URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2024, 08:01

Mentalitate de învingători: Doi antrenori din Oradea pregătesc viitorii fotbaliști antrenându-le nu doar corpul, ci și mintea (FOTO)

Mentalitate de învingători: Doi antrenori din Oradea pregătesc viitorii fotbaliști antrenându-le nu doar corpul, ci și mintea (FOTO) „VOM FI CEI MAI BUNI”. Foști fotbaliști, antrenorii Ovidiu Silaghi (stânga) și Cristian Mureșan (dreapta) și-au propus să formeze cei mai buni viitori fotbaliști, așa că le antrenează și psihicul, nu doar corpul. „Vrem să fim cei mai buni și vom fi cei mai buni”, zice Cristi
Mentalitate de învingători: Doi antrenori din Oradea pregătesc viitorii fotbaliști antrenându-le nu doar corpul, ci și mintea (FOTO) „VOM FI CEI MAI BUNI”. Foști fotbaliști, antrenorii Ovidiu Silaghi (stânga) și Cristian Mureșan (dreapta) și-au propus să formeze cei mai buni viitori fotbaliști, așa că le antrenează și psihicul, nu doar corpul. „Vrem să fim cei mai buni și vom fi cei mai buni”, zice Cristi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajuns în fața porții, cu toți ochii ațintiți asupra lui și nevoit să ia foarte rapid o decizie, un fotbalist va încerca să recreeze mișcarea pe care a exersat-o de mii de ori la antrenament. Reușita lui va fi definită, însă, de felul în care reușește să-și stăpânească trăirile interioare în acel moment, concluzie la care au ajuns de mult cluburile sportive din străinătate, unde psihologia sportivă este obligatorie pentru cei care fac performanță.

Foști practicanți ai sportului rege, doi antrenori orădeni, Cristian Mureșan și Ovidiu Silaghi, și-au propus să scoată pe teren cei mai buni fotbaliști, așa că clubul pe care îl conduc este primul club local de juniori ce colaborează cu un psiholog, pentru a antrena mental copiii.

Mânați de pasiune 

Amândoi născuți în 1986, Cristian (stânga) și Ovidiu (dreapta) se cunosc din copilărie, de când s-au apucat amândoi de fotbal, la grupele de copii ale FC Bihor, și sunt prieteni apropiați și acum. „Împreună am mers apoi la liceu și la facultate”, povestește Cristi.

Amândoi au fost fotbaliști, dar în același timp au știut că o carieră de sportiv trebuie dublată de o pregătire temeinică, așadar nici nu și-au pus problema să nu facă o facultate. Au dat împreună la Facultatea de Educație Fizică și Sport din București, iar, întorși acasă după absolvire, au început și o carieră didactică, devenind profesori la Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

Împărtășind aceleași opinii despre viață și succes, dar și o pasiune arzătoare pentru fotbal, Ovidiu și Cristian au decis, în 2018, să se îndrepte spre sectorul privat în antrenarea sportivilor. Hotărârea a venit după ce și-au dat seama că pregătirea sportivă preuniversitară este departe de ce ar trebui să fie și că ei, oricât de bine intenționați ar fi, nu vor reuși să schimbe sistemul, mult prea rigid. „Era un job sigur, cu un venit stabil, dar nu puteam să pregătesc copiii așa cum îmi doream”, explică Cristi. 

Mintea face diferența 

Dinamic (clubul pe care l-au înființat), pregătește exclusiv grupe de copii, iar mulți ajung apoi la echipe profesioniste. „Astăzi suntem cea mai mare pepinieră pentru cluburile de fotbal”, zice Ovidiu, care este președintele clubului, în timp ce Cristi e vicepreședinte. Cu 8 antrenori și o bază sportivă proprie pe Calea Sântandrei (foto), Dinamic antrenează 320 de copii cu vârste între 5 și 14 ani, deopotrivă băieți și fete.

Tehnicienii și-au propus să aibă sportivii pregătiți cel mai bine, iar pentru asta ei înșiși sunt într-un continuu antrenament, citind cărți sau urmărind conferințe și cursuri pe teme de dezvoltare personală. „Lovirea mingii cu latul o poate învăța oricine. La fel ca mine lovește și Neymar, dar diferența este făcută de minte, să știi momentul în care să lovești”, explică Ovidiu. Un corp bine antrenat nu face nimic fără un intelect pe măsură...

„Fiecare copil poate mai mult” 

Dezvoltată în urmă cu o sută de ani în Germania, psihologia sportivă studiază modul în care performanțele sportivilor sunt influențate de factori psihologici, cercetători din lumea întreagă concluzionând deja că între cele două există legături clare. „Vrem să fim cei mai buni și, pentru asta, trebuie să intrăm și în mintea copiilor”, zice Cristi. 

Din această toamnă, Clubul Dinamic colaborează cu psihologul clinician Adela Bradea (foto), specializată în educație parentală și psihologie sportivă, care a început să-i ajute pe micuții fotbaliști să-și depășească barierele. „Facem un coaching mental, cu două mari scopuri: să formăm o mentalitate de învingător și să scoatem la suprafață resursele interioare”, explică specialista.

În sesiuni individuale și de grup - cu copiii, dar și cu părinții lor, care au un rol esențial în pregătirea picilor -, Adela îi învață pe micuții fotbaliști să-și cunoască trăirile și emoțiile, astfel încât să le poată stăpâni în momentele de presiune. De asemenea, îi învață tehnici de respirație, esențiale în performanța pe teren, de relaxare, de creare a atenției ori de menținere a concentrării, și le antrenează viteza de reacție.

Psihologa îi ajută pe copii să îmbrățișeze atât succesul, cât și eșecul, să creeze o coeziune în echipă și să își depășească propriile bariere, adesea create de faptul că resimt presiunea părinților, dorința acestora de performanță și nu pot ieși din zona de confort. „Fiecare copil poate mai mult decât face, atât în sport, cât și la învățătură”, zice Adela. Specialista va ajuta copiii să își crească motivația și spune că toate tehnicile folosite de un psiholog sportiv pot fi aplicate și celor care se pregătesc pentru performanță la școală. 

Cheia succesului

Psihologul sportiv este nelipsit în cluburile sau anturajul sportivilor de performanță din străinătate și, spun fondatorii Dinamic, face diferența între sportivi. „În sportul din România, cel mai neglijat este antrenamentul mental. Se crede că totul ține de noroc și de talent, dar nici vorbă să fie așa. Diferența o face mentalul sportivului în momentele de presiune. De aceea nici lotul național de fotbal nu reușește să facă performanță”, crede Cristian.

Aceeași convingere o are și colegul său. „Performanța este influențată de patru factori: educația pe care a primit-o copilul acasă, logistica clubului, aptitudinile antrenorului și dacă are sau nu oportunitatea să se dezvolte”, spune Ovidiu, convins că fotbaliștii săi vor fi mai buni tocmai pentru că au șansa să își antreneze și mintea, nu doar corpul: „Cine își va stăpâni mintea va găsi cheia pentru succes”.

Cei doi tehnicieni se bucură și că părinții copiilor pe care îi antrenează au înțeles rolul psihologului sportiv și au fost încântați de colaborarea cu Adela. „Din păcate, la noi încă se consideră că dacă mergi la psiholog ești nebun, deși știm că nu e așa. Sper că vom reuși să contribuim la aducerea psihologiei în normalitate”, zice președintele Dinamic.

Cel mai important este ca din baza sportivă să iasă copii care își cunosc potențialul și știu că pot face orice își propun. Indiferent dacă optează sau nu pentru o carieră sportivă, au mari șanse să devină adulți mai buni decât cei care sunt azi în jurul lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Psihicul e unul ... mintea e altceva.
Exemplul cel mai bun se vede la politruci cum este Bolojan spre exemplu ... mintă puțină și psihic de învingător. Combinație foarte bună atunci când inteligența, este vizibil în scădere la pământeni pe partea de cognitivitate și la mare criză pe cea de emoționalitate.
Postat 25 Octombrie 2024, 12:34 de KP
Aiurea
Trăim într-o lume nebuna de tot! Acum se afla de mental coaching, când " afara" se face de ani de zile. Repet, trăim într-o lume nebuna de tot, în care unu din acești doi pseudo antrenori este promovat fără niciun merit și singurul lucru în comun cu lumea fotbalului este frizura și îmbrăcămintea! Ce performante au avut ca jucători de fotbal? Au fost la liga 4? Dacă au fost juniori mediocri de liga 4, am spus totul!!! Dar în Fine, cati jucători au scos? Ce turnee au câștigat cu juniorii?! Nu dau lecții despre jurnalism, dar astea sunt informațiile necesare pe care lumea le urmărește, pt ca fiecare părinte își duce copilul unde este performanta, nu unde se îmbracă " smecher" antrenorul! Sau este un articol cu reclama ascunsa?! De ce nu sunt promovați foști mari jucători ai județului care sunt antrenori în acest moment?! Ex clar este Bundea, care a jucat la Bacău, Craiova, Rapid, Național, Zenit st. Petersburg, Offenbach, U Cluj și în naționala României. Oare ar avea Bundea din experienta lui ca jucător ce să-i învețe pe copii?:)) în fine, mult succes celor doi antrenori, ii așteaptăm cu performante maxime și totodată speram sa se aplice mental coching-ul peste tot!
Postat 25 Octombrie 2024, 09:55 de Alex07
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON