URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2022, 20:00

Masterclass „Superscrieri” la Universitatea din Oradea: Studenții în dialog cu jurnaliștii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce înseamnă meseria de jurnalist, care sunt presiunile pe care le resimt ziariștii, cum faci o investigație care zguduie o țară întreagă sunt câteva din întrebările la care s-a căutat răspuns, miercuri, în cadrul unui masterclass „Superscrieri” organizat de Fundația Friends for Friends (FFFF) la Universitatea din Oradea, în cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

FFFF este asociația care, an de an, premiază cele mai bune materiale jurnalistice din România, în gala „Superscrieri”. Tema ediției din acest an este presa locală, motiv pentru care asociația a organizat o caravană în mai multe orașe din țară (Iași, Constanța, Sibiu, Cluj și Oradea), invitând jurnaliști din București să dialogheze cu cei din presa locală și cu studenții.

Film în amfiteatru

Audiența masterclass-ului a fost formată din profesori și studenți orădeni, ziariști locali, moderator a fost jurnalistul de televiziune Octavian Haragoș, iar invitata specială a întâlnirii a fost Diana Oncioiu (safielumina.ro și dela0.ro), unul dintre jurnaliștii care, printre altele, a lucrat la investigațiile care au demonstrat abuzuri sexuale petrecute în Biserica Ortodoxă Română.

Înainte de a începe discuțiile, cei prezenți au vizionat filmul „Spotlight”, care prezintă ancheta jurnalistică a echipei de investigații din redacția Boston Globe pe tema abuzurilor sexuale din Biserica Catolică. Premiat cu un Oscar în 2016, filmul dezvăluie eforturile jurnaliștilor, presiunile la care au fost supuși și munca de investigație făcută și este o temă de casă obligatorie pentru studenții sau tinerii dornici să fie jurnaliști. De altfel, după cum a precizat profesorul și fostul jurnalist Florin Ardelean, obligatoriu, toamnă de toamnă, bobocii de la Jurnalism trebuie să urmărească filmul.

Să fie lumină!

A doua parte a evenimentului a debutat cu un mesaj video de la Walter Robinson, cel care, în viața reală, a fost coordonatorul echipei Spotlight, care i-a încurajat pe jurnaliștii din România, spunându-le că munca lor contează, pentru binele comunității lor și a lumii în care trăim. De altfel, Robinson va fi prezent luna viitoare la București, la un masterclass organizat tot de FFFF.

Apoi, Diana Oncioiu (foto) le-a povestit celor prezenți cum, alături de colegii ei din proiectul „Să fie lumină”, a documentat și scris despre abuzurile sexuale comise de episcopul de-atunci al Hușilor, Cornel Onilă, și călugărul Sebastian Jitaru, ambii profesori la Seminarul Teologic din Huși.

Relatarea jurnalistei, asemănătoare cu ceea ce studenții tocmai văzuseră în filmul „Spotlight”, a cuprins detalii despre sursele pe care le-au avut jurnaliștii în procesul de documentare, care s-a întins pe o perioadă lungă de timp, dar și detalii despre regrete personale. „Dacă noi ne-am fi făcut treaba mai bine, nu ar fi fost atât de multe abuzuri”, a spus Oncioiu, cu referire la faptul că bârfe și zvonuri despre violurile din seminar erau cunoscute de oamenii comunității.

„Etalonul presei de investigații din Bihor”

Discuția a continuat apoi pe tema presei locale, Diana Oncioiu precizând că înțelege de ce, adesea, investigațiile importante sunt făcute de jurnaliști din București. „Trebuie să ne reamintim că presa este un bun public, dar e greu când depinzi de vizualizări, de banii de la primari”, a spus jurnalista.

Profesorul Florin Ardelean a contracarat, însă, precizând că în Oradea s-au făcut investigații importante și l-a dat exemplu pe redactorul-șef al BIHOREANULUI, jurnalistul Florin Ciucaș. „Florin Ciucaș reprezintă etalonul presei de investigații din Bihor, a semnat investigații cu care s-ar putea mândri orice instituție media, nu doar din România”, a spus Ardelean.

Prezent la întâlnire, Florin Ciucaș le-a relatat celor prezenți despre anchete făcute în anii ’90, când era corespondent al ziarului România Liberă și coordonator al Secției anchetă a Jurnalului bihorean, dar și despre cum BIHOREANUL continuă să cultive acest gen jurnalistic și în prezent. Diana Oncioiu a precizat că ziarul BIHOREANUL este o dovadă că în presa locală din România se face jurnalism de calitate. 

Citiți și gândiți!

Jurnaliștii au mai discutat despre presiunile pe care le resimt, prin prisma proceselor în care sunt târâți de cei nemulțumiți de articole, și de sumele uriașe, adesea cu șase sau șapte cifre, care li se cer. Scopul acestor procese este, desigur, intimidarea ziariștilor, dar, din fericire, după cum au subliniat cei prezenți, până acum judecătorii au înțeles că demersurile presei sunt corecte.

Studenții au fost și ei întrebați dacă vor să lucreze în mass-media, de ce au ales acest drum și ce greutăți întâmpină, tinerii recunoscând că le este greu să cunoască realitatea meseriei din sălile facultății sau că, de fapt, nici nu au de gând să facă o carieră în acest domeniu.

Moderatorul Octavian Haragoș, un jurnalist cu multă experiență în televiziune și fost cadru didactic al facultății, a subliniat însă că tinerii, la fel ca jurnaliștii, ar trebui să se reinventeze, pentru că nu doar „new media”, adică rețelele de socializare, ci și războiul din Ucraina va schimba viitorul presei.

În final, Ardelean a avut pentru studenți un sfat util, care ar trebui urmat, până la urmă, de oricine: să citească știri și să fie informați, dar să-și aloce o oră pe zi și pentru a se gândi la ce au citit... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pacat!!
la o astfel de actiune trebuia sa fie plin amfiteatrul universitatii... dar la oradea se fac asemenea intalniri doar cu studenti adusi cu forta.. uitati va la fetzele lor sa le vedeti 'entuziasmul'!! .. nu-i intereseaza nimic, abia asteapta sa plece de acolo... Pacat!! felicitari pentru initiativa!!!!
Postat 14 Aprilie 2022, 13:23 de TanarSiNelinistit
corectura
...prin absolventii ei, contribuie...
Postat 14 Aprilie 2022, 09:42 de AnaConda
Jurnalism
Spre bucuria noastra, Universitatea din Oradea are o facultate cu o sectiune de jurnalism care, prin absolventii contribuie la cresterea calitatii jurnalismului oradean!! Cinci absolventi ai acesteia sunt in cadrul redactiei Bihoreanul!!
Postat 14 Aprilie 2022, 09:41 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON