URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2015, 14:33

Mare aniversare, mare! O săptămână de spectacole la împlinirea a 60 de ani de teatru românesc la Oradea

Mare aniversare, mare! O săptămână de spectacole la împlinirea a 60 de ani de teatru românesc la Oradea CARAGIALE, "FONDATORUL". Primul spectacol jucat de trupa românească a Teatrului de Stat Oradea a fost "O scrisoare pierdută", în noiembrie 1955. Regizată de Corneliu Zdrehuş, comedia lui Caragiale a fost primită cu bucurie de spectatori

Împlinirea a 60 de ani de teatru românesc la Oradea va fi serbată la finalul lunii cum se cuvine: tot pe scenă.

Teatrul Regina Maria programează o săptămână cu şapte reprezentaţii, oferind publicului posibilitatea de a viziona producţii recente de succes, un spectacol susţinut de Eugen Ţugulea, actorul care a jucat şi în prima producţie de acum şase decenii, precum şi un show "Best Of" la care accesul va fi gratuit.

Încercări

Prima stagiune românească pe scena Teatrului din Oradea, construit în 1900, a avut loc abia după aproape trei decenii, în 1927, cu reprezentaţiile Naţionalului din Cluj. Un an mai târziu, Asociaţia "Vestul Românesc" a înfiinţat la Oradea o trupă de teatru locală care, în octombrie, deschidea stagiunea cu "Fântâna Blanduziei", de Vasile Alecsandri, jucând apoi piese de Mihail Sorbul, I.L. Caragiale şi Octavian Goga, dar şi din repertoriul universal.

În 1931, trupa s-a destrămat, iar până în 1940, când nordul Transilvaniei a intrat sub ocupaţia Ungariei horthyste, la Oradea s-au jucat ocazional spectacole româneşti ale teatrelor din Cluj şi Bucureşti. După dictatul de la Viena, timp de patru ani, în oraşul de pe Crişul Repede producţiile în limba română au fost interzise, însă, cu totul. După eliberare, au mai existat tentative de a se înfiinţa la Oradea o trupă profesionistă, dar fără mult succes.

"A fost o sărbătoare" 

Abia la începutul lui 1954 actorii Grigore Schitcu, C. Simionescu, Gore Teodorescu şi Maria Vasilescu au fost invitaţi de Secţia Culturală a Sfatului Popular Regional să formeze o comisie pentru întemeierea secţiei române de teatru, sub conducerea lui Andrei Dauer. În vara anului următor lua fiinţă Teatrul de Stat din Oradea, care funcţionează de atunci cu două secţii, română şi maghiară.

Prima piesă în limba română a fost jucată sub auspiciile noii instituţii pe 26 noiembrie 1955: "O scrisoare pierdută", a lui Caragiale, devenită un mare succes. Unul dintre actorii care a jucat chiar în acel spectacol, Eugen Ţugulea (în rolul Popescu), face parte şi acum, după şase decenii, din trupa Teatrului Regina Maria. "Am ajuns la Oradea alături de alţi 11 absolvenţi ai Institutului de Teatru din Bucureşti, prin repartiţie ministerială. La premieră atmosfera a fost entuziastă. A fost o sărbătoare pentru oraş, publicul a venit şi ne-a şi susţinut", îşi aminteşte Ţugulea, acum la vârsta de 84 de ani.

Un spectacol din amintiri

De-a lungul anilor, Teatrul orădean - botezat Regina Maria în 2011 - şi-a obişnuit publicul cu un repertoriu consistent şi variat, lansând şi consolidând cariere remarcabile, precum cele ale regizorilor Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie şi Alexandru Colpacci. "Astăzi avem un colectiv foarte bun, o trupă uniformă şi foarte bună. Şi nu sunt subiectiv", zice veteranul Ţugulea.

Pentru a marca cei 60 de ani de teatru românesc continuu la Oradea, Teatrul Regina Maria organizează în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie o serie de spectacole aniversare. Aceasta va fi deschisă de spectacolul "60 de ani pe aceeaşi scenă - un spectacol din amintiri", susţinut de Eugen Ţugulea, cu versuri din Mihai Eminescu, Michelangelo şi Coşbuc, plus monologuri din Caragiale, Shakespeare şi Puşkin. Programat pe 26 noiembrie, de la ora 18.30, la Sala Mare, spectacolul va fi moderat de criticul de teatru Elisabeta Pop.

Best Of, cu intrare liberă

Orădenii sunt invitaţi să revadă şi câteva dintre cele mai îndrăgite spectacole din ultimii ani, inclusiv pentru copii: "Seara de Ajun" (27 noiembrie, ora 19, Sala Arcadia), "Scufiţa Roşie" (28 noiembrie, ora 11, Sala Mare), "Ivan Turbincă" (29 noiembrie, ora 19, Sala Mare), "Livada de Vişini" (30 noiembrie, ora 19, Sala Mare), plus cel mai nou musical, "Omul din La Mancha" (2 decembrie, ora 19, Sala Mare).

În foaierul de la intrarea în Teatrul Regina Maria, spectatorii vor putea descoperi imagini din circa 40 de spectacole de succes ale trupei româneşti jucate în cei 60 de ani de existenţă. De asemenea, pe 1 decembrie, orădenii sunt invitaţi, între orele 10 şi 18, la Ziua Porţilor Deschise, ei putând vizita clădirea teatrului, culisele, cabinele actorilor, birourile şi vor putea asista la o repetiţie. Turul va fi ghidat de voluntarii instituţiei, care vor purta cele mai spectaculoase costume ale teatrului. 

De asemenea, actorii au pregătit şi un show "Best Of", cu momente din producţii de succes precum "Scripcarul pe acoperiş", "Omul din La Mancha", "Leonce şi Lena" şi "Îndrăgostiţii din Ancona", spectacolul fiind programat pe 1 decembrie, de la ora 19, tot în Sala Mare. Organizatorii au decis că intrarea va fi liberă, pe baza unei rezervări prealabile, "în semn de preţuire pentru dragostea cu care publicul a onorat teatrul", deoarece fără acesta artiştii nici nu ar exista...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON