URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2024, 15:10

Medic de familie din Bihor: Toate țările din UE pun bază pe medicina de familie, doar în România se pune „acid”

Medic de familie din Bihor: Toate țările din UE pun bază pe medicina de familie, doar în România se pune „acid” foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proiect de ordin al președintelui Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate ar putea determina un val de proteste ale medicilor de familie din întreaga țară, acesta reducând la jumătate valoarea plăților către medicii de familie.

Un astfel de doctor din Bihor a explicat pe Facebook că măsura ar duce nu doar la proteste, ci la falimentul medicinei de familie, oricum neatractivă pentru tinerii medici, în condițiile în care aceasta rezolvă majoritatea cazurilor medicale pentru ca nu toate să ajungă în spitale, unde asistența medicală are costuri mult mai mari.

„Scrisoare deschisă”

Printr-o postare pe Facebook pe care a făcut-o duminică, intitulată „Scrisoare deschisă adresată dlui premier Marcel Ciolacu”, text pe care, totuși, nu l-a expediat și pe adresele acestuia, ale Guvernului, Ministerului Sănătății, CNAS ori altor instituții, dr. Valentin Pantea, medic primar de medicină primară cu cabinet în satul Bicăcel, comuna Lăzăreni, afirmă că preconizatul ordin al președintelui CNAS care ar intra în vigoare pe 1 februarie, pentru reducerea plăților către medicii de familie, ar produce consecințe extrem de grave în sectorul medicinei primare.

Așa cum BIHOREANUL arăta săptămâna trecută, pe site-ul CNSAS a fost publicat proiectul de ordin potrivit căruia ar urma să scadă de la 12 lei la 7,7 lei punctul de capitație (adică suma plătită fiecărui medic de familie pe numărul de pacienți din listă) și de la 8 lei la 4,5 lei punctul de servicii (pentru consultațiile acordate pacienților).

Cât muncește și cât câștigă un medic de familie

În textul postat, dr. Valentin Pantea explică importanța muncii medicului de familie, arătând că aceștia rezolvă „minimum 75-80% din cazurile medicale” care li se prezintă în cabinete, cu mai puține resurse („fără internare, fără multe analize, investigații și tratamente scumpe”, ceea ce „permite alocarea de resurse pentru cazurile severe și grave care au nevoie de îngrijiri în spitale”.

Medicul bihorean arată că veniturile unui cabinet de medicină de familie nu sunt totuna cu veniturile medicului, care sunt mici, și explică de ce: „Din ceea ce facturează către CAS medicul de familie, cca 1/3 reprezintă venitul brut al medicului, restul de 2/3 merg pentru salariații cabinetului (asistentă, femeie de serviciu, registratoare etc), pentru întreținerea cabinetului, consumabile, dotare etc”.

În prezent, spune dr. Pantea, CAS plătește o consultație cu 44 lei brut, plus - în cazul său - un spor de 25% aferent gradului profesional de medic primar, dar după ce achită taxele și impozitele, cabinetul rămâne cu 25 lei/net/consult. În plus, chiar dacă se ocupă zilnic de mai mulți pacienți, în cazul său peste 30, CAS plătește maximum 24 de consultații/zi.

„Pe cale de dispariție”

Din cauza câștigurilor mici - un medic de familie rămânând lunar cu circa 5.000 - 6.000 lei, medicina de familie nu mai este de mult atractivă, ci „o specie pe cale de dispariție”, spune medicul bihorean.

De altfel, acesta amintește că în urmă cu câțiva ani în întreaga țară erau doar 11.000 medici de familie, iar în prezent „abia dacă mai sunt 9.900”, existând zone rurale în care de ani întregi nu mai este niciun medic de familie, dar cu toate acestea „se dorește și renunțarea la sporul de rural”, calculat în funcție de distanța cabinetului față de orașe și diferențiat după forma de relief a zonei unde funcționează cabinetul.

„În general proaspeții medici de familie fie își aleg un alt rezidențiat, fie pleacă să lucreze în alte țări europene (...) Dacă luăm în calcul și faptul că tot mai mulți medici de familie urmează să se pensioneze, media de vârstă a acestora apropiindu-se de 60 de ani, este evident că în aceste condiții va crește deficitul de medici de familie din mediul rural. Deci, viitorul nu sună bine deloc”, avertizează dr. Valentin Pantea.

Acesta subliniază, de asemenea, că „în ciuda angajamentelor semnate de guvern cu autoritățile internaționale de a aloca 10% din fondul FNUASS medicinei de familie, angajamente asumate și prin Planul Național de Sănătate al guvernului, constatăm că acum suntem amenințați cu tăierea a 35% din venituri”, acest lucru echivalând cu alocarea a „doar 7-8% din bugetul sănătății”, de unde și concluzia că dacă „în UE orice sistem medical modern pune baza pe medicina de familie, doar în România se pune <acid>”.

Planuri de proteste

Având în vedere proiectul noului ordin al președintelui CNAS, reprezentanții medicilor de familie din Bihor, unde sunt în contracte cu această instituție 318 medici de familie, afirmă că se gândesc să declanșeze proteste, fără a ști, deocamdată, în ce vor consta acestea, dar cea mai radicală ar fi ca de la 1 februarie să denunțe contractele cu CAS.

„Săptămâna aceasta ar urma să aibă loc întâlniri între reprezentanții noștri la nivel național și reprezentanții autorităților (n.r. - CNAS, Ministerul Sănătății, Guvern), iar în funcție de rezultatele discuțiilor vom ști ce vom face în continuare”, a declarat BIHOREANULUI dr. Dorin Popa, președinta Asociației Medicilor de Familie Bihor.

Pe de altă parte, concomitent au loc consultări la nivelul Asociației și în cadrul Organizației Patronale a Medicilor de Familie Bihor. „Noi nu putem face greve, tocmai pentru că suntem propriii noștri angajați, dar putem denunța contractele cu CAS”, a spus și dr. Ramona German, președinte OPMF Bihor.

Acest lucru ar însemna că medicii de familie vor renunța implicit la plățile din partea CAS, dar vor pune la plată pacienții, care ar putea scoate bani din propriile buzunare, chiar dacă sunt asigurați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu zau?
Pai poate ca in Romania ii singura tara din UE unde medicu de familie nu face altceva decat sa diagnosticheze chestii marunte pe cate le face si un farmacist si in rest inafara de trimiteri la medici de specialitate nu stiti sa faceti. La asta v-ati gandit? ????Sunt zeci de cazuri se tipu asta de medici de familie, inafara de trimiteri mai departe altceva nu stie sa faca.
Postat 15 Ianuarie 2024, 19:01 de Oradea1013
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON