URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2020, 13:02

Mihăilă îi arată lui Bolojan unde se pot face parcuri mari în Oradea: peste terenurile contaminate ale fostei Alumina ori ale CET-urilor (VIDEO)

După ce primarul Ilie Bolojan a acuzat-o, indirect, că are promisiuni nerealiste, cum ar fi amenajarea unui parc de 60 de hectare, pentru care, susţine edilul în exerciţiu, nu există un teren disponibil, aşa că s-ar putea face doar „în cer, nu pe pământ”, candidata USR-PLUS la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, a demonstrat că nu vinde gogoşi.

„Noi am identificat suprafeţele care pot fi utilizate în acest scop, există acolo unde dorim posibilitatea de a realiza astfel de parcuri”, a spus Mihăilă, vineri, într-o conferinţă de presă. Cu temele bine făcute, candidata USR Plus a indicat nu doar terenuri depistate, ci şi soluţii concrete pentru transformarea lor în parcuri, inspirate din Ungaria.

Din pericol, recreere

După ce a prezentat beneficiile spaţiilor verzi pentru sănătate, arătând că cel mai recent raport al Comisiei Europene pe probleme de mediu indică faptul că 19% din decesele din România au fost favorizate de poluare, Mihăilă a spus că ar face primul parc municipal mare pe Calea Borşului, unde se întind haldele de şlam de la fosta fabrică Alumina. O singură celulă (C0) are o suprafaţă de 37 de hectare, iar alte trei celule (C1, C2 şi C3), cumulat, se întind pe 40 de hectare, aşadar în total ar fi vorba de un parc de peste 70 ha.

Harta Alumina

Problema ecologizării acestor halde este veche în Oradea. România riscă sancţiuni din partea autorităţilor europene pentru că nu a curăţat aceste depozite de deşeuri periculoase, iar ani la rând autorităţile locale şi centrale au eşuat în a găsi soluţii.

Problema principală ţine de proprietatea acestor terenuri. C0 aparţine firmei Fibrocim, care vrea însă să cedeze proprietatea, tocmai pentru a scăpa de sarcina ecologizării. „Fibrocim a cumpărat acea suprafaţă în urmă cu mai mulţi ani, dar în 2018 a declarat că renunţă la dreptul de proprietate, tocmai pentru că este obligată la ecologizarea haldei de şlam. În momentul acesta există un proces în curs cu Primăria Oradea şi cu Ministerul Finanţelor, care are următoarea înfăţişare săptămâna viitoare, în data de 23. Nu am avut acces la dosar, ca să vedem exact care este stadiul proprietăţii în momentul acesta”, a declarat Mihăilă. Celelalte trei celule sunt în proprietatea firmei Ingens SRL, care are un termen de ecologizare până în anul 2021.

În opinia candidatei, municipalitatea ar trebui să preia prin negociere ori să cumpere aceste terenuri, cu sarcina ecologizării lor, operaţiune care s-ar putea face pe fonduri europene. De altfel, unul din motivele invocate de firmele proprietare de-a lungul anilor ca argument pentru că nu au ecologizat haldele a fost că doar administraţiile publice locale erau eligibile la accesarea banilor europeni.

Ioana Mihăilă

Modelul ungurilor

Ioana Mihăilă a arătat şi ce ar trebui să facă Primăria pentru a transforma terenurile contaminate cu şlam de alumină în parcuri: haldele ar urma să fie acoperite cu o membrană impenetrabilă, iar apoi cu pământ. Astfel, praful alcalin, care reprezintă 35% din aceste reziduuri solide, nu s-ar mai ridica peste oraş şi nu ar mai pune în pericol sănătatea orădenilor, fiind un posibil declanşator de boli pneumologice.

Candidata USR-PLUS a arătat şi că vecinii din Ungaria au făcut la fel cu un teren de circa 100 hectare din Mosonmagyaróvár, oraş aflat la aproape 500 km distanţă de Oradea. „Vecinii noştri au găsit soluţii foarte eficient. Şi acolo, şi în Oradea, depozitarea deşeurilor de alumină este făcută pe locul unei foste balastiere. Au izolat şlamul prin soluţii tehnice care au presupus montarea unor membrane, pe care le-au acoperit cu pământ, iar ulterior au plantat sălcii uleioase, care au o rădăcină ce nu pătrunde prin straturile izolante”, a precizat Mihăilă, arătând şi poze din pădurea astfel formată (foto), care acum e folosită ca un loc de relaxare.

Parc UNgaria

O soluţie pentru Zoo

În opinia lui Mihăilă, ecologizări similare, ba chiar mai uşoare din perspectivă tehnologică, s-ar putea face şi pe terenul cu cenuşă pe care Termoficare îl are tot pe Borşului, respectiv pe terenurile fostului CET din Nufărul, care se întind în total pe 92 hectare şi din care o parte s-au şi transformat în zone agricole.

„Terenuri există, trebuie să ne uităm mai departe de soluţiile facile. Există probleme pe partea legislativă, dar toate au o soluţie şi necesită o rezolvare”, a spus candidata.

Întrebată dacă este oportună amenajarea de parcuri la marginea oraşului, în zone industriale, Mihăilă a spus că orădenii le-ar folosi ca zone de relaxare, chiar dacă nu sunt la doi paşi de locuinţele lor. „Este un parc de recreere, unde se pot petrece mai multe ore, cu piste de biciclete. Cred că merită studiată inclusiv oportunitatea mutării Grădinii Zoologice acolo”, a spus politicianul.

O nouă invitaţie

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Marius Sovarschi, candidat USR-PLUS la Consiliul Local Oradea, a relansat invitaţia către liberalul Florin Birta, pentru o dezbatere electorală.

„Simt o dezamăgire că nu a ajuns ieri, la dezbaterea organizată de tineri, mai ales că a fost preşedintele organizaţiei de tineret a PNL şi ştim cât de greu este să atragi tinerii spre politică. Mai are însă şanse. Săptămâna viitoare, va avea loc o dezbatere organizată de mediul de afaceri”, a declarat Sovarschi. „Dezbaterea este importantă, putem să ne confruntăm ideile, programele”, a mai spus candidatul.

Într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna aceasta alături de Florin Birta, primarul Ilie Bolojan a spus că, în contextul alegerilor într-un singur tur, nu crede că dezbaterile electorale aduc vreun plus, deoarece „sunt candidaţi care au şanse şi candidaţi care nu au şanse, iar aceştia din urmă îşi permit să blufeze”.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS") Cod unic de identificare 21200391

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Vad ca
Din poze vad ca exizta o vegetatie spontana pe handa, cred ca ar trebui ajutata sa supravietuiasca si sa se extinda. In timp s-ar dezvolta ca o zona verde si peste cateva decenii ar putea fi o padure acolo cu o vegetatie reziztenta mediului respectiv. Mai bine decat un pustisag pe care vantul il poarta peste oras. rusnacii trebuie pusi la plata si pentru ne-au viciat aerul si pentru ca nu au indeplinit contractul, contract destul de lax daca isi permit sa isi piarda vremea prin tribunale. Sa-i multumim lui nastase si psd pentru vanzarile paguboase facute pe spranceana rusnacilor!
Postat 20 Septembrie 2020, 12:21 de scortosul
Muierea asta....
Muierea asta e cam dusa cu pluta! de ce sa cumperi un gunoi a carui proprieta este dispus sa il de gratis numai sa scape de el? Pune ea de o afacere imobiliara? Este obligatia celor care au distrus, demolat Alumina sa ecologizeze toate haldele caci nu este singura! Sa plateasca rusnacul!
Postat 20 Septembrie 2020, 11:25 de scortosul
Traznai
Doamna nu stie ca acel slam este cam radioactiv?...si comunistii au vret sa faca blocuri cu material de acolo..dar au lasat o balta...
Postat 20 Septembrie 2020, 07:56 de zorro
No așa ceva
O să mă duc pe borșului in parc :::))) am 4 parcuri lângă mine la o distanță de 3-10 minute. Mihăilă asta poate vrea să facă parc la Tileagd, acolo unde Piszta nu a reușit să facă parc industrial ::::)))))
Postat 20 Septembrie 2020, 02:51 de Sandu2100
Ce stie femeia?!
Uite despre ce-i intrebam eu pe h*tii din primarie: despre tunul cu terenurile fostului cetII! Se puteau castiga pt. oradeni zeci de milioane de euro, da' nu mai bine iti iei dreptul, nu faci nimic si maresti birurile pt. ca nu sunt bani pt. proiecte!? ,,Câştigătorii licitaţiei vor avea la dispoziţie circa 140 de hectare de teren, din care circa 90 de hectare o reprezintă halda de şlam aferentă fostei concetrale.[...]Licitaţiile organizate pentru vânzarea CET II au pornit iniţial de la o valoare de circa 60 milioane euro pentru ca în lipsa unui ofertant preţul să coboare treptat până la cele 7,1 milioane euro cu care a şi fost vândut." P.S. Desi initial birtinezul a zis ca se baga, nu s-a mai bagat. Zic unii ca a fost sarcina de partid (sarut mana, dna gorghiu!) sa-i lase sa ia potul pe cei din Alba. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/l-au-dat-cet-ii-a-fost-vandut-unei-asocieri-de-firme-care-va-face-aici-un-parc-industrial-123365.html
Postat 19 Septembrie 2020, 05:20 de pinonel
si io am planuri mari in curtea altora
....dar sunt realiste. Si daca le pui intr-un plan in powerpoint, sunt si dovedite, demonstrat stiintific.
Postat 18 Septembrie 2020, 20:43 de unu
nu chiar atat de pregatita si nici chiar dovedit
1. Dar de ce oare PMO a dat in judecata o firma care vrea sa ii doneze teren pe gratis? Pentru ca pachetul vine cu obligatii care legal trebuiau indeplinite de firma, si pe care PMO nu vrea sa si le asume... ma ofer sa donez-transfer si eu pe numele Utopiei Socialiste Regresiste cardul de credit, l-am folosit, am luat ceva TV, l-am vandut pe OLX, inca am rate de platit, dar ofer GRATIS sa transfer cardul + contractul pe numele lor. Buna afacere, eh. 2. PMO vrea parc la 5 minute de casa, nu la 5 kilometri, in mijlocu zonei industriale. (Logic, sunt de-acord cu ecologizarea si impadurirea haldelor, dar Guvernul ar trebui sa reprezinte interesele romanesti in UE, nu sa fie lingau pe langa elite si sa reprezinte birocratia ne-aleasa europeana in Romania, si asta inseamna sa renegocieze ca si firmele sa isi poata ecologiza terenurile.. Apoi, nu e logic prea multi bani investitii in dotari de parc urban or de joaca/socializare, ci mai degraba parc natural/metropolitan/padure ar merge doar.) 3. Terenurile fostei CET 2 Nufarul s-au vandut (e drept, cumparatorii ziceau tot ca parc industrial ar face acolo), nu apartin PMO, adica propune exproprieri pe 92 ha or cumpararea lor cu vreo 20 mil eur? Esti deschis la orice negociere, dar nu in orice conditii si la orice cost.
Postat 18 Septembrie 2020, 20:42 de unu
Borsului
DA!
Postat 18 Septembrie 2020, 14:54 de ip
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON