URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
02 Iulie 2024, 15:00

Ministerul Apărării anunță că au început înscrierile pentru ofițerii medici care vor fi pregătiți la FMF Oradea, dar nu publică și calendarul

Ministerul Apărării anunță că au început înscrierile pentru ofițerii medici care vor fi pregătiți la FMF Oradea, dar nu publică și calendarul (sursa foto: MApN)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că au început înscrierile pentru cele 10 locuri de studenți-militari alocate, în premieră, Facultății de Medicină din Oradea, studenți care vor urma, în paralel, cursurile universitare de medicină și un program de formare medico-militară.

Într-un răspuns transmis după aproape trei săptămâni de când BIHOREANUL a solicitat amănunte despre parteneriatul încheiat de Ministerul Apărării Naționale, prin Institutul Medico-Militar, și Universitatea din Oradea, biroul de presă al ministerului a confirmat că cele 10 locuri, toate fără taxă, dedicate studenților care vor să devină ofițeri medici vor fi ocupate începând cu anul universitar 2024-2025, adică din această toamnă.

„Înscrierile au început conform Planului de școlarizare al Ministerului Apărării Naționale pentru anul de învățământ 2024-2025. Detalii pot fi găsite la adresa https://www.recrutaremapn.ro/plan.php”, a transmis MApN.

Pe site, tinerii găsesc informații cu privire la procesul de recrutare, criteriile pe care trebuie să le îndeplinească, documentele necesare la înscriere și probele prin care trebuie să treacă. Însă, calendarul procesului de recrutare (cu intervalul de depunere a dosarelor ori zilele în care se vor susține probele eliminatorii) nu este încă disponibil.

Mai multe informații se pot afla, însă, la Centrul zonal de selecție și orientare Alba-Iulia, unde a fost arondat și biroul informare-recrutare pentru județul Bihor.

Așa cum și BIHOREANUL a scris, studenții-militari de la FMF Oradea vor urma programul de studii universitare de licență în specializarea medicină, pregătindu-se cot la cot cu studenții civili, dar și un program de formare medico-militară, „organizat în structuri subordonate Direcției medicale a MApN, în cadrul căruia studenții se vor pregăti pentru formarea competențelor specifice şi ducerea acțiunilor în mediul militar”, conform MApN. Cele două programe se vor desfășura în paralel, a mai transmis Ministerul.

De ce la Oradea?

BIHOREANUL a întrebat MAPN și de ce a fost selectată facultatea orădeană pentru acest parteneriat, dat fiind că în prezent cursuri de acest gen se țin doar la Universitatea de medicină și farmacie „Carol Davila” din București și la Universitatea de medicină, farmacie, științe și tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

„Universitatea din Oradea a fost aleasă atât din considerente medico–militare, cât și geografice. Astfel, absolvenții vor avea oportunități diversificate de evoluție în spitale militare, centre și formațiuni de medicină operațională sau alte structuri ale Ministerului Apărării Naționale din zona de Vest a țării (Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Sebeș etc.), ceea ce va duce la creșterea procentului de încadrare cu medici militari în aceste structuri”, a transmis MApN.

Instituția laudă și facultatea orădeană: „De asemenea, s-a ținut cont și de calitatea educației, Facultatea de medicină din Oradea oferind programe de studii recunoscute și bine structurate, adaptate standardelor europene. Studenții vor avea, astfel, acces la un curriculum comprehensiv care acoperă atât aspectele teoretice, cât și cele practice ale medicinei, precum și la facilități moderne și tehnologie avansată, laboratoare și echipamente de ultimă generație, ceea ce va permite viitorilor medici militari să învețe și să se antreneze într-un mediu propice dezvoltării lor profesionale. De asemenea, facultatea are un corp profesoral format din medici și cercetători cu experiență, dedicați, iar studenții vor avea numeroase oportunități de participare la conferințe și la diverse proiecte de cercetare naționale și internaționale”.

Cu cele 10 locuri de la Oradea, MAPN va pregăti în total, în următorul an universitar, 115 medici militari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Delgaz Grid
  • Numere de telefon dispecerat pentru urgente gaz, apelabile non-stop
    Pentru sesizarea urgentelor si disfunctionalitatilor în ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, Delgaz Grid pune la dispozitia consumatorilor doua numere de telefon, disponibile non stop:  0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Telekom si cu tariful operatorului pentru toate celelalte retele de telefonie) si 0800.800.928 (numar gratuit, apelabil din principalele retele de telefonie fixa si mobila).  Dispeceratul asigura servicii specifice de preluare rapida a apelurilor si interventie pentru toti locuitorii din aria de competenta a companiei.  Reamintim consumatorilor nostri principalele masuri de siguranta ce trebuie luate în cazul în care simt miros de gaz în interiorul imobilelor: sa stinga toate focurile; sa deschida imediat toate usile si ferestrele; sa nu manevreze aparate electronice; sa nu aprinda lumina; sa nu verifice cu flacara instalatile cu gaze naturale; sa paraseasca încaperea si sa sune imediat la dispeceratul de urgenta Delgaz Grid.  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON