URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2013, 10:45

Mica Atenă: Biserica greco-catolică din Velenţa este o replică fidelă a catedralei Sfânta Treime din Atena (FOTO)

Mica Atenă: Biserica greco-catolică din Velenţa este o replică fidelă a catedralei Sfânta Treime din Atena (FOTO) ÎN OGLINDĂ. Puţini orădeni ştiu că biserica Schimbarea la faţă din Velenţa (stânga) este ridicată după modelul singurei catedrale greco-catolice din Atena (dreapta), care a fost construită respectând stilul oriental
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva luni, între blocurile şterse din cartierul Velenţa, o construcţie deosebită, înconjurată de verdeaţă şi flori, atrage atenţia trecătorilor printr-o frumuseţe aparte. Biserica greco-catolică Schimbarea la faţă are o arhitectură fără egal în această zonă a ţării, fiind o replică aproape exactă a singurei catedrale greco-catolice din Atena.

Parohul bisericii, protopopul Gavril Buboi, spune că aceasta a fost ridicată păstrând caracteristicile ritului bizantin tocmai pentru a sublina că greco-catolicii sunt acei continuatori ai ortodocşilor care au înţeles nevoia de unire a tuturor creştinilor.

Simbolul renaşterii

Până de curând, credincioşii greco-catolici din Velenţa n-au avut un loc de rugăciune în cartierul lor. Părintele Gavril Buboi, protopop de Oradea, povesteşte că în 1948, când comuniştii au decretat-o antinaţională şi au scos în afara legii Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma, lăcaşul de cult greco-catolic de pe Calea Clujului, cunoscut sub denumirea Biserica de la Barieră, le-a fost luat credincioşilor care o ridicaseră şi dată ortodocşilor, care o folosesc şi acum.

02 Gavril Buboi.jpgDupă Revoluţie, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei a decis să nu o revendice. "E un proces de lungă durată şi, în plus, în 1948, foarte multe dintre documentele noastre au fost arse. Fiind protopop, am văzut situaţii în care nu prea dăm dovadă că suntem creştini, nici unii, nici alţii. Am vrut să le evit", spune preotul (foto), vorbind cu multă delicateţe despre neînţelegerile dintre fraţii ortodocşi şi greco-catolici.

Aşa a apărut ideea unei noi construcţii. "Am dorit să fie un simbol al renaşterii noastre de după 1989", explică parohul, care a găsit un spaţiu gol la intersecţia străzilor Seleuşului şi Alexandru Andriţoiu, care aparţine Statului Român, şi l-a cerut de la Primărie. "În 2006 am primit în concesiune fără plată 774 metri pătraţi, iar apoi, treptat, am mai cumpărat parcele în jur de la cetăţenii cărora le aparţineau", povesteşte părintele Gavril.

Atena în Velenţa

Impresionat de catedrala greco-catolică Sfânta Treime din Atena, o construcţie impunătoare cu o arhitectură deosebită, preotul orădean s-a gândit să-i adopte proiectul. "Într-o vizită făcută în Grecia am văzut catedrala şi am fost încântaţi de frumuseţea ei. Am vorbit cu cei de acolo, le-am spus planurile noastre şi au fost de acord să ne dea şi nouă proiectul", spune parohul.

Argumentele nu au fost doar de ordin estetic, ci şi teologic. "Biserica Greco-Catolică nu este altceva decât acea Biserică Ortodoxă din Transilvania care în 1700 a înţeles nevoia de unire cu Roma. Înţelegerea de atunci a fost că vom păstra în întregime patrimoniul şi ritul oriental, originar din Grecia. De aceea şi slujbele noastre sunt aproape aceleaşi cu cele ortodoxe", explică preotul. Mesajul căutat a fost, aşadar, unul de unitate în credinţa creştină, pentru care se şi roagă de altfel credincioşii greco-catolici la fiecare liturghie. "Biserica Greco-Catolică arată că poţi să fii de rit oriental şi să fii unit cu catolicii. Dar noi nu facem altceva decât să reprezentăm unitatea în diversitate", subliniază parohul.

Biserica bizantină

Catedrala din Atena a fost ridicată în 1965 în stil bizantin, caracteristic bisericilor ortodoxe, şi are formă de cruce greacească, cu braţele egale. Acoperişul îi este în formă de boltă arcuită, coloanele sunt ionice, specifice templelor din Grecia Antică, iar clopotniţa e adăpostită într-un turn ridicat separat de corpul lăcaşului.

Rugat să adapteze planurile pentru biserica din Velenţa, arhitectul orădean Octavian Muth a respectat întocmai dorinţa preoţilor. În privinţa arcelor exterioare, însă, acestea diferă pe una dintre faţade, biserica din Oradea având trei în loc de cinci, câte are edificiul din Atena. "Biserica noastră nu e o copie fidelă a celei din capitala Greciei din motive de spaţiu, din cauza diferenţelor climatice, dar şi din raţiuni financiare. De exemplu, exteriorul catedralei din Atena e din piatră şi marmură. Noi nu ne-am permis să investim aşa mult în asemenea materiale, mai ales că există riscul ca ploile şi gerul să le pună în pericol. Am folosit alt finisaj, numit marmo-antico", explică părintele Gavril.

02 interior_2.jpgSerafimi în loc de prapori...

Şi pe dinăuntru biserica păstrează în mare măsură picturile din catedrala ateniană. "Oricum, există un registru iconografic, care trebuie respectat în orice biserică. De exemplu, în boltă nu veţi găsi niciodată altceva decât Pantocratorul (reprezentarea Mântuitorului în iconografia bizantină - n.r.)", spune părintele paroh, care a decis că este mai bine ca picturile bisericii din Velenţa să fie realizate pe pânză, pentru ca pereţii să poată respira, şi aceasta să fie aplicată pe zid.

În altar, în loc de prapori, potrivit cutumei bizantine, sunt folosiţi Serafimi din metal cu aspect aurit, iar stativul pentru Evanghelie este decorat cu un vultur, simbol al libertăţii. Scaunele, în schimb, au fost alese pe principiul comodităţii, fiind dotate cu o treaptă cu pernă pentru ca îngenuncherea să fie mai uşor de suportat, mai ales de către bătrâni.

Ajutor din străinătate

Lăcaşul din Velenţa a fost ridicat începând din 2007, cu fonduri primite de la parohiile de pe cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar mai ales cu ajutor din străinătate. "Am prezentat proiectul nostru mai multor biserici din Italia şi din Germania, unde credincioşii au strâns bani pentru noi".

Biserica a fost sfinţită în luna noiembrie a anului trecut cu hramul Schimbarea la faţă, dar părintele Gavril a început slujirea încă din 2010, la demisolul construcţiei, unde a fost amenajată o capelă. Chiar şi iarna trecută, pentru a face economii la facturi, în timpul săptămânii parohul a slujit în capelă, şi doar duminica în biserică.
Imaginea deosebitei ctitorii e completată de o grădină care o înconjoară cu iarbă şi flori din belşug. "Aş vrea ca oamenii să nu vadă doar o clădire frumoasă, ci să-l vadă pe Dumnezeu sub această formă a frumuseţii", spune preotul. Şi, cu puţină credinţă, îl şi văd...


02 demisol.jpgBISERICA, LOCUL TINERILOR
Creştini pentru comunitate

Părintele Gavril Buboi îşi doreşte ca biserica sa să fie un loc de adunare pentru cele 100 de familii înscrise până acum în "lista" de enoriaşi şi pentru cele care vor mai veni. Pe perioada verii, la demisol, preotul plănuieşte ca, alături de mai mulţi voluntari, să organizeze activităţi şi jocuri educative pentru copii, dar şi întâlniri ale persoanelor cu dizabilităţi. "Am făcut o rampă specială pentru aceştia. Ideea este să-i mai scoatem din casă şi să facă şi altceva", zice preotul, convins că menirea unei biserici nu este doar să fie un lăcaş de rugăciune, ci şi un adăpost şi un loc de întâlnire al comunităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Greco-catolicii si Romania
Stimate domnule Oradean! Te contrazici singur in prima fraza !Deci daca nu erau greco catolicii , inca mai scriam cu litere slave......asa cum a fost in Muntenia si Moldova......pana in....Deci, acolo nu au fost greco catolici...si stupoare! Nu mai scriu cu litere slave. Pai cum? Asa, fara a infiinta aceasta noua religie? Apoi, spune-ti ca a fost o decizie politica a romanilor ardeleni. Da ! Au fost mai multe categorii de oameni si atunci! Cei siliti sa isi lase religia si cei oportunisti , care au mirosit imediat avantajele....Si spuneti-mi va rog logica la aceasta ultima afirmatie! Adica, rupti de tara, de biserica mama, romanii din Ardeal, de buna voie si nesiliti de nimeni doresc sa adanceasca ruptura dintre ei si ceilalti frati romani? Deci, dumneata, sub ocupatie austro ungara, te-ai fi dus sa spui, eu vreau sa fiu cu voi? Va rog, vreau religia voastra? Nu cred !!!!!!!!!!!!!!!!!!Apoi, despre ce sfera de influenta a occidentului vorbiti? Cand unde si cum ati simtit aceasta sfera de influenta? Vorbiti cumva de iluminism si scoala ardeleana??? Iar cu datul in cap si ura de care pomeniti......e alta poveste! Dar ma rog, hotul striga intotdeauna primul "Hotii !!!"
Postat 03 Iunie 2013, 19:39 de Petru
Greco-catolicii si Romania
Dacă nu erau greco-catolicii, încă mai scriam cu litere slave și vorbeam în biserică limba slavonă, cum era în Transilvania înainte de unirea cu Roma și cum a fost în Muntenia și Moldova pînă la mijlocul secolului al XIX-lea! Unirea cu Roma a fost o decizie politică a românilor ardeleni, care au dobîndit drepturi și recunoaștere și care a readus românitatea în sfera de influență a occidentului. Ar trebui să recunoaștem acest lucru și să nu ne mai dăm în cap și să uităm ura împotriva oricărei confesiuni, pentru că nu ne stă bine, dacă ne considerăm creștini.
Postat 03 Iunie 2013, 13:09 de Oradean
Ce e aia greco-catolic?
"Biserica Greco-Catolică nu este altceva decât acea Biserică Ortodoxă din Transilvania care în 1700 a înţeles nevoia de unire cu Roma. Înţelegerea de atunci a fost că vom păstra în întregime patrimoniul şi ritul oriental, originar din Grecia. De aceea şi slujbele noastre sunt aproape aceleaşi cu cele ortodoxe", explică preotul. ----------Sa aducem o mica precizare! Biserica Greco-Catolica, nu este decat acea Biserica, impusa cu forta si santaj stramosilor nostri, pentru un mai bun control si stapanire, de catre Imperiul Austro Ungar, respectiv Regina Maria Tereza. Nu exista nici o logica a credintei si a bunului simt, sa spun ca Greco Catolicii reprezinta unitatea in diversitate sau nu stiu ce alte aiureli. Spune-ti la slujbe, celor care sustin ca sunt greco catolici, cum au ajuns sa fie asa. Cati dintre stramosii lor au acceptat de buna voie aceasta noua religie infiintata de catre Austro Ungari. Adica sacrificiul strabunilor nostri, pentru unii nu inseamna nimic! Sa mergem sa ne inchinam mai departe occidentului, ca Doamne mult bine ne-a facut!
Postat 03 Iunie 2013, 10:58 de Petru
mda, velenta
cine locuia in velenta pe vremuri, nu era oricine in oradea... \"noroc\" cu revolutia din \'89, ca au navalit acolo toti rromii spalati si exagerat de civilizati, sa-si scrijeleasca adanc amprenta culturala in zona
Postat 03 Iunie 2013, 08:19 de ion
la popi adunarea
asta mai lipsea din peisaj.
Postat 02 Iunie 2013, 22:01 de tzincopana
o realizare frumoasa
E bine ca gr.catolicii au construit in sfarsit o biserica in stil bizantin ,tocmai pentru asi arata radacinile.E o biserica frumoasa dar pana la ..."fidela" ar mai trebui placarea cu piatra nu vopsea ce imita piatra,acoperisul cu olane nu cu tabla,capiteluri sculptate etc.Felicitari pentru realizare,poate fi o biserica de referinta pentru greco-catolici!
Postat 02 Iunie 2013, 14:27 de calin pavel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON