Cel mai bine plasat român în sportul mondial, Marius Vizer, preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo încă din 2007, nu are emoţii la finele actualului mandat. În iunie, la Budapesta, în paralel cu Mondialele de seniori, se vor desfăşura şi lucrările Congresului IJF, la care bihoreanul va fi reconfirmat în funcţie, fiind singurul candidat înscris în cursă.
Explicaţia e simplă şi ţine, cum se ştie, de reformele profunde aduse de Vizer judo-ului în ultimii ani, care au transformat acest sport, odinioară nu foarte accesibil şi greu inteligibil, într-unul popular şi viu, stimulativ pentru sportivi şi chiar "vandabil" pentru televiziuni. Iar asta, fără compromisuri de fond legate de spiritul şi esenţa acestor arte marţiale.
În interviul exclusiv acordat BIHOREANULUI, Marius Vizer povesteşte despre situaţia actuală a sportului internaţional, puternic afectat de criza pandemică globală, vorbeşte despre "secretul" succeselor sale şi se pronunţă şi cu privire la situaţia Federaţiei Române de Judo, măcinată de scandaluri şi fricţiuni, organism pentru a cărei conducere vor avea loc, miercuri, alegeri deosebit de importante. Preşedintele judoului mondial îşi doreşte, şi el, o schimbare...
Sportul a fost şi rămâne în continuare afectat
- Domnule preşedinte, trăim vremuri complicate. Care e situaţia sportului în general, şi a judoului în special, în vremuri de pandemie? Pot exista manifestări sportive fără spectatori, decât în online sau TV? Mai funcţionează această "industrie" la parametri, în contextul scăderii veniturilor din marketing şi publicitate?
- Odată cu izbucnirea pandemiei Covid-19, în februarie 2020, întreaga societate, precum şi toate sectoarele de activitate, în general, au fost afectate drastic. Sportul este una din valorile universale, care constituie un factor de inspiraţie, motivaţie şi speranţă. Sportul a fost şi rămâne în continuare afectat, pe toate planurile: organizare de evenimente, pregătirea sportivilor, financiar etc.
În ceea ce priveşte judoul, pot să spun că factorii cheie care în această perioadă ne-au ţinut în viaţă au fost unitatea, solidaritatea şi încrederea. În perioadele critice am iniţiat o serie de proiecte online pentru toate vârstele şi, în acelaşi timp, am interacţionat cu familia judoului prin social media, inspirând încredere, voinţă, răbdare şi speranţă. Am fost primul sport care şi-a elaborat propriile standarde de sănătate pentru organizarea de competiţii globale şi am reînceput competiţiile în octombrie 2020, cu Grand Slamul de la Budapesta, urmat de evenimente continentale, Masterul IJF de la Doha şi de curând Grand Slamul de la Tel Aviv, desfăşurat într-o ţară dealtfel închisă. Următorul eveniment va fi Grand Slamul de la Taşkent, în două săptămâni, şi sperăm să fie primul eveniment cu spectatori, după care vom continua cu evenimentele IJF World Judo Tour conform calendarului normal de competiţii, până la Jocurile Olimpice de la Tokio, încheind cu Campionatul Mondial de la Budapesta, din luna iunie.
Evident, toate sporturile au fost afectate în ceea ce priveşte veniturile din marketing şi media, însă noi am iniţiat strategia corespunzătoare pentru a controla şi administra bugetul, astfel încât să rezistăm şi să ne desfăşurăm activitatea în orice împrejurări şi indiferent de primejdiile care ar mai putea urma.
- Se pot atleţii antrena şi pregăti cum se cuvine? Cât de afectaţi sunt sportivii? Vorbim aici de demoralizare, de pierderea tonusului, a condiţiei fizice, a unor momente optime de manifestare, prin absenţa competiţiilor...
- Atleţii nu se mai pot pregăti în condiţii normale, toate federaţiile fiind nevoite să improvizeze strategii de pregătire în funcţie de gravitatea pandemiei în ţările lor. Lipsesc de asemenea partenerii de antrenament, condiţiile normale de deplasare şi, desigur, pandemia are un efect psihic major asupra vieţii sportivilor, a pregătirii lor şi a performanţelor în competiţii. În judo, nu ne putem plânge de absenţa competiţiilor, aşa cum am menţionat deja, programul calendaristic s-a întors la condiţiile normale până la Jocurile Olimpice şi, de asemenea, după.
În 2 ani vom putea reveni la normalitate
- Judoul mondial a fost marcat în ultimii ani de o apreciată dinamizare, deopotrivă sportivă, financiară şi de imagine, şi de reforme structurale, legate de numele dvs. În ce măsură aceste reforme sunt acum afectate de criza sanitară globală? Pe ce se focusează IJF?
- Desigur, ritmul de stabilitate şi progres a fost afectat de criză, dar suntem în măsură să gestionăm situaţia şi sunt convins că judoul va depăşi cu bine actuala situaţie. În acest moment Federaţia Internaţională de Judo se concentrează pe stabilitatea organizaţiei, solidaritate şi disciplină.
- Vedem că evenimente sportive apar timid. Pe când revirimentul?
- În majoritatea sporturilor, evenimentele sunt reduse la număr sau chiar inexistente, şi consider pagubele pe măsură. Revirimentul este deocamdată imprevizibil, dar estimarea mea este că începând cu 2023 vom putea reveni la normalitate.
- Dvs. credeţi în soluţia vaccinării globale? Ne va readuce la normalitate? Vă vaccinaţi anti-Covid, împreună cu cei apropiaţi?
- Cred în vaccin, pentru că reprezintă soluţia normală pentru stabilitate, prevenire şi control al pandemiei. Deocamdată nu m-am vaccinat, dar urmează.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor organiza
- În acest an vor avea loc din nou alegeri pentru preşedinţia IJF, şi din nou sunteţi singurul candidat. Poate părea o întrebare nepotrivită, dar de ce nu aveţi contracandidat?
- Împreună cu echipa mangerială a FIJ din toate sectoarele, cred că am făcut tot ce era posibil pentru judo, am avut susţinere şi încredere din partea membrilor FIJ şi sper ca din actuala echipă, în viitor, să crească un candidat care să ducă mai departe cu succes stindardul judo pe plan global.
- Care sunt elementele principale ale proiectului dvs. pentru viitorul mandat?
- Pentru viitorul mandat îmi propun să gestionez cât mai bine criza, atât timp cât va dura, să găsesc, împreună cu partenerii FIJ noi soluţii creative şi eficiente, să putem susţine toate sectoarele de activitate ale organizaţiei, fiind convins totdată că disciplina, unitatea şi modelul pozitiv sunt factori care vor menţine judoul în elita sportului mondial.
- Ce se va întâmpla cu Olimpiada, amânată de anul trecut din motive de pandemie? Se ţine anul acesta la Tokyo, şi în ce condiţii? Care sunt ambiţiile judoului legate de ea?
- Am convingerea că Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor organiza, în condiţii corespunzătoare situaţiei actuale. Judo va fi sportul premium la această ediţie a Jocurilor, în condiţiile în care, pentru prima dată, avem şi competiţie pe echipe, care înseamnă mai multe medalii. Şi mai avem o surpriză pe care o vom anunţa în luna iunie. Competiţiile care urmează până la Olimpiadă vor consolida participarea celor mai buni sportiv la Tokyo, iar echipa noastră managerială este deja pregătită, lucrând în colaborare intensă şi activă cu echipa locală a Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice. Sunt convins că judoul va fi unul din sporturile fanion ale evenimentului.
FRJ s-a îndepărtat de Federaţia Internaţională
- Sunteţi un om ancorat în viaţa publică internaţională, preocupat de politică şi probleme geostrategice. Cum vedeţi impactul acestei pandemii asupra relaţilor internaţionale? În ce ne transformă acest coronavirus, spre ce ne îndreaptă? Estimaţi că urmează o criză economică devastatoare? Şi dacă da, cât de expusă este România?
- Pandemia actuală poate fi un reset atât pentru relaţiile internaţionale, cât şi pentru impactul asupra economiei globale. Desigur, este o stare de fapt care a slăbit stabilitatea internaţională, mai ales în condiţiile în care criza nu a fost gestionată în mod global şi unitar, măcar la nivel regional. Sper ca liderii mondiali să aibă înţelepciunea necesară pentru un concept global de revenire din criză şi pentru o stabilizare economică, socială şi politică a lumii.
- Pentru că am ajuns în România, se cere o opinie avizată şi despre judo-ul românesc, a cărui dezvoltare este, din nou, fundamental legată de numele dvs., dar de care păreţi să vă fi distanţat. Aţi demisonat, în urmă cu 2 ani, inclusiv din postura de preşedinte onorific al federaţiei naţionale, nemulţumit de animozităţile interne, sciziunile şi scandalurile legate de un "management eronat sau chiar viciat", cum ziceaţi. Aţi revenit la sentimente mai bune, sau aţi rămas la fel de dezamăgit? Nu ar fi fost nevoie, dimpotrivă, de o implicare mai mare a dvs.?
- M-am retras la un moment dat din implicarea în judoul românesc din cauza divizării federaţiei în grupări care ţintesc mai mult interese izolate sau dezasociate de interesele şi binele judoului românesc. În situaţia dată, nu am dorit să fiu în rol de partizan, ca să adâncesc şi mai mul criza. Am văzut realizările enumerate de actualul preşedinte, din care consider că lipseşte una esenţială: îndepărtarea FRJ de Federaţia Internaţională de Judo.
Actualele alegeri trebuie să aducă reformă
- Suntem în ajun de alegeri pentru conducerea FRJ. Vor aduce ele o soluţie bună pentru judoul românesc? Care ar fi aceea?
- Suntem în ajun de alegeri şi consider că actualele alegeri trebuie să aducă reformă, unitate şi schimbare.
- Dacă aveţi un mesaj către public, către membrii comunităţii sportive, şi nu doar, în aceste vremuri grele?
- În aceste vremuri grele, le doresc membrilor familiei judoului românesc să fie uniţi, solidari, şi curajoşi, în conformitate cu valorile judoului, să respecte în mod special valorile judoului românesc, pe toţi cei care i-au făcut cinste pe plan naţional şi internaţional, să îi reactiveze pe toţi, ca odinioară, în marea familie a judoului, cu prietenie, respect şi înţelepciune.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.