URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 15 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2024, 12:55

Mihai Lasca, achitat de Înalta Curte în dosarul cu trafic de migranți. Deputatul i-a făcut plângere procurorului care l-a anchetat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Mihai Lasca a fost achitat, definitiv, pentru acuzația de constituire a unui grup infracţional organizat. Sentința a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul deschis de DIICOT Oradea în 2012 privind traficul de migranți peste granița româno-maghiară.

Într-o ședință care a avut loc luni, Înalta Curte a decis să respingă apelul formulat de DIICOT la sentința din iulie 2023, prin care Lasca a fost achitat, astfel că această decizie rămâne definitivă.

Sentința a fost anunțată chiar de politician. „Astăzi, 14 octombrie 2024, am fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție a României în dosarul instrumentat de DIICOT. După 12 ani de procese și 90 de zile de arest preventiv, ÎCCJ a concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală” și a dispus achitarea mea definitivă”, a transmis Lasca, pe site-ul Partidului Patrioții Poporului Român, pe care el l-a înființat.

„Interpretări eronate și malițioase”

În acest dosar penal, actualul parlamentar a fost trimis în judecată în 2016, pentru constituirea unui grup infracțional preocupat în principal de falsificarea de instrumente de plată electronică, care ar fi făcut pagube de sute de mii de euro cu carduri falsificate în mai multe țări. 

Ulterior, dosarul a fost restituit la DIICOT, pentru nereguli la rechizitoriu, iar în 2018, când a fost retrimis judecătorilor, în cazul lui Lasca procurorii nu au păstrat nimic din acuzațiile privind „afacerile” cu carduri, dar în schimb l-au acuzat că „a iniţiat şi a constituit” o grupare din care făceau parte cel puţin 4 persoane, cetăţeni români şi maghiari, profilați pe călăuzirea unor migranţi peste graniţa româno-maghiară.

În actul de acuzare înaintat instanţei, procurorii au citat o serie de discuţii telefonice în care Lasca vorbea cu complicii săi despre migranţi, pe care îi numea "oile ălea negre" sau "mieluşeii ăia negri", care vor veni "în flux normal" şi în număr mare pentru a fi scoşi din ţară, având "vreo 60 pe stoc, 70 de miei, şi după aia mai culeg". Anchetatorii au mai susținut că fiecare „oaie” plătea între 1.000 și 2.000 lei.

Procurorii n-au putut dovedi însă că Lasca a și trecut la fapte, iar politicianul a negat tot timpul acuzele.

El susține și acum că discuțiile telefonice au fost interpretate „eronat și malițios”, pretinzând în fața judecătorilor că ar fi vorbit ba despre propria lui turmă de oi negre de la ţară, ba despre "posibilitatea ajutării unor studenţi străini, de culoare, să ajungă în state europene".

Plângere pe numele procurorului

Lasca pregătește acum ofensiva împotriva procurorilor care l-au anchetat. Tot pe site-ul PPR, parlamentarul a anunțat că în ultimii 12 ani „acuzațiile nefondate mi-au afectat fiecare aspect al vieții, de la cea personală la cea profesională și, mai recent, activitatea politică”, așa că încearcă să pedepsească persoanele pe care le consideră vinovate.

„Am depus la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României o plângere penală de represiune nedreaptă împotriva domnului procuror Pantea Adrian-Constantin. Toate acestea nu îmi vor restaura reputația, nu îmi vor da anii înapoi, nu vor șterge suferința familiei mele, însă am încredere că putem reface sistemul de justiție din România și putem aduce magistrați competenți care să nu răspundă la comenzi politice”, a mai scris Lasca.

Procurorul Adrian Pantea a fost șef al DIICOT Oradea, iar acum este pensionar.

Trecut penal

Deputatul nu e la prima "ciocnire" cu legea. BIHOREANUL a dezvăluit că a fost condamnat în noiembrie 2021 la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a lovit un bărbat care avea o relaţie cu fosta sa iubită. Totodată, el a fost obligat şi să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, pe care le-a şi efectuat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. 

Pe de altă parte, tot BIHOREANUL a dezvăluit faptul că Lasca a fost în trecut protagonistul unui alt dosar penal fiindcă, în 2006, alături de un prieten, a fost prins după ce a ţepuit un şofer pe DN 1, prin metoda „şmen”, păcălindu-l să schimbe o bancnotă falsă de 500 euro.

Trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune, el a fost condamnat definitiv în 2007 la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani. Termenul de supraveghere a expirat în 2013, iar după încă 4 ani legea i-a permis lui Lasca să solicite reabilitarea, cererea fiindu-i admisă, iar pedeapsa ştearsă din cazierul judiciar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lasca:
'Toate acestea nu îmi vor restaura reputația, nu îmi vor da anii înapoi, nu vor șterge suferința familiei mele'. Da bre si nici nu meriti nimic inapoi cum nici victimele tale nu au primit vreodata ceva inapoi. In 2012 nu aveai nici o treaba cu politica decat ca spagar, nu te-a urmarit niciodata cineva 'politic'. Sper si eu sa se schimbe odata justitia, sa avem magistrati capabili si sa nu mai auzim de lasca, micula, negus si toti ceilalti interlopi decat ca isi ispasesc pedepsele. Mai lipsea sa bagi si un doamne-ajuta fericit ca ai sarit gardul si ai scapat de sf Petru.
Postat 15 Octombrie 2024, 15:57 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5501 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON