URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2021, 21:46

Ministrul Educaţiei: Vacanța de primăvară va fi prelungită cu 3 săptămâni, iar finalul anului şcolar se amână pentru 2 iulie (VIDEO)

Ministrul Educaţiei: Vacanța de primăvară va fi prelungită cu 3 săptămâni, iar finalul anului şcolar se amână pentru 2 iulie (VIDEO) foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că vacanţa de primăvară va fi prelungită cu trei săptămâni, astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox, dar şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie, în contextul pandemiei de Covid-19. De asemenea, finalul anului şcolar se amână pentru 2 iulie. 

Concret, vacanţa elevilor va avea loc în perioada 2 aprilie - 4 mai. Vacanţa de primăvară trebuia să înceapă pe 2 aprilie şi să dureze o săptămână, respectiv până duminică, 11 aprilie, astfel că se prelungeşte cu 3 săptămâni, incluzând şi mini-vacanţa de 1 mai.

Luna aprilie, "cea mai dificilă"

"Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primăvară din 2 aprilie - 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii", a spus Cîmpeanu, potrivit Digi24.ro.

Ministrul şi-a motivat decizia şi din punct de vedere al pandemiei, "observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă".

Cîmpeanu afirmă că, pe lângă faptul că vacanţa prelungită ar reduce mobilitatea luna aprilie, "care se anunţă ca fiind cea mai dificilă", măsura are drept scop "să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat".

Ministrul a spus că există şi un "al patrulea avantaj", să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie.

"Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie - începea pe 20 aprilie - să fie mutată în luna mai. Deci, punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin", a mai spus Cîmpeanu.

Pe de altă parte, Alba24.ro scrie că, potrivit calendarului aprobat în acest moment, Evaluarea Națională ar trebui să înceapă în data de 22 iunie, cu proba la limba și literatura română. În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, acesta va începe, potrivit calendarului aprobat, în data de 14 iunie, cu proba A – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și să se încheie în 9 iulie cu afișarea rezultatelor finale.

Semestrul al doilea va fi prelungit

Marţi seară, ministrul a revenit cu precizări, susţinând că semestrul al doilea se va încheia pe 2 iulie, în loc de 18 iunie, deci cu două săptămâni mai târziu.

"Se mută practic 2 săptămâni din vacanţa de vară, în vacanţa de primăvară. În loc sa finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 Iulie", a anunţat el. 

De la această măsură vor fi exceptaţi elevii clasei a opta, care îşi vor finaliza cursurile pe 25 Iunie (în loc de 11 Iunie), elevii clasei a XII-a, care vor termina pe 18 iunie (în loc de 4 iunie) şi cei care frecventează învăţământul profesional şi tehnic, care îşi vor încheia cursurile pe 23 iulie (in loc de 9 Iulie).

Ordinul de ministru privind noua structură va fi publicat miercuri.

Vezi mai jos discursul ministrului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON