URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2013, 08:45

Mihai Viteazu' de Olosig

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost suficient un zvon cum că statuia lui Mihai Viteazul va fi mutată în parcul Olosig ca celulele de vătraşi şi de militari în eternă retragere să reacţioneze.

Prin anii '90 exista o mică, dar foarte vioaie mişcare monarhistă, care dorea reamplasarea în centrul oraşului a statuii regelui Ferdinand Întregitorul. Republicanii Garnizoanei Oradea au decis însă, iute şi degrabă, să amplaseze o statuie care avea un singur scop: să ţină locul ocupat.

S-a nimerit să fie un Mihai Viteazul rămas pe stoc de la ceva concursuri gen Cântarea României, dar tot atât de bine putea fi amplasată bunica lui Tudor Vladimirescu călare pe o capră de tăiat lemne. Orice, numai Regele nu!

Bunii români cu caschetă spun că au dat bani din propriile buzunare pentru măreaţa lucrare, aşa că nu poate fi mutată. Dar în artă bunele intenţii nu ţin loc de simţ estetic, aşa că eu nu cred în gusturile unor colonei care şi-au desăvârşit cunoştinţele în sculptură la cultura porumbului.

Ca mari patrioţi, apeviştii ar trebui să fie bucuroşi că prin plecarea lui Mihai Viteazul se mai românizează un nume din cartierul Rogerius, pentru că în urechile cazone Olosig sună oricum ca dracu'.

Problema nu este domnitorul Mihai, ci calitatea slabă a grupului statuar, cocoţat pe un soclu de toată jena. Cred că în Oradea nu trebuie să existe statui româneşti sau ugureşti, ci doar statui frumoase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
heyy... panarama
sigur ca ne gandim. cum vreti voi udemeristii sa furati iar pamant romanesc si cate piedici ati pus dezoltarii orasului incercand sa creati tot felul de avantaje 'ungariei' in dauna Oradiei. nu-i asa-i ca i-am gasit pe cei mai parsivi hoti ?
Postat 02 Iulie 2013, 06:44 de @kiss a.
Mihai
Cum nu vä deranjeazä, cä jumätate din centru este impärtit, intre fratii Micula, fratii Maghiar si traseistul Petru Filip. Micula pune mäna pe grädina de varä a teatrului, din care cauzä se construieste, pe o groazä de bani, una nouä, la marginea orasului, nefolosit . Agentia CFR, il mutä, din locul, unde era din intotdeauna, cäci clädirea e a fratilor Maghiar. Poate , cu locul statuielor va fi problemä, nu se stie dacä nu e al lui Filip? La asta ar trebui sä vä ghänditi, cum sunteti JEFUITI in fiecare zi si nu sä vä mäncati intre voi!
Postat 01 Iulie 2013, 14:29 de kiss adrienne
Mihai Viteazu’ de Piaţa Unirii,
1. Despre regele Ferdinand: ”După moartea lui Carol I, la 28 septembrie 1914, pe tron a urcat principele Ferdinand I, moştenitorul legal, conform „pactului de familie” din noiembrie 1880. Deşi avea această calitate de peste 25 de ani, Ferdinand era, în opinia lui N. Iorga, „pentru cei mai mulţi un necunoscut şi un neţinut în samă, pentru câţiva o taină, aproape pentru nimeni o siguranţă, o garanţie de îndeplinire a celui mai îndrăzneţ şi mai nebun vis al naţiei”. O idee similară exprima şi noua regină, Maria: „Soţul meu era cel mai credincios urmaş al unchiului său [Carol I], cel mai răbdător şi cel mai ascultător moştenitor al lui, dar era pentru poporul său, ca o carte închisă, nimeni nu ştia ce simţea”. [N. Iorga despre intrarea României în primul razboi mondial - Ioan Scurtu]. - Cine a dorit ca România să intre în Prmul război mondial alături de Puterile Centrale, nu are ce căuta în Piaţa Unirii. Probabil că statuia Reginei Maria, nepoata Reginei Victoria, trebuia amplasată în aceeaşi piaţă cu statuia făuritorului primei Uniri a tuturor românilor, împreună cu o necesară statuie a Ostaşului român din Primul război mondial, adevăratul artizan al Marii Uniri din 1918; 2. ”Problema nu este domnitorul Mihai, ci calitatea slabă a grupului statuar, cocoţat pe un soclu de toată jena.” - Cu atâţia specialişti în domeniu, cu carte de identitate de Oradea, ”problema” sus amintită poate fi şi trebuie să fie soluţionată. 3. Amplasamentul statuii Domnitorului Mihai Viteazul a fost BINE ales. Mr. Bolojan să nu mai ignore voinţa majorităţii orădenilor. 4. Păcat că, de prea multă vreme, România nu mai are conducători ca Mihai Viteazul, sau Regina Maria, fostă ducesă de Edinburgh.
Postat 29 Iunie 2013, 17:32 de anonymus
@fonzi
Tu băiatule, ori ai sânge amestecat, ori eşti rebutul sistemului hibaş de învăţământ..... Ne-am dat seama cam cît ai citit tu după cum chinuieşti cuvintele în încercarea nereuşită de a le aduce lângăolaltă. Uite aici cîteva sinonime care te descriu: nătâng, sfertodoct, piţiponk de feisbuc, ....varză. Lasă engleza că nici româneşte nu prea merge, beemvistule.......Chirilă e şi mai nimicit ca tine, hai jet...
Postat 27 Iunie 2013, 17:30 de @fonzi
death sentence
nu-ti trebuie doctorat sa realizezi ce spargatori de seminte isi dau cu presupusul prin comentariile alaturate. nu stiu cate si ce fel de pagini de istorie au citit cei care ataca "monarhia" aparand "monarhia", dar un lucru trait din proprie experienta este ca de cand ne-a binecuvantat comunismul, prostia in tara asta a ajuns religia principala si argument pentru furt cu acte in regula. din iq-ul comentatorilor deplang soarta tarisoarei asteia, binecuvantata de Dumnezeu cu toate bogatiile dar avand nesansa sa fie deturnata de oligofreni...
Postat 27 Iunie 2013, 14:57 de Fonzi
Nu te plange ca esti strivit, daca te faci sarpe
Esti penibil d-le Chirila,stim ca te mai indulcesti de la firimiturile pe care ti le mai arunca Ilie de la Primarie,dar sa iei in ras istoria neamului,asta a depasit orice limita morala.Am zis morala,scuze, d-ta nu ai responsabilitatea acestui cuvant.Asa ca,ii dam cuvantul d-lui Arghezi sa te prezinte asa cum esti "A fost in viata,nu-l numesc din sila/ O caricatura de reptila/Da-i un ocol si du-te/ Ca-i putred din nascare si de atunci tot pute"
Postat 27 Iunie 2013, 12:35 de Ionel
NEBUN DE REGAT
Analistule! Mai nou esti si critic de arta. Tu ti-ai gasit sa vorbesti despre "calitatea slabă a grupului statuar, cocoţat pe un soclu de toată jena"? Tu abia poti sa urci prima treapta ajutat de teancul de bani (cas_h) primit pentru un articol penibil, scris evident la comanda. E la fel de evident, ca dupa cum scrii ai facut armata la batalion disciplinar (pe limba ta paroasa - diribaua). In concluzie esti mic da` prost. Rau!
Postat 27 Iunie 2013, 00:18 de Scarbiti de prosti
curvăsărie de 2 crăiţari
Asta practică ghirilă şi angajaţii lui ( toţi raportaţi cu salariu minim la ITM, precis). E forma cea mai clară de prosituţie la vedere din presa scrisă, din ultimii ani. Oare ce-o fi cu şeful Bihoreanului ? ......Te scoate banca din casă ?!? Te lasă muierea pt un prost mai tânăr ?!? Te-au sărăcit avocaţii ?!? Ce dracu faci cu atâtea şpăgi ?!? Ce-ai păţit,"poştaşule" ???
Postat 26 Iunie 2013, 22:51 de Pistike
pt ghirila... carpaciul din presa
ma, sluga nenorocita, ti-au aruncat si tie niste firimituri ca sa le bati toba si ai inceput iar lalaiala in favorarea /parzitilor regali/, cei care vor functii si averi moca.
Postat 26 Iunie 2013, 06:04 de 2K13
hai ma, necalificatule...
ne lasi, cu "ragele" tau cu tot ?
Postat 26 Iunie 2013, 05:21 de pircea ghirila
bai laba trista
ce ar fi sa-ti iei tu boceluta in spate si sa te cari inapoi de unde ai venit. sa dai pe acolo cu papagalul, poate gasesti niste fraieri pe care sa-i aburesti ca aici n-ai nici o sansa. hai valea ! erted ?
Postat 26 Iunie 2013, 05:15 de @vinitura
@Adi Oradeanul
ce sa astepti de la unul ca si chirila, "ziarist" facut la apelul bocancilor ? pe cine deranjeaza statului lui Mihai Vireazul, primul realizator al Unirii romanilor dintr-o perioada mai apropiata de prezent ? pe jigodiile de unguri iredentisti ! cat sunt de escroci si de parsivi, nu va trece mult si vor cere cu mic cu mare, sa-l instaleze pe criminalul fascist horti, in centru orasului ! @zalauanul... marsh ma in mortii ma-tii in pusta falita, **** imputit si demonteaz-o pe ma ta ! lasa ca se caca ciorile pe 'grupu' (betivilor) statuar, de pe Republicii.
Postat 26 Iunie 2013, 05:00 de mda
ROMANII SI COZILE DE TOPOR
Dragi comentatori ROMANI!! (aici ma includ si pe mine!) Nu e vorba de Olosig, unguri, biserici... PROBLEMA DE BAZA dupa mine este ca se muta statuia primului domnitor care a realizat UNIREA Romaniei intr-o forma cat mai apropiata de situatia prezenta, din cel mai important loc al ORADIEI (CENTRUL ORASULUI) intr-un cartier!!! DE CE? Daca ar muta statuia lui Mihai Viteazul in noul parc Salca langa Lotus poate ca ungurii, romano-catolicii si altii nu ar mai fi indignati, dar noi romanii? Dl. Bihorel in ultimul editorial tiparit ia la misto creatia statuii lui Mihai Viteazul (poate ca nu este chiar o creatie artistica deosebita) dar simbolistica acesteia nu va spune nimic dragi romani "furiosi"? Sa ne miram ca ne trateaza Europa ca popor de mana a treia daca unii dintre noi (cica romani) reusesc sa "ne faca" si dau vina pe altii? 75.000 EURO cheltuiti degeaba plus inca 15000 EURO dati prin incredintare directa... pt. proiecte ce se fac si refac? Daca CL si Primarul maine hotarasc sa schimbe numele orasului in Grosswardein ca suna mai european ce vom zice? Daca tot ii subventioneaza, ce spune Bihorel daca i se va schimba numele ziarului de catre conducerea locala in Bolovanul?
Postat 25 Iunie 2013, 21:38 de Adi Oradeanul
RESPECT
Articolul este cat se poate de pertinent, FELICITARI stimate domnule Chirila, dar se pare ca pe unii apevisti ii cam roade asa ca, au inteles a se manifesta aici in mediul virtual ca niste maimutici, poate merg dansii sa spele urina boschetarilor care fac ceva pe statuia lor. Sprijiniti repunerea unei statui acolo care isi merita locul si de fapt si de drept pentru acel loc fusese proiectata!!!nu ne faceti sa ne fie rusine de biata urbe provinciala.RESPECT MIRCEA CHIRILA, iar daca cineva are ceva de obiectat poate sa o faca si pot sa le demontez fiecare argument, RUSINE lasilor care se ascund cu mainile umede in spatele unor nume fantomatice...poatye pe ei ar trebui sa ii punem sa spele urina boschetarilor de langa mirifica statuie...
Postat 25 Iunie 2013, 19:14 de zalauanul
e adevarat ??????
bolovanul se vrea pe el pe soclu in locul lui Mihai Viteazul ???? n-ar fi de mirare...
Postat 25 Iunie 2013, 16:08 de Loaici
În Planeta Maimuţelor, la final, apare generalul cimpanzeu furios !?!
... la Oradea, pe soclu evident, s-ar potrivi un mulaj cu ăla ce are sprâncene împreunate şi păr doar după urechi, care ocupă apartamentul nr. 101 din clădirea municipalităţii !?! Ca să se înveţe minte oamenii cu creier din loc în loc care l-au votat !?!
Postat 25 Iunie 2013, 15:46 de Carp III
oops
bah chirila, baga-le pe alea cu ungurii iredentisti, criminali hortisti, etc. alea iti ies. in rest esti varza.
Postat 25 Iunie 2013, 15:22 de shalom
tonomatul-vidanjor
ziaristu\' reciclat... asa e cand se apuca de scris toti necalificatii. la saiba era mult mai bine pt el dar prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul.
Postat 25 Iunie 2013, 15:14 de nail
du-te mah dreaq
cu monarhia ta cu tot. parazitule ! LA MUNCA, PANARAMELOR, NU LA INTINS MUNCA ! NU AVEM BANI SA SUSTINEM O CLASA DE "PARAZITI DE LUX".... SUTE DE MILIOANE DE EURO ANUAL !
Postat 25 Iunie 2013, 14:59 de parazitism regal
curiosul oradean
Readucerea in spatiul public a statuii REGELUI FERDINAND este fara indoiala necesara si binevenita. Manipularea insa nu poate sa imbrace formele grotesti si aberante ale inculturii, pe care din nou autorul articolului comandat le utilizeaza, fiindca ne lezeaza noua simpli locuitori ai urbei bunul simt. Statuia lui MIHAI VITEAZUL este opera unui sculptor roman despre care istoria artei va vorbi mult dupa ce ne se va mai sti daca chirila a fost vidanjor sau pupicurist simplu. Apare insa din nou vointa politica inculta si imbecila care, fara nici un fel de concurs de idei, de solutii sau altceva asemenea, vede un camp cu iarba si gangavind aaaaaiiiii ni ma locu liber, o da in lucru la manipulare. Sper, ca e timpul sa se trezesca din somnul dulce si vocea civismului oradean, a celor care doar stau inca deoparte lasand toti cainii de pripas ajunsi in Oradea de pe te miri unde, sa latre si sa maraie agresiv. Incepeti o data sa va exprimati vocile despre ce vor javrele sa faca in ORASUL NOSTRU, care nu este al lor nici prin mostenire si nici prin cumparare si o sa ii vedem cum incep sa chelalaie si sa dea inapoi cu coada intre picioare cetatean oradean
Postat 25 Iunie 2013, 13:22 de cetatean oradean
primarul lanseaza zvonuri!?
Chirila, tu ne iei drept prosti? Cum adica zvon, pai nu Bolojan a spus cu gura lui ca statuia va fi mutata in parcul Olosig? Chiar aici ati scris, pe saitul asta!! Statuia, sigur ca arata oribil, dar de ce sa ma \"bucur\" eu de ea, in Olosig? S-o duca pe legheleu si s-o lase 10 minute nesupravegheata, si se rezolva problema. Legat de zvon, stii cumva de ce vor sa schimbe numele parcului Olosig?Linistii in Mihai Viteazu?
Postat 25 Iunie 2013, 10:46 de AB
Amendamente
Domnitorii erau tot monarhi, unii doar prin titlu ("Io, Mihai voievod, din mila lui Dumnezeu" etc.), altii si prin fapte. Asa-zisele vasalitati fata de regele Ungariei, al Poloniei si fata de sultan erau formele de aliante ale epocii, trebuie analizat in fiecare caz termenii acordului ca sa vedem cat erau de constrangatori. Oricum, romanii n-au fost niciodata ocupati de turci. Pe scurt, monarhia e legitima pe aici de vreo 2000 de ani, sub diferite forme. Republica e impusa prin ocupatia comunista.
Postat 25 Iunie 2013, 10:13 de Mishu Duru
pt redactia
chirila, ca de obicei, esti un bou. era de asteptat sa iesiti la manipulare ca doar de aia va plateste bolojan.
Postat 25 Iunie 2013, 10:07 de ferdinand
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON