URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2021, 17:33

Măsuri anti-Covid la Universitatea din Oradea: În cămine vor fi cazaţi doar studenţii imuni la boală sau care se testează în fiecare săptămână

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În pregătirea noului an universitar, conducerea Universităţii din Oradea a adoptat măsuri menite să reducă riscul infectărilor în campusul universitar.

Laboratoarele, seminariile şi alte activităţi similare se vor organiza cu prezenţă fizică, în timp ce cursurile se vor putea muta în online, dacă numărul studenţilor trece de 40. Alegerea va fi a fiecărei facultăţi.

"Dacă facultăţile consideră că au capacitatea să ţină cursurile faţă în faţă, pot. Sau sunt situaţii în care anumite facultăţi nu pot să aibă acoperirea nici pentru laborator, şi atunci ar putea să ţină online sau cu grupe mai mici. Vor putea să ia decizii fiecare, am dat autonomie facultăţilor, pentru că nu avem o reţetă", a declarat rectorul Constantin Bungău, luni, pentru BIHOREANUL.

Reguli noi apar pentru cazarea în cămine, pentru care studenţii trebuie să prezinte un certificat Covid de vaccinare sau de trecere prin boală, ori să se testeze săptămânal, pe banii lor.

"În şedinţa Consiliului de Administraţie, am aprobat că ocuparea unui loc într-o cameră de cămin a Universităţii din Oradea poate să fie făcută numai de către studenţii care prezintă certificate cu privire la faptul că sunt protejaţi împotriva Covid-19, ori un test care spune că nu sunt infectați. Studentul care nu are prima categorie de documente, cum că ar fi protejat prin vaccin sau a trecut prin boală, va trebui tot la 7 zile să aducă la administratorul de cămin un rezultat de test rapid sau PCR, realizat pe cheltuiala lui. Vaccinul este gratis şi Universitatea din Oradea le recomandă centrul de vaccinare de lângă Colegiul Gojdu", a spus Bungău.

Cazarea în căminele Universităţii va începe pe 27 septembrie, când tinerii care nu vor să se vaccineze şi nici n-au anticorpi vor trebui să prezinte rezultatele testului. Ulterior, în fiecare marţi vor trebui să demonstreze că nu sunt infectaţi cu Sars-Cov-2, pentru a putea rămâne în cămin.

"Încercăm să reducem riscul de propagare a virusului în campus", a explicat Bungău.

Totodată, pandemia de Covid-19 impune şi restricţii de suprafaţă în cămine, în sensul că în camere nu pot fi mai mult de 3 persoane cazate. Asta înseamnă că, din cele peste 2.000 de cereri, Universitatea va onora sub o jumătate, doar 975.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Exces de zel
Astia unde se cred la ei acasa sa conditioneze intr-o facultate de stat ,acesta conditie discriminatorie merita sa fie judecati pentru fapta!!!
Postat 21 Septembrie 2021, 21:22 de User anonimizat
????
Daca nu ești vaccinat obligatoriu ești analfabet, anti vaxxer etc indiferent cate argumente aduci și tre să mori neapărat ,culmea este totuși că tot cei vaccinați sunt mai disperați și cu frica de moarte păi dacă ești vaccinat n-are dece să-ți fie frica, fiecare își asumă riscul ,aceași gândire o aveau și comuniști nu ești cu noi, uneltești împotriva partidului la canal cu tine sau lagăre poate ajungem iar acolo nu-i exclus după mintea unora foarte alfabetizati.
Postat 21 Septembrie 2021, 08:41 de sss
Vaccinarea nu poate fi obligatorie
https://m.luju.ro/vaccinarea-nu-poate-fi-obligatorie-tribunalul-suceava-a-motivat-sentinta-de-anulare-a-hotararii-prin-care-universitatea-stefan-cel-mare-a-interzis-accesul-in-camin-studentilor-nevaccinati-si-netestati-in-romania-vaccinarea-nu-este-obligatorie-nu-exista-o
Postat 21 Septembrie 2021, 08:14 de spaima_trepadusilor
@unu
Nu intelegi. Pasaportul a devenit inutil din cauze economice. Daca era implementata asa cum trebuie ar fi fost alta lume. Cat despre vaccin, fata de varianta delta a scazut eficienta cu cca 30%. Nu e grav, tot mai bine decat in cazul altor infectii virale (vezi gripa). Oricum, numai in cazuri extreme apar forme grave de covid la cei vaccinati. Deci, inca e bine. Iar daca moare un nevaccinat = cu un analfabet functional mai putin. Tot e bine.
Postat 21 Septembrie 2021, 07:32 de sasi
Si profesorii ar trebui testati la PSIHIC!
Nu ar trebui uitati nsite profesori,ca apelativul"domn" e cam incomod la ce comportament indecent si vulgar pt un viitor didact-ma refer la cei de la catedra de Sport, Educatie fizica si sport-cum tin ei la titluri.RUSINE!as da si nume,dar ma gandesc ca ei inainte de profesori sunt si oameni,deci pot gresi.
Postat 20 Septembrie 2021, 21:35 de firtatraian
Aproape 70% sunt imuni din start.
A înțeles și UO că-i mai important pe bani decât pe vorbe de Arahat.
Postat 20 Septembrie 2021, 18:45 de KP
pasaportul pentru chinoravirus
Israel a fost prima tara care sa il infiinteze, si prima care sa renunte la el. Acum si Danemarca il interzice, si Marea Britanie renunta la el, dupa ce l-au implementat, pt ca s-a dovedit inutil, dat fiind ca si cei vaccinati primesc si raspandesc mai departe virusul. Dupa ce toata lumea dezvoltata intelege asta si il anuleaza, vine hop si Romania sa adauge pasaportul. Pe logica asta intarziata, acum in 2021 putem adauga si pasaportul pentru ciuma spaniola din 1918...
Postat 20 Septembrie 2021, 17:43 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON