Curățenia Oradiei este pusă în pericol chiar de locuitorii ei. Obligați să încheie un contract pentru transportul deșeurilor rămase în urma construcțiilor sau reamenajărilor interioare ample, tot mai mulți orădeni încearcă să eludeze acest serviciu și caută soluții „independente” și care nu îi costă. Pe scurt: aruncă molozul clandestin la marginea orașului sau în alte locuri ferite de ochii autorităților!
Condiție pentru curățenie
Regulamentele Oradiei obligă orice solicitant al unei autorizații de construcție sau de demolare să încheie, cu operatorul licențiat de salubritate RER Vest, un contract de transport al deșeurilor rezultate, înainte de a obține permisiunea Primăriei.
Acest lucru este prevăzut în Regulamentul de salubritate al municipiului: „generatorii de deșeuri din construcții sau de la amenajări interioare şi exterioare trebuie să încheie contracte pentru transportul acestora cu operatorul licențiat. Este interzisă efectuarea de lucrări de construcții sau de amenajare fără deținerea unui recipient pentru depozitarea molozului pus la dispoziție de operatorul licențiat”.
Această condiție a fost anume gândită să limiteze fenomenul depozitării ilegale de deșeuri din construcții pe domeniul public.
Vor banii înapoi!
În baza unui astfel de contract, RER Vest pune la dispoziția clientului un container care poate avea un volum între 4 și 40 de metri cubi, în funcție de necesitate. Firește, costul serviciului depinde de dimensiunea acestui recipient, începând de la 213 lei.
După ce încheie contractul și plătește serviciul, beneficiarul trebuie să solicite amplasarea lui, cu 48 de ore înainte de a avea nevoie de el, iar apoi va avea la dispoziție alte 48 de ore să depoziteze în el saci cu faianţă, beton şi alte deşeuri provenite de la reamenajarea sau demolarea locuinţei. După cele 48 de ore, utilizarea în continuare a containerului impune o chirie zilnică, însă modică: între 4 şi 10 lei pe zi, în funcţie de dimensiunea recipientului.
Chiar dacă procedura este facilă, unii orădeni încearcă să o ocolească, din simplul motiv că... are un cost. În ultimele luni, RER Vest a sesizat un fenomen îngrijorător pentru aspectul orașului: tot mai mulți orădeni își cer banii înapoi după ce termină lucrările, dar fără să fi solicitat amplasarea containerului.
Treabă românească
Aproape că nu trece săptămână în care compania să nu primească solicitări de la această categorie de clienți, motivate fie prin faptul că, brusc, n-au mai avut nevoie de containerul de moloz, fie că au contractat o altă firmă, cu același scop al transportului deșeurilor.
Un cetățean chiar a pretins să-i fie returnată suma plătită către RER Vest motivând franc că „m-am descurcat cu deșeurile”! Ce înseamnă asta se poate bănui: s-a „descurcat” în vreo pădure sau la capătul vreunei străzi.
Explicația pentru aceste solicitări este cât se poate de românească: oamenii fac contract cu RER Vest strict ca să obțină autorizația de la Primărie, dar când se văd cu actul în mână, încearcă să fenteze regulile. Ce se întâmplă, de fapt, cu deșeurile lor, doar ei și cei care îi ajută să se „descurce” pot lămuri...
Supravegheri video
În momentul de față, este greu de spus cum pot fi obligați oamenii care contractează serviciul de transport deșeuri să îl și folosească. Soluția pe care Primăria o are acum la îndemână este să verifice șantierele, ceea ce presupune însă un efort semnificativ, dat fiind numărul mare de autorizații de construcții eliberate în Oradea.
„Noi facem astfel de verificări cât de des putem, iar dacă depistăm un șantier care nu are container pentru deșeuri, dăm sancțiuni”, spune șeful Poliției Locale Oradea, Samuel Milian (foto). Responsabili de multe aspecte ale vieții orădene, este evident, însă, că polițiștii locali nu au cum să fie prezenți la fiecare adresă unde se face o construcție.
Agenții se folosesc și de camerele video mobile pe care le au în dotare și cu care supraveghează zonele mărginașe în care oamenii merg să arunce clandestin gunoaie, cum erau, până nu demult, malul stâng al Crișului Repede, mai jos de priza de apă din Ioșia, sau drumul care duce din Oradea în Oșorhei, pe lângă calea ferată. De teamă că ar putea fi filmați și apoi amendați, oamenii s-au învățat să nu mai ducă gunoaie aici. Întrebarea este dacă nu le aruncă clandestin altundeva...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.