URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2023, 13:50

Ministerul pentru viitor: Cine-și asumă responsabilitatea pentru viitorul planetei?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În baza Acordului climatic de la Paris din 2025, se creează Ministerul pentru Viitor, ce are ca misiune apărarea tuturor fiinţelor vii, prezente şi viitoare. Însă, la scurt timp, un val de căldură loveşte India şi provoacă moartea a 20 de milioane de persoane.

Aceasta este premisa cărţii "Ministerul pentru viitor", scrisă de americanul Kim Stanley Robinson, care aduce în faţa cititorilor o problemă fictivă, dar pe care mulţi specialişti o consideră iminentă. 

"În al doisprezecelea an de secetă continuă, oraşul nostru a rămas fără apă. Desigur, am fost avertizaţi că aşa se va întâmpla, dar chiar şi în perioadele de secetă se întâmplă să mai cadă câţiva stropi de ploaie, însă prin strategia de conservare şi asolament în agricultură, prin construirea de noi rezervoare şi conducte către bazine hidrografice îndepărtate, prin săparea unor fântâni şi mai adânci şi prin toate celelalte eforturi, am reuşit întotdeauna să ne descurcăm cumva", este unul dintre pasajele romanului, care ar putea trece şi ca o mărturie reală a unei persoane dintr-o zonă călduroasă.

Încălzirea globală, poluarea atmosferică, seceta, fenomenele meteo extreme sunt subiecte pe care specialişti din lumea întreagă le prezintă ca probleme încă reversibile. Asta înseamnă că responsabilitatea viitorului aparţine generaţiei de acum, motiv pentru care specialişti din întreaga lume au pus serios problema: planeta albastră are nevoie de un Minister pentru Viitor? În condiţiile în care deciziile generaţiilor de azi afectează generaţiile viitoare, nu ar trebui stabilită o strategie unitară pentru bunăstarea şi sănătatea oamenilor din viitor?

Eşecul Acordului de la Paris, care nu doar că nu a reuşit, din 2016 până acum, să impună măsuri concrete acceptate de ţările lumii, ba chiar este contestat de multe state, este o dovadă că omenirea este departe de o strategie unitară.

Până când politicienii se pun de acord, rămâne ca fiecare cetăţean "eco-conştient" al planetei să facă gesturile pe care le consideră esenţiale ca planeta să fie un loc plăcut şi în viitor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ba mai bine sa nu isi asume nimeni responsabilitate ptr cetatenii altei tari, care nu l-a votat
Numai Putin isi asuma responsabilitatea ptr cetatenii ucrainieni care “vor sa scape de nazism”.
Postat 18 Martie 2023, 14:39 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON