URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2023, 15:35

Marți, la Primărie: Dezbatere publică pe tema planului de amenajare a Zonei Metropolitane Oradea, cu proiecte de 4 miliarde euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planul de amenajare a teritoriului din Zona Metropolitană Oradea va avea etapa finală a dezbaterii publice marţi la Primărie.

Discuţiile finale sunt programate să aibă loc la încheierea perioadei în care a fost supus dezbaterii publice Planul de amenajarea a teritoriului din Zona Metropolitană Oradea, desfăşurate de-a lungul lunii noiembrie.

"Şedinţa publică va avea loc în sala de şedinţe amplasată la subsolul clădirii palatului administrativ şi este deschisă tuturor orădenilor interesaţi să participe", a anunţat luni Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Pentru cei care nu ştiu, PATZMO este un document cu caracter director care stabileşte strategiile şi direcţiile principale de evoluţie a zonei.

Potrivit Primăriei, documentul este un instrument de ierarhizare a investiţiilor, în special a celor din domeniile mediu şi transport, conforme exigenţelor stabilite pentru perioada de programare a proiectelor europene 2021 - 2027.

"Planul completează strategiile deja existente astfel încât proiectele administraţiilor locale să nu se suprapună, ba chiar să se completeze reciproc", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională Ovidiu Guler.

În total PATZMO cuprinde peste 580 de proiecte ale administraţiilor locale, cu o valoare de circa 4 miliarde de euro.

"Dintre acestea, unele proiecte vor fi depuse spre finanţare pe fonduri europene pe ciclul bugetar european 2021 - 2027, iar altele vor fi finanţate de Consiliul Judeţean sau din bugetele locale", a spus Guler.

Proiectele care nu vor prinde finanţarea în următorii ani ar putea fi implementate în perioada de finanţare 2028 – 2034.

Planul poate fi consultat pe site-ul oficial al municipalității, www.oradea.ro, la rubrica "Dezbateri publice".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ha ha ha
Dar nici o masura nu atrage populatie, nu se vede cum tineretul paraseste zona, populatia scade. Fara crestere de populatie totul moare.
Postat 27 Noiembrie 2023, 19:36 de vasi13
Daca cei din primarie si-au batut joc de voi, ziaristii, o fac pt ca va platesc,...
... dar asta nu le da dreptul sa ne ia si pe noi, cititorii, de fraieri! 580 de proiecte, minim 6000 (sase mii!) de pagini. Presupunem ca un grup de oradeni, actiune civica, etc, a citit toate acele pagini. Daca pt fiecare s-ar dezbate doar un minut (e imposibil, dar fie!), rezulta vreo 10 ore! E genul de actiune facuta doar pt a se bifa o obligatie, nu-i nimic serios! Penalii tot penali pana in ultima clipa.
Postat 27 Noiembrie 2023, 16:47 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON