URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2014, 18:00

Ministerul Mediului l-a convins pe Dorin Corcheş: "Electrocentrale e vinovată pentru amenda de 33,4 milioane euro"

Vicepreşedintele PC Bihor, Dorin Corcheş, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă răspunsul primit de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) la o adresă în care politicianul cerea lămuriri cu privire la amenda istorică, de 33,4 milioane euro, aplicată de Administraţia Fondului de Mediu la Electrocentrale Oradea, pentru nedepunerea la timp a certificatelor CO2.

Concluzia lui Corcheş? "Trebuie să-mi pun cenuşă în cap în faţa Ministerului Mediului, căci în adresa mea am folosit un limbaj dur exprimându-mi îngrijorarea şi dezacordul faţă de felul în care instituţia a gestionat situaţia de la Electrocentrale. Vinovată, din păcate, de această situaţie este Electrocentrale!", a spus vicepreşedintele PC Bihor.

Lege europeană

Concret, Ministerul Mediului precizează că potrivit Directivei 87 din 2003 a Comisiei Europene referitoare la sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze de seră, operatorii au obligaţia să restituie, până pe 30 aprilie a fiecărui an, în contul din Registrul Unic Consolidat al UE, un număr de certificate egal cu cantitatea totală de emisii GES provenite de la instalaţiile respective în anul anterior.

De asemenea, Regulamentul UE privind modalitatea de restituire stipulează clar că certificatele vor figura ca depuse abia după parcurgerea a 26 de ore de la iniţierea procedurii, când în reţea le va apărea statusul "complet". Potrivit legislaţiei, "curgerea acestui interval se suspendă în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 00-24 şi la sărbătorile legale".

Ca atare, "în data de 30 aprilie 2013, Electrocentrale Oradea figura cu obligaţia de 334.866 certificate nepredate (penalitatea pentru 1 certificat nepredat fiind de 100 de euro). Pentru predarea acestor certificate, operaţiunea de restituire a fost iniţiată de operator mai târziu în aceeaşi zi de 30 aprilie, dar a fost finalizată în Registru pe 2 mai".

Trei avertismente

În răspunsul trimis lui Corcheş, Ministerul Mediului arată că "a urmat toţi paşii legali privind comunicarea către Electrocentrale referitoare la restituirea certificatelor GES aferente anului 2012", corespondenţa purtându-se cu societatea "deoarece obligaţia de conformare revine operatorului aflat sub schema ETS".

Mai precis, pe 28 februarie 2013 Ministerul a trimis o adresă oficială către CET reamintind societăţii de obligativitatea depunerii certificatelor până pe 30 aprilie şi avertizând-o de posibilitatea aplicării unei amenzi de 100 de euro pe certificat în cazul în care acest lucru nu se întâmplă.

Mai mult, pe 26, dar şi pe 29 aprilie, Ministerul a revenit cu adrese către Electrocentrale explicând paşii precişi care trebuie urmaţi din timp pentru ca pe 30 aprilie operaţiunea de depunere a certificatelor CO2 să fie considerată conformă.

Amenda, singura soluţie

MMSC precizează că în perioada mai-iunie 2013 s-a consultat cu Comisia Europeană "privind posibilitatea legală de a exonera operatorul de la plata penalităţii de 100 euro, invocându-se buna credinţă a operatorului întrucât la 30 aprilie 2013 acesta avea în contul din Registru cele 334.866 certificate".

"Răspunsul COM este unul nefavorabil, prin faptul că nu există o bază legală pentru exonerarea de la acestă penalitate, iar operatorul era obligat să se asigure că are suficiente certificate pentru finalizarea conformării", arată Ministerul, precizând că pentru anul 2010 încă alţi 12 poluatori au fost amendaţi ca urmare a neconformării.

În plus de acestea, în octombrie 2013 Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că "operatorii care nu au restituit până la data de 30 aprilie certificatele GES aferente emisiilor din anul precedent nu sunt exoneraţi de la plata penalităţii de 100 euro, chiar dacă certificatele au fost restituite după această dată". MMSC a fost notificat de Comisia Europeană cu privire la această decizie în februarie 2014 şi, drept urmare, a emis amenda către CET.

De ce alţii nu...

În adresa lui, Corcheş ceruse lămuriri şi-n ceea ce priveşte ceilalţi poluatori din ţară la care a făcut referire primarul Ilie Bolojan că ar fi în aceeaşi situaţie şi nu au fost amendaţi. Drept răspuns, Ministerul Mediului precizează că, de fapt, situaţiile nu sunt similare şi explică de ce au scăpat aceşti operatori de penalităţi.

De exemplu, Centrala Turceni a Complexului Energetic Oltenia a restituit certificatele aferente anului 2011 în soft în termen legal, mai precis pe 4 aprilie, "dar din cauza unei erori a softului Comisiei, aceasta nu a fost finalizată". Procedura a fost refăcută, iar Comisia a comunicat MMSC că operatorul este considerat "conform".

În ceea ce priveşte CET-ul Arad, acesta a returnat certificatele CO2 până pe 30 aprilie completând procedura din soft. Ce n-a făcut operatorul a fost o chestiune birocratică: să introducă în soft cifra emisiilor verificate pentru anul anterior, operaţiune care avea termen limită până pe 31 martie. "Ţinând cont că operatorul a restituit, însă, până pe 30 aprilie toate certificatele aferente emisiilor reale din anul anterior în soft, operatorul figurează fiind conform".

Indignat pe Primărie

După ce a primit aceste explicaţii, Dorin Corcheş s-a arătat revoltat de atitudinea municipalităţii şi a primarului Ilie Bolojan, care a declarat că ministerul "s-a comportat neprofesionist şi foarte părtinitor" cu CET. "Sunt indignat că municipalitatea a prezentat această situaţie cu iz de răzbunare politică", a afirmat Corcheş.

Mai mult, fostul consilier local susţine că este imposibil ca Primăria să nu fi ştiut de această situaţie, din moment ce Electrocentrale a fost avertizată în repetate rânduri de MMSC. "Este penibil să venim să facem pe necunoscătorii şi să spunem că totul este un joc politic", a spus vicepreşedintele PC Bihor.

Dorin Corcheş a spus că întârzierea cu care CET a achiziţionat certificatele CO2 nu are nicio scuză fiindcă, şi dacă era lipisit de resursele financiare proprii necesare, societatea putea să apeleze la ajutorul "proprietarului", care e municipalitatea. "CET-ul a mai fost în situaţii limită cu alte speţe. Se putea convoca şi de această dată o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, pentru alocarea de bani în acest scop", a comentat Corcheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@mOON si mind
sI ORASUL ESTE AL CUI? aL MEU SAU A CEEA CE INSEAMNA statul roman care si el este al tau... mai putin al meu !!! Esti un caraghios tampit !!!! Atat, in rest ramane cum am stabilit !
Postat 18 Aprilie 2014, 01:33 de orbSERVATORaNTENA3IA
Re: ORBservatorAntena3ia
Habar nu ai cine e proprietatul CET! Nu mai e a Statului Roman din 1997! E proprietatea orasului, adica a ta, a mea, etc, etc! Lua-v-ar naiba de gugustiuci inapoiati mintal!
Postat 17 Aprilie 2014, 23:26 de Moon
Re: anca
Ori esti tampita de felul tau, ori te-a pus cineva sa molfai niste cuvinte pe forum, pentru ca nu cred sa existe cineva asat tampit ca tine, sa nu inteleaga nimic dar sa scrie totusi!
Postat 17 Aprilie 2014, 23:23 de Mind
A scăpat Corches de seful direct, numit sef peste irigatiile din capitala!
Asa a ajuns PC BIhor sa dezbata lucruri serioase, ca altfel puteam crede ca a sucombat de tot!
Postat 17 Aprilie 2014, 23:20 de Mind
ce le pasa, platesc prostii de oradeni !
Cu insolvenţă la usă. CET Oradea va acorda prime de Paşte angajaţilor săi. Mai mult, termocentrala a fost recent amendată cu 33 de milioane de euro de Comisia Europeană pentru că nu şi-a răscumpărat certificatele verzi. Totuşi, cei peste 500 de salariaţi au primit fiecare câte 400 de lei, iar în următoarea lună vor fi premiaţi cu încă o sută de lei. Administratorul centralei spune că este obligat prin contractul colectiv de muncă să dea aceşti bani. Primele de Paşte au fost deja acordate angajaților de la CET Oradea. Societatea se zbate să scape de faliment, dar administratorul special a alocat 47.000 de euro de sărbători pentru cei care muncesc aici - 400 de lei pentru fiecare salariat în parte. Luna viitoare, angajaţii de la CET Oradea vor mai primi încă 130 de lei fiecare. O mare parte din bani provin dintr-un fond de rezervă de asigurări sociale al companiei. Administratorii centralei au încercat să negocieze cu sindicaliștii reducerea bonusurilor. Contractul colectiv de muncă al angajaţilor de la CET va fi renegociat în luna iunie, când administratorii societăţii vor să-i convingă să renunţe la aceste prime. Societatea este în insolvență și are datorii de aproape 400 de milioane de lei. La acestea se adaugă amenda de 33 de milioane de euro aplicată recent de Ministerul Mediului.
Postat 17 Aprilie 2014, 17:44 de ionel
nimicnicia politicienilor locali...
Oricat de tare l-ati uri pe Bolojan, nu credeam sa mai cada cineva in acelasi pacat ca Mircea Matei, acela de a condamna orasul care v-a propulsat in politica ... In acest fel de dezbatere nimeni nu castiga, jubileaza cei care il urasc pe Bolojan, dar mult mai multi sunt cei care inteleg ca va condamnati orasul de dragul catorva voturi !
Postat 17 Aprilie 2014, 08:38 de anca
EXTRAORDINAR....
Fantastic!!!!! SOC!!!!!halucinant,,,,,Asa este cum am spus noi....doar lui porches ii trebuie doua saptamani sa rumege o informatie....auzi tu:::: am cerut si mi s-au trimis.....mai lasa vrajala marsss acolo de unde-ai iesit....COTET...
Postat 17 Aprilie 2014, 08:36 de 2/15
oopsy!
cu alte cuvinte, primarul, in calitate de "manager" al acestei "firme", numita CET respectiv orasul Oradea, ar trebui sa isi prezinte demisia. Gresesc?
Postat 17 Aprilie 2014, 01:29 de anda
:)))
Trebuie sa recunosc este bun tipul la ale politicii, foarte abil.
Postat 16 Aprilie 2014, 23:37 de Oradean.
SUPERtaxatii
O chestie ciudata si idioata : STATU amendeaza STATU !!!! Adica muta banii din taxele si impozitele locale la cele nationale , adica le ia de la oradeni si le da la hudemeristi sefi la mediu !!!!Asta este in rromanica si orasul condus de un idiot !!!!! L-ati ales sa-l pupati !!! Dar mai intai scoateti banii de amenda !!!!!! 30000000 Eu = aprox170eu/ cacila de locuitor indiferente de varsta si natonalitate !!! Anu asta ne-am ras de concedii ca vine cam 500 Eu/ familie ......
Postat 16 Aprilie 2014, 22:43 de ORBservatorAntena3ia
Dar ce credeai?
Doar nu credeai ca Bolo spune adevarul, cetul il ingroapa.
Postat 16 Aprilie 2014, 20:15 de Lulu
Grohaitorule
DAR NU MAI SCAP DE TINE GUNOIULE ? BAI NENOROCITULE L-AI DAT AFARA PE PROFESIONISTUL DE LA PEDOLOGIE SA TE INSCAUNEZI TU ?
Postat 16 Aprilie 2014, 20:02 de gigi
amenda Udmr-ista
date dreku mai Coches sa platiti amenda tu si Varanu caruia ii pupi mana.
Postat 16 Aprilie 2014, 19:56 de secu
Cenușa
De câte kilograme ai nevoie DODO? Te ajut și-ți trimit câtă cenușă dorești.Gratuit.
Postat 16 Aprilie 2014, 19:23 de Sargon
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON