URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2021, 12:02

Ministrul Cseke Attila: „Pentru prima dată după 30 de ani, Guvernul participă la finanțarea instituțiilor de cultură”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul bihorean al Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă la Oradea că, după alocările de 5,7 milioane lei făcute în octombrie de Guvern prin ministerul pe care îl conduce către teatrele şi Filarmonica din Oradea, bugetul central pregăteşte pentru luna decembrie alocări "cu o valoare şi mai mare".

Un sistem de echilibrare

Cseke Attila a afirmat că măsura, menită să sprijine domeniul cultural, corectează unele diferenţe în modul de finanţare al instituţiilor de profil. "Vorbim de un sistem de echilibrare a instituţiilor de cultură la nivel naţional. În unele judeţe, aceste instituţii de cultură sunt susţinute din bugetul Ministerului Culturii. Consiliul Judeţean Cluj, de exemplu, este degrevat de finanţarea instituţiilor, în timp ce Consiliul Judeţean Bihor trebuie să aloce toate sumele", a explicat Cseke.

Ministrul Dezvoltării a spus că punerea în funcţiune a unui astfel de sistem constituie o premieră pentru perioada post-decembristă. "Este pentru prima dată după 30 de ani se face o echilibrare a acestor sume şi de la nivel central, din cotate defalcate, se alocă fonduri pentru aceste instituţii de cultură", a spus ministrul.

Cseke a afirmat că îşi doreşte ca această formă de finanţare să se regăsească pe viitor în Legea bugetului de stat, astfel încât instituţiile de cultură să ştie de la începutul anului pe ce fonduri se bazează, iar Consiliile Judeţene de ce costuri se pot degreva.

"Nu e treaba politicianului..."

Întrebat de BIHOREANUL cu privire la destinaţia finală a sumelor care vor fi alocate luna aceasta teatrelor şi Filarmonicii orădene, ministrul Dezvoltării nu a ştiut ce să răspundă.

"Nu e treaba politicianului să întrebe ce face cu aceşti bani. Treaba noastră este de a aduce acest surplus", a spus Cseke.

În plus, ministrul a afirmat că finanţările nu se vor pierde în cazul în care instituţiile de cultură nu le vor putea cheltui în trei săptămâni, până la sfârşitul anului, pentru că vor fi reportate pe 2022.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E vorba de finanțarea culturii maghiare, nu-i așa?
Cum ar fi plata salariilor muzicanților de la Filarmonica orădeană, nu de către angajatorul care e Consiliul județean Bihor, ci de către Ministerul Dezvoltării. Așa se face cultura în România, după modelul bihorean al lui Bolojan ... unde județul se ocupă cu turnarea asfaltului având cât mai multe cocoașe, ca să se scurgă apa deha lungul, iar cei care sunt cu investițiile majore, ministere și agenții naționale, bagă bani în corzi de viori și de piane.
Postat 12 Decembrie 2021, 19:55 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON