URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Aprilie 2021, 19:06

Merge greu: Mai puţin de 4.000 de bihoreni „neesenţiali” şi sănătoşi, vaccinaţi anti-Covid. Peste 15.000, pe listele de aşteptare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Targetul ambiţios anunţat de premierul Florin Cîţu pentru data de 1 iunie, când 5 milioane de români ar trebui să fie vaccinaţi împotriva Covid-19, pare imposibil de atins, dacă ritmul de vaccinare se păstrează la fel de lent, cum este în prezent.

Potrivit datelor furnizate marţi de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, la solicitarea BIHOREANULUI, din 15 martie (de când populaţia generală, adică cetăţenii care nu lucrează în domenii esenţiale, nu au minimum 65 de ani şi nici o boală cronică, se pot înscrie în platforma de vaccinare împotriva Covid-19) şi până în prezent, doar 3.863 de persoane din etapa a III-a au fost vaccinate, din care 286 cu ambele doze de vaccin.

Din numărul total, însă, 852 erau persoane cu prioritate, adică cei care lucrează în sectorul HoReCa, angajaţii băncilor, cei ai magazinelor alimentare, ai muzeelor sau din industria prelucrătoare, şi doar 3.011 sunt bihorenii care nu lucrează în sectoarele prioritare.

În total, în judeţul Bihor, până marţi au fost vaccinate cu ambele doze 37.517 persoane.

Nu sunt vaccinuri

Aşa cum se ştie, ca să fie vaccinaţi, românii din categoria populaţiei generale trebuie să se înscrie pe lista de aşteptare a unui centru de vaccinare, urmând să fie notificaţi când este disponibilă pentru ei o programare.

Ritmul scăzut al vaccinării este cauzat de lipsa dozelor de vaccin, nu de refuzul bihorenilor, dovadă că pe listele de aşteptare este înghesuială.

Marţi, la ora 16, în Bihor erau, în total, 15.043 de cetăţeni înscrişi pe listele de aşteptare ale centrelor de vaccinare din judeţ.

Cei mai mulţi, 4.959 la număr, s-au înscris la cele două centre amenajate în Orăşelul Copiilor, alţi 2.831 la Spitalul Pelican, iar 1.156 la centrul din Valea lui Mihai.

Toate aceste centre folosesc vaccinul Pfizer-BioNtech, în timp ce în centrele care folosesc doze de la AstraZeneca, precum cele din Marghita sau Sântandrei, nu există nicio persoană pe listele de aşteptare.

Totodată, potrivit datelor de pe platforma RoVaccinare, în judeţ nu sunt acum disponibile vaccinuri decât de la AstraZeneca, în total 276 de doze. 

Lipsa dozelor de vaccin o ştiu cei care aşteaptă să fie imunizaţi. Mulţi bihoreni, care nu fac parte din nicio categorie prioritară şi s-au înscris pe liste încă din 15 martie, n-au primit încă nicio notificare.

„Nu este nicio eroare. Pur şi simplu nu există doze de vaccin disponibile, de aceea n-au fost notificate”, a răspuns un operator de la linia telefonică de suport pentru programare la vaccinare, 021.414.44.25.

Modificări în platformă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că, pentru a intensifica ritmul de vaccinare pentru persoanele din etapa a III-a, cei înscrişi pe platformă vor primi o singură notificare privind posibila programare, nu trei, aşa cum se întâmplă în prezent. Astfel, dacă în termen de 24 de ore nu vor confirma programarea, alte persoane de pe lista de aşteptare vor fi invitate la imunizare.

Totodată, începând din 10 aprilie, în platforma RoVaccinare, fiecare utilizator înscris va putea vedea câte persoane sunt în faţa sa, pe lista de aşteptare, precum şi numărul de persoane imunizate zilnic în centrul selectat. Astfel, oamenii vor putea estima când anume le vine rândul la vaccin.

În total, în România sunt 766.415 persoane înscrise pe listele de aşteptare ale centrelor de vaccinare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru că aceste așa zise vaccinuri sunt nesigure
Din toate vaccinuri posibile Pfizer este cel mai eficient, dar fiind un vaccin de tip mRNA din ce m-am documentat am tras concluzia că ar produce cu timpul mutații genetice care pot provoca mai târziu boli autoimune. DSP a scos un comunicat potrivit căruia vaccinurile de tip mRNA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) pot provoca tromboze cerebrale după administrare. Vaccinul chinezesc este apă de ploaie sau are efectul unui ser fiziologic pentru că degeaba se administrează în două doze reacția organismului de a produce anticorpii necesari pentru imunizare (oricum nu se administrează în România). Singurul vaccin ce mi-aș administra este SputnikV, dar numai când nu aș avea altă alegere. Suntem condamnați să ne tot vaccinăm tot restul vieții noastre din 6 în 6 luni? Nici pentru gripă nu este obligatoriu vaccinul și tot nu avem restricții dacă nu suntem vaccinați.
Postat 07 Aprilie 2021, 12:59 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON