Fierbere în sistemul medicinei primare și al celei de ambulatoriu. Întrucât Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate vrea ca de la 1 februarie să le scadă drastic plățile, la valori nominale din 2020, dar „roase” de inflația și scumpirile produse de atunci până în prezent, medicii de familie se gândesc să declanșeze proteste și în Bihor.
În cazul extrem, aceștia ar putea denunța unilateral contractul de CAS, ceea ce ar însemna ca pacienții să achite contravaloarea serviciilor chiar dacă sunt asigurați.
„Dezacord și uimire”
Colegiul Medicilor Bihor și Organizația Patronală a Medicilor de Familie din Bihor au anunțat vineri că au aflat noile valori ale tarifelor serviciilor pe care CNAS le-a anunțat pe propriul site, cu o zi înainte, și care ar urma să intre în vigoare începând de la 1 februarie, exprimându-și „dezacordul și uimirea față de modul în care este scăzută, nejustificat, finanțarea furnizorilor de servicii medicale atât pentru asistența medicală primară, cât și pentru ambulatoriu”.
Cele două organizații afirmă că acest proiect de Ordin al președintelui CNAS „generează scenarii pesimiste ce vor deveni o dramatică realitate atât pentru medicii de familie și medicii din ambulatorii, cât și pentru pacienți”, deoarece aceste două categorii de medici „vor avea venituri diminuate cu aproape 30% comparativ cu anul 2023, însă corelat cu rata inflației și cu creșterea semnificativă a cheltuielilor, scăderea reală va fi de aproximativ 50%, întorcându-le în timp undeva la nivelul veniturilor din 2019”.
Din acest motiv, Colegiul Medicilor Bihor și Organizația Patronală a Medicilor de Familie Bihor anunță că sunt „alături de medicii din asistența medicală primară și din ambulator, și vor susține orice formă de protest pe care aceștia vor hotărî s-o adopte”.
Reducere severă
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CNAS, de la 1 februarie 2024 ar urma să intre în vigoare un Ordin în conformitate cu care valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților de 6,2 lei, în timp ce consultațiile în policlinici vor fi plătite cu 3,3 lei/punct (în funcție de specialități, o consultație este punctată în prezent cu 2 până la 40 puncte).
Aceste valori sunt mult sub cele practicate în prezent, în baza contractului - cadru încheiat între CNAS și medici pentru lunile iulie - decembrie 2023 și prelungit prin act adițional pentru luna ianuarie a anului curent. Concret, în această perioadă, un punct pentru capitație (adică pentru fiecare pacient din lista unui medic de familie) este plătit cu 12 lei, un punct pentru servicii în cabinet cu 8 lei, iar unul pentru servicii în policlinică cu 4,5 lei.
În perioada anterioară, adică în 2022, un punct de capitație era plătit cu 10 lei, iar un punct pentru consultațiile în cabinetele medicilor de familie și în policlinici cu câte 4 lei.
Prin urmare, în sume nominale, de la 1 februarie tarifele plătite de CAS ar urma să fie cu circa o treime mai mici.
„Referendum” pentru proteste
„Subfinanţarea ce rezultă din valorile punctelor prevăzute ȋn actualul proiect va avea un impact global negativ, cabinetele vor fi ȋn incapacitate financiară de a se mai ȋntreṭine (spaṭii, utilităţi, contracte cu furnizorii de servicii, mentenanṭă, consumabile, aparatură, salariile şi contributiile angajaṭilor, impozite etc) şi va afecta grav activitatea cabinetelor cât şi accesul pacienţilor la servicii medicale de calitate”, avertizează Colegiul Medicilor Bihor și Organizația Patronatului Medicilor de Familie Bihor.
Președinta OPMF Bihor, dr. Ramona German, afirmă că subfinanțarea din partea CAS „va pune în mare dificultate” cabinetele medicilor de familie din județ, ca de altfel în întreaga țară, în condițiile în care medicii de familie sunt propriii lor angajați, trăind exclusiv din munca prestată, și având venituri „în cel mai fericit caz la jumătate din salariile unui medic angajat” fie în sistemul sanitar public, fie în cel privat.
„În prezent, ne consultăm cu toți colegii care sunt în contract cu CAS în Bihor, 318 la număr, pentru a decide ce forme de protest să declanșăm dacă vor intra în vigoare noile valori, așa cum au fost anunțate”, a declarat și președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor, dr. Dorina Popa (foto).
Cea mai radicală formă de protest, a precizat aceasta, ar fi denunțarea contractelor cu CAS, ceea ce ar însemna ca medicii de familie să acorde exclusiv servicii contra cost, plătite de pacienți, chiar dacă sunt asigurați.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.