URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 07 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul lunii iunie a intrat în vigoare o lege care modifică legislația penală în materia sancțiunilor rutiere. În concret, prin Legea nr. 172/2024 a fost modificat Codul penal sub mai multe aspecte privind infracțiunile rutiere și consecințele pe care o condamnare le produce cu privire la dreptul de a conduce autovehicule.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
28 Mai 2024, 11:30

Mihai Viteazul. O statuie la locul ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai multe statui le veți găsi ori în țările mari, foste imperii, ori, paradoxal, în cele mai mărunte. Din prima categorie face parte, de pildă, Marea Britanie, unde personalitățile abundă și era păcat să nu fie imortalizate. La polul opus mi s-a părut a fi Macedonia de Nord, unde, la o populație de nici trei milioane de locuitori, sunt o grămadă de lucrări de for public.

În regiunea unde trăim noi, frământată de coliziuni etnice și confesionale, România și Ungaria, două țări cu un prezent discutabil și un viitor incert, încearcă să-și făurească măcar trecutul pe măsura aspirațiilor. Așa că, la Oradea, înainte de a cinsti măreția înaintașilor, am asistat de-a lungul vremurilor la un fenomen de marcare a locului, operațiune care s-a făcut de fiecare etnie în parte după cum se muta granița.

Regele Ferdinand și Regina Maria din perioada interbelică au dispărut în perioada Diktatului, Ladislau din Piața Unirii s-a furișat de pe soclu odată cu instaurarea regimului popular. Falnica statuie a soldatului român a fost la bază a victoriosului și turmentatului soldat sovietic, monumentul lui Duiliu Marcu a fost împănat cu un obelisc dedicat rușilor, care, evident l-au asezonat și cu niște tunuri.

În fața teatrului, bustul lui Szigligeti a fost literalmente îngropat în boscheți, iar în față a fost înălțat în era comunistă omniprezentul obelisc cu litere chirilice. Până și bieții „Frați Petreuși” din centrul Civic, demolați de mânia postrevoluționară, au sfârșit într-un depozit al armatei, de unde niște ofițeri l-au vândut la fier vechi, asta apropo de dragostea apeviștilor pentru statui.

Mihai Viteazul tocmai a ajuns într-o foarte importantă piață a orașului Oradea. Să-i urăm bun venit și viață lungă, deși istoria ne arată că nimic nu e mai schimbător ca trecutul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6089 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON