Vicepreşedintele PC Bihor, Dorin Corcheş, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă răspunsul primit de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) la o adresă în care politicianul cerea lămuriri cu privire la amenda istorică, de 33,4 milioane euro, aplicată de Administraţia Fondului de Mediu la Electrocentrale Oradea, pentru nedepunerea la timp a certificatelor CO2.
Concluzia lui Corcheş? "Trebuie să-mi pun cenuşă în cap în faţa Ministerului Mediului, căci în adresa mea am folosit un limbaj dur exprimându-mi îngrijorarea şi dezacordul faţă de felul în care instituţia a gestionat situaţia de la Electrocentrale. Vinovată, din păcate, de această situaţie este Electrocentrale!", a spus vicepreşedintele PC Bihor.
Lege europeană
Concret, Ministerul Mediului precizează că potrivit Directivei 87 din 2003 a Comisiei Europene referitoare la sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze de seră, operatorii au obligaţia să restituie, până pe 30 aprilie a fiecărui an, în contul din Registrul Unic Consolidat al UE, un număr de certificate egal cu cantitatea totală de emisii GES provenite de la instalaţiile respective în anul anterior.
De asemenea, Regulamentul UE privind modalitatea de restituire stipulează clar că certificatele vor figura ca depuse abia după parcurgerea a 26 de ore de la iniţierea procedurii, când în reţea le va apărea statusul "complet". Potrivit legislaţiei, "curgerea acestui interval se suspendă în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 00-24 şi la sărbătorile legale".
Ca atare, "în data de 30 aprilie 2013, Electrocentrale Oradea figura cu obligaţia de 334.866 certificate nepredate (penalitatea pentru 1 certificat nepredat fiind de 100 de euro). Pentru predarea acestor certificate, operaţiunea de restituire a fost iniţiată de operator mai târziu în aceeaşi zi de 30 aprilie, dar a fost finalizată în Registru pe 2 mai".
Trei avertismente
În răspunsul trimis lui Corcheş, Ministerul Mediului arată că "a urmat toţi paşii legali privind comunicarea către Electrocentrale referitoare la restituirea certificatelor GES aferente anului 2012", corespondenţa purtându-se cu societatea "deoarece obligaţia de conformare revine operatorului aflat sub schema ETS".
Mai precis, pe 28 februarie 2013 Ministerul a trimis o adresă oficială către CET reamintind societăţii de obligativitatea depunerii certificatelor până pe 30 aprilie şi avertizând-o de posibilitatea aplicării unei amenzi de 100 de euro pe certificat în cazul în care acest lucru nu se întâmplă.
Mai mult, pe 26, dar şi pe 29 aprilie, Ministerul a revenit cu adrese către Electrocentrale explicând paşii precişi care trebuie urmaţi din timp pentru ca pe 30 aprilie operaţiunea de depunere a certificatelor CO2 să fie considerată conformă.
Amenda, singura soluţie
MMSC precizează că în perioada mai-iunie 2013 s-a consultat cu Comisia Europeană "privind posibilitatea legală de a exonera operatorul de la plata penalităţii de 100 euro, invocându-se buna credinţă a operatorului întrucât la 30 aprilie 2013 acesta avea în contul din Registru cele 334.866 certificate".
"Răspunsul COM este unul nefavorabil, prin faptul că nu există o bază legală pentru exonerarea de la acestă penalitate, iar operatorul era obligat să se asigure că are suficiente certificate pentru finalizarea conformării", arată Ministerul, precizând că pentru anul 2010 încă alţi 12 poluatori au fost amendaţi ca urmare a neconformării.
În plus de acestea, în octombrie 2013 Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că "operatorii care nu au restituit până la data de 30 aprilie certificatele GES aferente emisiilor din anul precedent nu sunt exoneraţi de la plata penalităţii de 100 euro, chiar dacă certificatele au fost restituite după această dată". MMSC a fost notificat de Comisia Europeană cu privire la această decizie în februarie 2014 şi, drept urmare, a emis amenda către CET.
De ce alţii nu...
În adresa lui, Corcheş ceruse lămuriri şi-n ceea ce priveşte ceilalţi poluatori din ţară la care a făcut referire primarul Ilie Bolojan că ar fi în aceeaşi situaţie şi nu au fost amendaţi. Drept răspuns, Ministerul Mediului precizează că, de fapt, situaţiile nu sunt similare şi explică de ce au scăpat aceşti operatori de penalităţi.
De exemplu, Centrala Turceni a Complexului Energetic Oltenia a restituit certificatele aferente anului 2011 în soft în termen legal, mai precis pe 4 aprilie, "dar din cauza unei erori a softului Comisiei, aceasta nu a fost finalizată". Procedura a fost refăcută, iar Comisia a comunicat MMSC că operatorul este considerat "conform".
În ceea ce priveşte CET-ul Arad, acesta a returnat certificatele CO2 până pe 30 aprilie completând procedura din soft. Ce n-a făcut operatorul a fost o chestiune birocratică: să introducă în soft cifra emisiilor verificate pentru anul anterior, operaţiune care avea termen limită până pe 31 martie. "Ţinând cont că operatorul a restituit, însă, până pe 30 aprilie toate certificatele aferente emisiilor reale din anul anterior în soft, operatorul figurează fiind conform".
Indignat pe Primărie
După ce a primit aceste explicaţii, Dorin Corcheş s-a arătat revoltat de atitudinea municipalităţii şi a primarului Ilie Bolojan, care a declarat că ministerul "s-a comportat neprofesionist şi foarte părtinitor" cu CET. "Sunt indignat că municipalitatea a prezentat această situaţie cu iz de răzbunare politică", a afirmat Corcheş.
Mai mult, fostul consilier local susţine că este imposibil ca Primăria să nu fi ştiut de această situaţie, din moment ce Electrocentrale a fost avertizată în repetate rânduri de MMSC. "Este penibil să venim să facem pe necunoscătorii şi să spunem că totul este un joc politic", a spus vicepreşedintele PC Bihor.
Dorin Corcheş a spus că întârzierea cu care CET a achiziţionat certificatele CO2 nu are nicio scuză fiindcă, şi dacă era lipisit de resursele financiare proprii necesare, societatea putea să apeleze la ajutorul "proprietarului", care e municipalitatea. "CET-ul a mai fost în situaţii limită cu alte speţe. Se putea convoca şi de această dată o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, pentru alocarea de bani în acest scop", a comentat Corcheş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.