Targetul ambiţios anunţat de premierul Florin Cîţu pentru data de 1 iunie, când 5 milioane de români ar trebui să fie vaccinaţi împotriva Covid-19, pare imposibil de atins, dacă ritmul de vaccinare se păstrează la fel de lent, cum este în prezent.
Potrivit datelor furnizate marţi de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, la solicitarea BIHOREANULUI, din 15 martie (de când populaţia generală, adică cetăţenii care nu lucrează în domenii esenţiale, nu au minimum 65 de ani şi nici o boală cronică, se pot înscrie în platforma de vaccinare împotriva Covid-19) şi până în prezent, doar 3.863 de persoane din etapa a III-a au fost vaccinate, din care 286 cu ambele doze de vaccin.
Din numărul total, însă, 852 erau persoane cu prioritate, adică cei care lucrează în sectorul HoReCa, angajaţii băncilor, cei ai magazinelor alimentare, ai muzeelor sau din industria prelucrătoare, şi doar 3.011 sunt bihorenii care nu lucrează în sectoarele prioritare.
În total, în judeţul Bihor, până marţi au fost vaccinate cu ambele doze 37.517 persoane.
Nu sunt vaccinuri
Aşa cum se ştie, ca să fie vaccinaţi, românii din categoria populaţiei generale trebuie să se înscrie pe lista de aşteptare a unui centru de vaccinare, urmând să fie notificaţi când este disponibilă pentru ei o programare.
Ritmul scăzut al vaccinării este cauzat de lipsa dozelor de vaccin, nu de refuzul bihorenilor, dovadă că pe listele de aşteptare este înghesuială.
Marţi, la ora 16, în Bihor erau, în total, 15.043 de cetăţeni înscrişi pe listele de aşteptare ale centrelor de vaccinare din judeţ.
Cei mai mulţi, 4.959 la număr, s-au înscris la cele două centre amenajate în Orăşelul Copiilor, alţi 2.831 la Spitalul Pelican, iar 1.156 la centrul din Valea lui Mihai.
Toate aceste centre folosesc vaccinul Pfizer-BioNtech, în timp ce în centrele care folosesc doze de la AstraZeneca, precum cele din Marghita sau Sântandrei, nu există nicio persoană pe listele de aşteptare.
Totodată, potrivit datelor de pe platforma RoVaccinare, în judeţ nu sunt acum disponibile vaccinuri decât de la AstraZeneca, în total 276 de doze.
Lipsa dozelor de vaccin o ştiu cei care aşteaptă să fie imunizaţi. Mulţi bihoreni, care nu fac parte din nicio categorie prioritară şi s-au înscris pe liste încă din 15 martie, n-au primit încă nicio notificare.
„Nu este nicio eroare. Pur şi simplu nu există doze de vaccin disponibile, de aceea n-au fost notificate”, a răspuns un operator de la linia telefonică de suport pentru programare la vaccinare, 021.414.44.25.
Modificări în platformă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că, pentru a intensifica ritmul de vaccinare pentru persoanele din etapa a III-a, cei înscrişi pe platformă vor primi o singură notificare privind posibila programare, nu trei, aşa cum se întâmplă în prezent. Astfel, dacă în termen de 24 de ore nu vor confirma programarea, alte persoane de pe lista de aşteptare vor fi invitate la imunizare.
Totodată, începând din 10 aprilie, în platforma RoVaccinare, fiecare utilizator înscris va putea vedea câte persoane sunt în faţa sa, pe lista de aşteptare, precum şi numărul de persoane imunizate zilnic în centrul selectat. Astfel, oamenii vor putea estima când anume le vine rândul la vaccin.
În total, în România sunt 766.415 persoane înscrise pe listele de aşteptare ale centrelor de vaccinare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.