Fără a face rabat de la calitate, an de an Revista de cultură „Familia” propune în paginile ei o antologie de proză inedită și una lirică, ambele sub titulatura „Box Office”. Este și cazul numărului dublu „de iarnă”, 11-12/2024, care vine în întâmpinarea iubitorilor de poezie cu nu mai puțin de șaisprezece grupaje, purtând semnătura atât a unor autori de prim raft al poeziei contemporane, cât și a unor poeți emergenți apreciați, aflați în preajma debutului.
Lista îi cuprinde pe Marius Aldea, Mădălina Aldescu, Florin Dumitrescu, Mugur Grosu, Alex Higyed, Diana Iepure, Mihai Marian, Mara Moldvai, Ioana Cătălina Obreja, Alberto Păduraru, Alexia Plăcintă, Florentin Popa, Lorena Purnichi, Cătălin-Mihai Ștefan și Olga Ștefan, unii dintre ei anunțând cu această ocazie iminența apariției noilor lor volume individuale.
Numărul proaspăt este generos și la capitolul proză. Alături de nume familiare precum Alexandra Niculescu, Andrei Gogu, Corina Ozon, Victor Pena, Andreea Sepi și Cristian Englert, este marcat și un debut în persoana Laetiției Magheru. Nu mai puțin se evidențiază cvartetul cronicarilor traducerilor, Oana Paler, Lili Crăciun, Mihai Buzea și Alexandru Jurcan, semnând articole despre cărți semnate de Ágota Kristóf, J.M. Coetzee, Hiro Arikawa respectiv Amos Oz, la care se adaugă Notele de lectură ale lui Dan Romașcanu, colaborator extern al publicației, luând în colimator culegerea de povestiri Acolo unde urlă șacalii a aceluiași scriitor israelian.
E remarcabil efortul titularilor de rubrică de a acoperi o plajă cât mai vastă a fenomenului literar atât în valențele sale contemporane, cât și în cele „arheologice”. Contribuțiile valoroase ale lui Al. Cistelecan, Dan Romașcanu, Magda Danciu, Marius Chivu și Alex Moldovan sunt întregite de cronicile lui Victor Cobuz, Alexandru Lamba și Andreea Pop – care anul acesta împlinește un deceniu de cronică literară neîntreruptă la revista de cultură orădeană înființată de Iosif Vulcan.
Artele sunt reprezentate de: Andrei Zbîrnea, care scrie despre volumul (auto)biografic Records of My Life al lui Andrei Voiculescu, fost redactor muzical la Radio Europa Liberă; Irina-Roxana Georgescu, analizând Anul nou care n-a fost, filmul de succes de anul trecut al lui Bogdan Mureșanu; Marius Chivu, interiorul și coperta numărului de revistă fiind ilustrate cu fotografiile cosmopolite ale acestuia. Articol inedit antrenant: piesa de teatru Pluta Texaco a lui Cezar Amariei.
Redacția precizează într-un comunicat recent că începând cu anul 2025, grupajele de proză și de poezie „Box Office” se vor transforma în antologii de sine stătătoare, tiparite separat de revistă. De asemenea, reiese tot din anunț, noul titular al rubricii Cronica ideilor va fi Iulian Bocai, scriitor multipremiat, echipa de cronicari literari ai revistei urmând să se îmbogățească cu Victor Cobuz și Vasile Baghiu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.