URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2019, 14:24

Mihai Viteazul a părăsit Piața Unirii. Fostul comandant al Garnizoanei Oradea spune că este o „rușine națională” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marţi, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piaţa Unirii din Oradea, în urma unei operaţiuni care a durat în jur de o oră. Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, unele voci acuzând administraţia locală de "trădare de ţară" şi considerând acţiunea "o ruşine naţională".

Coborât cu grijă

Statuia a fost coborâtă cu grijă de echipele de muncitori, care au folosit utilaje de la firma orădeană Deme Macarale, şi a fost ţinută în aer mai mult timp, până când a fost pregătită o platformă auto, pe care monumentul a fost aşezat cu atenţie, după ce a fost culcat într-o parte, pe nişte stative de lemn, astfel încât materialul din care este construită să nu fie afectat.

Statuia a fost prinsă apoi cu chingi de trailer, pentru a fi dusă la locul de depozitare, unde va fi şi restaurată.

PSD-ist recalcitrant, mutarea statuii lui Mihai Viteazul"Ăsta e blestemul lui Mihai Viteazul!"

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Când casca unuia dintre muncitorii urcaţi pe soclu a căzut, izbindu-se cu zgomot de caldarâm, s-a auzit una din vocile grupului de rezervişti strigând: "Ăsta e blestemul lui Mihai Viteazul!".

La faţa locului şi-a făcut apariţia un bărbat de vârsta a treia (foto stânga), cunoscut ca fiind membru vechi al PSD, pretins revoluţionar, şi care a strigat în gura mare că scoaterea lui Mihai Viteazul de pe soclu este o "trădare de ţară", făcută de "trădători, tâlhari şi bandiţi", care "să vă duceţi dracului afară din România". Individul s-a liniştit doar după ce echipajele Poliţiei Locale l-au rugat să se legitimeze.

În piaţă a sosit, după ce statuia fusese coborâtă deja, şi generalul în rezervă Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, de asemenea, într-un limbaj dur, în care i-a numit pe edili "idioţi", şi-a exprimat protestul cu privire la scoaterea voievodului "din pământul românesc" şi definind întreaga acţiune ca fiind o "ruşine naţională".

"O neasemuită poezie tragică"

La un moment dat, Bartoş, aflat într-o stare uşor euforică, părea chiar că vrea să se plaseze lângă statuia suspendată a lui Mihai Viteazul, dar a părăsit rapid "dispozitivul", la somaţia forţelor de ordine. În schimb, a continuat să lanseze opinii critice, comentând de pe margine evenimentul.

"E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Absolut jenant! Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o face acest idiot", a strigat Bartoş, cu trimitere la primarul Ilie Bolojan.

Viaţa merge înainte

Cu toate aceste incidente, acţiunea şi-a atins scopul, în condiţii decente, chiar dacă mulţi dintre trecători habar nu aveau ce se întâmplă şi, mai ales, de ce statuia lui Mihai Viteazul a fost dată jos. "Cealaltă statuie e tot cu Mihai Viteazul?", a întrebat un asemenea ignorant.

Pegătirile pentru instalarea Statuii Regelui Ferdinand continuă în Piaţa Unirii. Înainte de urcarea pe soclu, noua statuie va fi montată şi finisată pe amplasamentul de unde a fost coborâtă, în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic. În jurul ei au şi demarat, imediat ce statuia lui Mihai Viteazul a fost dusă din centru, lucrările de ridicare a unei schele metalice care să o protejeze pe cea nouă de intemperii şi la adăpostul căreia realizatorul să îşi poată desăvârşi opera.

Un grup de femei mai tuciurii, gură cască la desfăşurarea de muncitori din faţa Palatului, nu a înţeles nimic din ce se întâmplă. "Nu vă supăraţi, ce concert o să fie aici, domnu'?", a întrebat una dintre ele.

Citiți și articolul „Regele Ferdinand a ajuns în centrul Oradiei. Statuia lui Mihai Viteazul va fi dată jos de pe soclu astăzi (FOTO / VIDEO)

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fostele "cadre"
Le sugerez acestor fosti militari, spagari cu totii, sa ne arate si cupoanele de pensii, sa vedem de cate ori au fost mai buni decat multi alti varstnici, care au muncit cate 40 de ani sub comunism.
Postat 14 Mai 2019, 17:16 de Neutryno
Un nebun joaca sah cu statuile prin oras
A rezolvat nebunul dealul Ciuperca, mega-parcarea inundata si care nu mai e buna de nimic, toate turbo-giratiile care mai mult incurca decat ajuta traficul, CET-ul si destule altele. Pe banii cui ??? Mutatul statuilor dintr-o parte in alta i-a mai ramas nebunului de rezolvat.
Postat 14 Mai 2019, 16:15 de 1234
donaţi-vă pensiile nesimţite familiilor eroilor români căzuţi în ultimii 15 ani!
Generalii au trădat încă o dată! N-au apărat simbolul Unităţii Speciale din care fac parte, deşi jurau cu lacrimi în ochi şi cu ură în priviri să o facă cu preţul suprem! Au făcut iarăşi ceea ce ştiau să facă cel mai bine: au întors armele şi au lins blidele... A fost una dintre ultimele ocazii pe care tinerii de azi le mai au ca să vadă pe viu cine sunt "apărătorii patriei de ieri, privilegiaţii patriei de azi", o mână de demagogi care ieri închinau omagii şi ode conducătorului iubit, iar astazi îşi numără pensiile-neruşinate mai ceva ca şi cum număra Bănel Nicoliţă la primul salar după sosirea lui în echipa armatei condusă de "mareşalul Gigi".
Postat 14 Mai 2019, 15:59 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON