URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2022, 09:30

Mic ghid de colectare separată de la AVE Bihor (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea separată a deşeurilor a devenit obligatorie de câţiva ani, însă şi acum sunt persoane care ne întreabă cum să o facă în mod corect. Şi de ce. Noi le răspundem că această sarcină a fiecărei gospodării vine din nevoia de a reutiliza plasticul, metalul, cartonul sau sticla de care ne debarasăm. Şi de a limita cantitatea de deşeu ajunsă în cele mai nepotrivite locuri: în râuri, pe marginea drumurilor, în zone turistice sau chiar lângă casa în care locuim. Iar până la urmă, dacă separăm corect, avem şi un beneficiu direct: vom plăti mai puţin pentru acest serviciu.

Aportul AVE Bihor la schimbare 

Containerele obişnuite pentru deşeuri au fost înlocuite de pubele speciale pentru fiecare categorie în parte: resturi menajere (rezidual), hârtie/carton, sticlă, plastic/metal, deşeuri biodegradabile. De ce a fost necesară schimbarea? În 2021, de exemplu, cantitatea deşeuri municipale raportate Ministerului Mediului a fost de 22 de milioane de tone. Din care s-ar fi putut recicla 80%!

Dincolo de munca noastră de salubritate, fără de care reciclarea nu ar fi posibilă, ajutăm clienţii să colecteze separat deşeurile: le oferim calendare de colectare, ghiduri de colectare separată, facem acţiuni de conştientizare în tot judeţul. Dar până la urmă munca o face fiecare acasă, în propria gospodărie. Să vă spunem cum!

Cele 5 fracţii pe înţelesul tuturor

Plastic/metal -  se colectează în pubela galbenă, respectiv în sacul galben. Recipientele din plastic se clătesc cu apă rece înainte de a fi colectate separat, iar ambalajele lipite se depun la deşeuri reziduale. La PET-uri se scoate capacul şi se presează pentru a economisi spaţiu.

Hârtie/carton - se colectează în recipientul albastru, respectiv sacul menajer albastru: reviste, ziare, cutii de pizza (curate şi uscate), plicuri, cartoane de ouă, cutii. Hârtiile şi cartonul ce conţin reziduuri de mâncare, şerveţele de bucătărie folosite, hârtia de ambalat lucioasa NU se colectează separat.

Sticla - se colectează în recipientul verde. Sticla se reciclează în proporţie de 98%: ambalaje din sticlă fără capac, borcane, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice. NU se colectează pentru reciclare: oglinzi, geamuri, produse din porţelan, ceramică, cristal.

Fracţia bio este pentru resturile vegetale din gospodărie, iar cea reziduală înseamnă tot ce nu a putut fi cuprins în categoriile de mai sus. Această ultimă fracţie trebuie să fie cât mai redusă ca volum, pentru a plăti facturi mai mici pentru salubritate.

În plus, dacă selectăm deşeurile, ajutăm la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate şi conservăm resursele naturale.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON