URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2020, 16:21

Ministerul Afacerilor Externe: Ungaria va permite ca muncitorii transfrontalieri să treacă graniţa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a obţinut, miercuri, acordul Guvernului maghiar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care făceau naveta din Ungaria în România sau invers, au transmis autorităţile române prin Grupul de comunicare strategică (GCS).

Navetiştii au fost puşi într-o situaţie dificilă după ce, pe 17 martie, Ungaria a decis să-şi închidă graniţele pentru cetăţenii străini.

"În continuarea demersurilor susţinute ale Ministerului Afacerilor Externe pentru identificarea unei soluţii cu privire la situaţia lucrătorilor transfrontalieri, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut azi, 25 martie, o nouă convorbire telefonică pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. Cu această ocazie, a fost obţinut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de-o parte şi de alta a frontierei româno-ungare", a transmis GCS.

Potrivit informării oficiale, "detaliile privind implementarea acestei decizii urmează să fie stabilite prin dialog direct la nivelul Ministerelor de Interne din cele două ţări, prin poliţiile de frontieră, care vor conveni punctele de frontieră ce vor putea fi utilizate în acest scop, distanţa de la frontiera de stat, de o parte şi de alta a acesteia, în care această înţelegere va fi aplicabilă şi momentul de la care măsura devine efectivă".

Autorităţile române mai transmit că, în contextul măsurilor restrictive decise de autorităţile ungare, începând cu data de 17 martie, ora 00.00, privind interzicerea accesului cetăţenilor străini în Ungaria, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut convorbiri succesive cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, solicitând inclusiv identificarea unei soluţii pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri cetăţeni români, astfel încât aceştia să-şi poată continua activitatea.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a făcut un demers oficial, prin Ambasada României la Budapesta, vineri, 20 martie, solicitând autorităţilor ungare şi identificarea unei soluţii pentru lucrătorii transfrontalieri, subliniind că aceştia se află în prezent în imposibilitatea continuării activităţii şi riscând să îşi piardă locurile de muncă.

Această temă a fost ridicată de ministrul român de externe şi în cadrul reuniunii prin videoconferinţă a Consiliului Afaceri Externe din 23 martie 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
99,99% dintre cei aflati in aceasta situatie (domiciliu in Ungaria, loc de munca in Romania) au dubla cetatenie, romana si ungara. Nu mai spun ca marea majiritate sunt etnici unguri. Atunci ce sa intelegem?! Ca pe cei de la Budapesta nu-i intereseaza problemele propiilor cetateni si trebuie Romania sa se (z)bata pt. a se gasi solutii?!
Postat 26 Martie 2020, 05:45 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON