Banii dictează. Aceasta pare a fi singura lege pe care Ioan Micula o respectă. De mai bine de o jumătate de an, inspectorii Direcţiei pentru Cultură, funcţionarii Primăriei, poliţiştii, procurorii şi judecătorii n-au reuşit să oprească lucrările ilegale începute în februarie în interiorul restaurantului Transilvania, unde e programată, în acest week-end, nunta fiicei cele mari a milionarului, Olivia.
Deşi s-a ales inclusiv cu o plângere penală, magnatul nu numai că n-a oprit şantierul, ba a şi perseverat: la fel de nelegal a ridicat un bloc în curtea propriei vile de pe dealurile Oradiei, doar ca să-şi cazeze invitaţii în apartamente pe care, probabil, le vrea cu mai multe stele decât ale oricărui hotel din oraş...
Nuntă-monument
În februarie, BIHOREANUL semnala pentru prima oară că în interiorul restaurantului Transilvania din Piaţa Ferdinand au început, pe şest, ample lucrări de renovare. Deranjul era justificat: Olivia, fiica cea mare a patronului Ioan Micula (foto), se mărită cu iubitul ei, Dorin Floruţa, pe care îl cunoscuse în timpul studiilor, în Anglia.
Opulent prin excelenţă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie nu putea decât să epateze şi la ceea ce se ambiţiona să fie nunta anului. Micula a decis ca evenimentul să se ţină în propria "curte", aşa că, la comanda sa, muncitorii au acoperit geamurile dinspre stradă cu panouri din lemn, pentru a nu atrage atenţia, şi au început şantierul pentru extinderea localului. Fără însă să fi avut - pentru că nici nu l-a cerut - un proiect avizat, aşa cum prevede legea în cazul clădirilor-monument, de către Comisia pentru protejarea monumentelor, ce funcţionează pe lângă Direcţia de Cultură.
Lucrări sub plase
Autorităţile au reacţionat timid. Şeful Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, a notificat în scris proprietarul clădirii, firma Transilvania Complex, asupra cerinţelor legale. Hârtia însă n-a impresionat, iar lucrările au continuat în acelaşi ritm. Au fost acoperiţi cu plase şi pereţii interiori, ca nu cumva angajaţii, ameninţaţi de altfel cu concedierea, să "trădeze" cu poze. Spaţiile au început să fie recompartimentate, pentru a tripla capacitatea sălii de la 200 la 600 de locuri, câţi invitaţi sunt aşteptaţi la nuntă.
Pentru că firma lui Micula nu avea nici autorizaţie de construcţie de la Primărie, Poliţia Locală a încercat să facă un control, dar agenţii au fost ţinuţi la uşă, fiind nevoie ca însuşi primarul Ilie Bolojan să meargă în inspecţie. În aprilie, edilul concluziona că lucrările urmăreau doar "eliminarea amenajărilor parazitare din anii 1975, 1987 şi 2005", fără a afecta structura de rezistenţă a clădirii. Transilvania Complex a fost amendată cu blândeţe, cu doar 1.000 lei, şi somată să intre în legalitate.
Urgenţă... cu amânare
Oamenii lui Micula şi-au văzut mai departe de treabă, aşa că în iunie Primăria a făcut o plângere penală la Parchetul Oradea împotriva firmei, refuzul de conformare la dispoziţia primarului fiind infracţiune. Ancheta, însă, nici n-a pornit cu adevărat întrucât, coincidenţă sau nu, singurul ofiţer al Compartimentului Patrimoniu din cadrul Poliţiei Bihor, cel care trebuia să facă cercetările, a fost trimis în concediu.
Încercând să oprească un dezastru, Direcţia pentru Cultură a recurs la o altă variantă. Cu argumentul că stricăciunile aduse clădirii pot fi iremediabile, a cerut ca printr-o procedură de urgenţă, continuarea lucrărilor să fie interzisă de un judecător. De două luni, însă, procesul deschis la Judecătoria Oradea e tergiversat, avocaţii lui Micula invocând tot felul de tertipuri pentru a evita o soluţie. Ba au adus ca martori tineri care să jure că au nevoie de sală pentru propriile nunţi, ba că Primăria şi Direcţia pentru Cultură nu aveau competenţa "să se bage" în treburile lui, deoarece clădirea e proprietate privată. Următorul termen a fost fixat pe 29 august, cu doar o zi înaintea nunţii, când oricum lucrările vor fi încheiate.
Termopane, termopane...
BIHOREANUL a aflat că în ultimele luni la restaurantul Transilvania s-a lucrat zi-lumină, iar săptămâna trecută renovarea era aproape gata: pereţii erau deja zugrăviţi, iar pe pardoseală se turna mozaic. Mai multe imagini parvenite ziarului arată că în locul nuanţelor de crem şi galben, folosite iniţial la vopsirea pereţilor, sala este acum albă în întregime, decoraţiunile florale de pe tavan ieşind astfel şi mai mult în evidenţă.
O altă noutate este "dublarea" ferestrelor ce dau spre Piaţa Ferdinand: în exterior, spre stradă, le-a fost păstrată tâmplăria din lemn, dar în interior peste ele au fost pur şi simplu lipite ferestre de aceeaşi formă şi mărime, însă din plastic, care doar imită culoarea lemnului. De asemenea, toţi stâlpii interiori au fost capitonaţi cu un material textil.
Povestea liftului
"Diriginte de şantier" a fost chiar viitorul ginere, Dorin Floruţa, care a supravegheat atent lucrările. Fost fotbalist, acesta a comis, la un moment dat, un pocinog care l-a enervat chiar şi pe tatăl-socru. Pentru extinderea sălii, tânărul a cerut dezafectarea liftului din fier, tăierea lui şi predarea la un centru de colectare. Muncitorii povestesc că Micula a vrut să recupereze liftul de la fier vechi, până şi el fiind convins că - deşi fusese montat în perioada comunistă - acesta avea, pe lângă funcţionalitate, şi o valoare arhitecturală. N-a avut însă ce să recupereze, căci liftul era de mult bucăţele...
Elocvent pentru bunul-gust e faptul că beneficiarii au cerut ca pe pereţi să fie pictate nişte lebede uriaşe. Din fericire, au renunţat la ideea absolut chicioasă, nu e clar dacă din proprie iniţiativă sau la insistenţele arhitecţilor. N-au vrut însă să renunţe la decizia de a monta termopane cu ramă din plastic, dovadă că uşile de serviciu ale restaurantului au fost făcute din acest material, exact ca într-o cantină oarecare.
Hotelul Micula
Dacă încăpăţânarea de a renova restaurantul fără autorizaţie poate fi înţeleasă prin ambiţia unui tată de a-i oferi fiicei o nuntă "ca-n poveşti", o altă decizie a magnatului frizează absurdul, megalomania. Pe domeniul său de pe strada Colinelor, unde are o vilă cât un supermarket, Micula a decis construcţia unui bloc cu patru etaje plus mansardă!
Pe locul unei vechi construcţii, mult mai mici, noul imobil a fost ridicat pe o structură din fier, iar muncitorii spun că are cel puţin 60 de camere. Săptămâna trecută, se lucra la finisarea unei jumătăţi a blocului, cealaltă urmând să fie terminată până la finele săptămânii în curs.
Meşterii povestesc că blocul a fost ridicat pentru cazarea unei părţi din invitaţii aşteptaţi la nuntă! "Ne-a zis clar că trebuie să terminăm până atunci", povesteşte un meseriaş. Care o fi motivul pentru care magnatul n-a vrut să-şi găzduiască invitaţii în hotelurile de lux din oraş şi împrejurimi, ci într-o clădire care încă va mirosi a vopsea, numai el ştie. Cum tot numai el poate şti ce va face după nuntă cu măgăoaia din propria-i curte.
Sfidare maximă
Mai greu de înţeles, pentru un om normal, e faptul că blocul a fost construit, şi el, fără autorizaţie! În februarie, prin firma Certinvest, Micula a solicitat Primăriei un certificat de urbanism pentru extinderea casei, dar n-a mai revenit să ceară şi autorizaţia propriu-zisă.
Săptămâna trecută, la poartă i-au bătut şi poliţiştii locali, care l-au şi amendat, cu 2.000 lei, pentru "etajare construcţie existentă fără autorizaţie de construire". La fel ca în cazul şantierului de la restaurant, agenţii au dispus şi sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate, ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.
În fond, dacă nu s-a conformat când a fost vorba de un monument, era aproape firesc să n-o facă nici pentru o clădire ce "creşte" în ograda sa, fără vreo legătură cu patrimoniul oraşului. Oricum, pentru el setea de grandoare e mai presus de orice lege. Şi cine să-l oprească?
NUNTĂ CU FIGURI
Invitaţi de soi, plicuri pe măsură
Petrecerea de nuntă a Oliviei Micula cu Dorin Floruţa (foto) va aduna, zic unii dintre colegii de generaţie ai tinerei perechi, peste 600 de invitaţi, inclusiv VIP-uri precum membri ai familiei regale din Suedia, ţară ai cărei cetăţeni sunt Ioan şi Viorel Micula şi familiile acestora, poate chiar un şef de stat, diverşi oficiali români şi străini. Bucătar şef va fi faimosul Cătălin Scărlătescu, cunoscut publicului din emisiunea Master Chef, iar pe scena anume amplasată în restaurant vor urca artişti de top, de ordinul zecilor.
BIHOREANUL a mai aflat că invitaţii locali mai "modeşti" din Oradea se întreabă cât de gros ar trebui să fie plicul în care să pună "cinstea miresei" şi ar fi convenit între ei să nu contribuie cu mai puţin de 1.000 euro. Numai să nu se facă de râs doar cu atât!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.