Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a promis joi la Oradea că în următorii doi ani toate localităţile din judeţul Bihor vor fi conectate la internet de bandă largă.
"Până la finalul anului 2025 tot Bihorul va fi conectat la internet de bandă largă, un lucru important pentru dezvoltarea locală şi pentru acces la serviciile publice", a declarat Sebastian Burduja într-o conferință de presă la primărie.
Potrivit evidenţelor oficiale, în prezent la nivel naţional există 1.464 de localităţi neacoperite, dintre care 25 bihorene.
Pe lista celor 25 de localităţi se numără, printre altele, Auşeu, Borod, Bratca, Dobreşti, Mădăras, Şinteu, Şoimi, Vadu Crişului şi Viişoara (lista integrală poate fi consultată mai jos).
Aflat în Oradea, ministrul Cercetării a lansat joi un apel de proiecte privind sprijinirea utilizării serviciilor de comunicaţii în aceste zone fără acoperire.
Proiectele vor fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta C7 privind transformarea digitală.
Cu sprijinul "privaţilor"
Astfel, zonele "albe", adică fără internet de mare viteză, cum sunt cele bihorene, vor fi acoperite prin PNRR cu sprijinul agenţilor economici.
Având în vedere că este vorba de investiţii nerentabile în localităţi mici şi, de multe ori, izolate, firmele vor beneficia de sprijin financiar de la stat.
"Vom face acest lucru cu ajutorul investitorilor privaţi. Lucrăm împreună cu colegii de la Consiliul Concurenţei pentru realizarea unor scheme de ajutor de stat", a explicat, la rândul său, secretarul de stat din Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ana Maria Buşoiu.
Potrivit secretarului de stat, prin proiectele care urmează să fie lansate vor fi acoperite cu internet 945 de localităţi din ţară, inclusiv cele 25 din Bihor.
Reducerea decalajului dintre sat şi oraş
Prezent la conferinţa de presă, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare şi Comunicaţii (ANCOM), Cristin Popa, a afirmat că extinderea reţelei de internet de mare viteză constituie o prioritate.
"Trebuie să ajungem cu bandă largă către consumatorul final. Asta înseamnă să reducem decalajul de dezvoltare dintre urban şi rural", a spus Popa.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, operatorii au nevoie de sprijinul autorităţilor locale. "De multe ori pentru a pune un pilon în câmp necesită aceeaşi autorizare ca pentru un pod", a declarat directorul ANCOM.
Pin internet de mare viteză se înţelege viteză de download de minimum 100 Mbps.
Lista localităților „albe” din Bihor:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.