implicate în acest scandal.

Controale încrucişate la balastiere

Pe de altă parte, tot BIHOREANUL l-a întrebat luni pe Tánczos ce părere are despre faptul că angajaţii ABA Crişuri n-au văzut dezastrul ecologic care se petrece pe Crişul Negru, unde exploatările ilegale de nisip şi pietriş au distrus râul.

Ministrul a spus că despre angajaţii ABA nu ştie decât că l-au informat despre aceste exploatări şi că fac controale din ce în ce mai des. În plus, Ministerul a declanşat un control la nivel naţional, iar verificările le fac angajaţi din alte judeţe.

„Amenzile sunt uriaşe, au fost constatate foarte multe situaţii de neegalitate şi de exploatare nelegală. Rezultatele îmi arată un fenomen care trebuie să fie oprit şi prin alte mijloace pe termen mediu şi lung, acele imagini satelitare care vor fi implementate prin PNRR ne vor ajuta foarte mult”, a spus ministrul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON