URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2021, 09:27

Micul highidiș: Un orădean de 11 ani uimește breasla artiștilor de muzică populară cu talentul său (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi orăşean get-beget, Alex Lucaciu e deja o promisiune pentru folclorul bihorean. Pe când avea doar 6 ani, şi-a anunţat părinţii că vrea să fie violonist, iar acum, la 11 ani, cântă atât la vioara clasică, cât şi la higheghe, pentru care a făcut o adevărată pasiune.

De curând a ajuns şi la TV, ca finalist la concursul Next Star, şi visează să reprezinte Bihorul, cândva, pe cele mai mari scene ale lumii...

Talent înnăscut

Cu o mamă economistă şi un tată antreprenor, Alex şi-a uimit familia prin pasiunea pentru vioară, născută ascultând, împreună cu părinţii, concertele cunoscutului André Rieu. "Vioara m-a fermecat. Le-am spus că-mi doresc şi eu una, că vreau să cânt şi nu m-am lăsat până n-am primit-o", îşi aminteşte băiatul, care din 2015 a devenit elevul Évei Costin, artistă a Filarmonicii orădene.

Timp de doi ani a învăţat să cânte la acest instrument şi, dovedindu-se talentat, părinţii săi, Diana şi Cosmin, l-au înscris la şcoala primară a Liceului de Arte din Oradea, unde studiază şi în prezent vioară clasică, la catedra lui Adrian Miescu, dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana.

Cu modele

Iubitori de muzică clasică, părinţii l-au dus pe Alex la concerte, pentru a-l ajuta să-şi cultive urechea muzicală. În 2017 l-au văzut la Budapesta pe André Rieu, care o vreme a fost preferatul său, acest loc luându-l apoi Rusell McGregor (foto), un violonist australian stabilit la Viena, unde cântă în Johann Strauss Ensemble, şi pe care în urmă cu doi ani l-a urmărit într-un concert la Arad.

"Am mers în culise şi i-am spus că vreau să-mi fac poză cu el. Părinţii i-au povestit despre pasiunea mea, iar de atunci comunicăm des pe Facebook, îi trimit filmuleţe cu mine în timp ce cânt, iar el mă încurajează", spune Alex, mândru de evoluţia sa.  

Recent, tânărul a interpretat Concertul în Sol minor de Maximilian Bruch, o lucrare dificilă, de referinţă pentru violonişti. "Ca să interpretezi acest concert trebuie să stăpâneşti nişte tehnici, să ai trăsături aparte, să fii un virtuoz. Pentru vârsta lui este o performanţă, un lucru spectaculos", îl laudă profesorul Adrian Miescu.

Mai lent, mai alert...

În paralel, Alex şi-a mai descoperit o pasiune. "Pe la 8 ani tata mi-a arătat pe YouTube cum cântă Zbiciu şi Stângaciu la vioara cu goarnă, spunându-mi că acesta e instrumentul-simbol al Bihorului", povesteşte băieţelul, care după câteva luni a primit în dar o higheghe.

Timp de câteva săptămâni, a cântat după ureche piesele celor doi, dar la insistenţele meşterului Marius Mihuţ, care i-a reparat de câteva ori vioara, părinţii l-au dus la Gheorghe Rus, profesor highidiş, care a văzut în el un talent înnăscut.

"De la el am învăţat să iubesc instrumentul şi cum să cânt în funcţie de zonă. În localităţile pe unde nu trece apă, cum e zona Brusturi-Voivozi, se cântă mai lent, în timp ce în cele străbătute de Criş ritmul e mai alert", explică micul artist.

Sub reflector

Iubind muzica şi spectacolul, Alex a participat la multe concursuri şi olimpiade de vioară, dar cel mai fericit a fost în 2019, când la sărbătorirea Centenarului eliberării Oradiei a urcat pe scena din Piaţa Unirii alături de artiştii Ansamblului Crişana. "Pe scenă e în largul lui. E numai zâmbet, iubeşte publicul şi orchestra. Atunci a fost foarte entuziasmat", îşi aminteşte mama.

De atunci, băiatul a mai avut o reuşită. În primăvara anului trecut a participat la preselecţiile concursului de talente de la Antena 1, Next Star, unde i-a cucerit pe juraţii Ştefan Bănică jr, Loredana Groza şi Dorian Popa, care l-au trecut direct în ultima etapă, cu alţi trei finalişti. Pandemia a întrerupt filmările, reluate anul acesta în martie, când s-a ales cu un "Nu" din partea lui Dorian Popa, nereuşind astfel să ajungă la votul publicului, care decide câştigătorul competiţiei.

Vis de copil

Alex este totuşi fericit şi crede că acesta e doar începutul carierei sale de violonist, dorindu-şi să devină cel mai cunoscut highidiş din Bihor şi să cânte pe cele mai cunoscute scene ale lumii.

Până atunci are şi alte planuri. Vrea să aibă o colecţie de viori cu goarnă de la fiecare meşter din Bihor, să ajungă în Cremona, renumit oraş din Italia unde au trăit familiile de lutieri Amati, Guarneri şi Stradivarius, cea din urmă cunoscută pentru crearea viorii Stradivarius, şi să compună cântece pentru instrumentul lui preferat.  

"Când voi fi puţin mai mare şi voi avea voie cu obiecte ascuţite, vreau să şi fac câteva viori", spune el, convins că higheghea este instrumentul care îi bucură cel mai tare sufletul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON