URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Decembrie 2022, 11:11

Marghita va avea parc industrial. Investiția depășește 30 de milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marghita va avea un parc industrial. Consiliul Județean Bihor a aprobat în cea mai recentă ședință, cea din 22 decembrie, indicatorii tehnico-economici ai investiției, Ilie Bolojan anunțând că se dorește ca aceasta să fie cofinanțată din fonduri europene.

Parcul Industrial Marghita, denumit în proiect „parc de specializare inteligentă”, căci își propune să atragă investitori care să se folosească de tehnologii noi, va fi realizat după ce Primăria Municipiului Marghita a pus la dispoziția CJ Bihor un teren de 11,49 de hecare situat în zona de sud-vest, la ieșirea înspre satul Petreu, pe partea stângă a drumului național DN19B. 

Consiliul Județean Bihor va realiza infrastructura de suport: accesul, rețeaua de străzi interioare, alimentarea cu apă, gaze naturale și energie electrică, canalizarea menajeră, iluminatul public. Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiției este de 31,3 milioane de lei, cu TVA. 

„Din această sumă pe care noi intenționăm să o asigurăm prin accesarea de fonduri europene, co-finanțarea pe care Județul Bihor trebuie să o asigure este de aproximativ 60%. În cursul lunii ianuarie ne propunem să demarăm procedura de licitație. Estimativ, va dura 2-3 luni perioada de proiectare și 8 luni întreaga lucrare, după semnarea contractului de proiectare și execuție. Mulțumesc Primăriei Marghita și Consiliului Municipal pentru punerea la dispoziție a acestui teren”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Parcurile Industriale din Aleșd, Beiuș și Ștei se află într-o fază ceva mai avansată. În cazul acestora au fost pregătite procedurile de licitație pentru proiectare și execuție, urmând să fie publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Valoarea totală estimată a celor trei parcuri este de 88,9 milioane lei, inclusiv TVA.

„Parcurile Științifice cu Specializare Inteligentă Marghita, Aleșd, Beiuș și Ștei sunt o rețea de parcuri industriale pe care Consiliul Județean Bihor intenționează să le amenajeze și să le dezvolte în anul următor în afara Municipiului Oradea, în localități aflate la 40-50 de kilometri, în așa fel încât oamenii care locuiesc în aceste zone să aibă locuri de muncă cât mai aproape de casele lor și să nu mai fie nevoiți să facă naveta”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.

Fondurile ar urma să fie asigurate prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027. Totuși, contribuția Consiliului Județen Bihor va fi una destul de mare, reprezentând 60% din investiție. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON