URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2019, 11:30

Mea culpa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, articolul "Szia din Jamaica" - în care subsemnatul arăta că în timp ce Aeroportul Internaţional din Oradea rămâne fără nicio cursă externă, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, se distra prin New York şi Jamaica - a făcut vâlvă mare prin birourile din Parcul Traian. Inclusiv în Cabinetul 1, unde Pásztor tocmai revenise, fără a da un semn cu privire la intenţiile pe care le are, dacă le are, pentru salvarea Aeroportului de la faliment şi a judeţului de la izolarea economică pe care lipsa legăturilor aeriene cu Europa o va produce.

În schimb, după câteva zile, a reacţionat prin intermediul subalternilor de la aşa-zisa agenţie de presă a judeţului, NewsBihor, şi pe Facebook, anunţând că va da în judecată autorul articolului, pentru calomnie. Motivul? De 18 luni l-ar persecuta. Concret, în articolul incriminat, aş fi inclus două "minciuni", şi anume că şi-a mărit leafa (deşi acest fapt a fost confirmat, în scris, de propriul purtător de cuvânt) şi, mai ales, că i-am pus în cârcă o deplasare cu diurnă şi cu maşina de serviciu făcută anul trecut în octombrie în Austria, prilej cu care a dat o fugă de două zile şi în Elveţia, la vânătoare de capre negre.

Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. E adevărat, prima a fost în 30 septembrie - 2 octombrie, a doua ulterior. Or, cum eu scrisesem că ar fi făcut un singur voiaj, austriaco-elveţian, "doi în unu", între 10-14 octombrie, am descoperit că, în această privinţă, am greşit.

Recunosc public eroarea, produsă atât din cauza sursei informaţiei, cât şi fiindcă pe site-ul CJ deplasarea în Austria n-a fost evidenţiată pe zile (de când până când). Nu mai contează acum că a mers, cu delegaţie şi diurnă din bani publici, la un congres care nu i-a ajutat cu nimic pe bihoreni, deci că a fost tot un fel de excursie. Cert e că Pásztor spune că a plecat în Elveţia "cu maşină privată" şi pe banii săi, pentru un "sfârşit de săptămână, şi până la proba contrarie nu am cum să-l contrazic, aşa că îmi cer scuze.

Să fim înţeleşi: nu-mi torn cenuşă în cap de frica ameninţării cu un proces. Juridic, nu pot fi învinuit de vreme ce înainte de publicarea articolului l-am sunat pe şeful CJ, i-am scris, ba l-am şi abordat faţă în faţă, pentru a discuta lucrurile despre care urma să scriu, dar a fost alegerea lui să refuze orice lămuriri. Admit eroarea din respect pentru cititori şi pentru adevăr, dar şi cu speranţa că politicianul va face la fel, asumându-şi greşelile, nu ascunzându-le. Nu neapărat pentru un jurnalist, cât pentru publicul care îl plăteşte, fără să fie întrebat, mult prea generos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON