"Răzbunare politică!"
Ioan Mang s-a prezentat miercuri la Consiliul Naţional de Etică, structura independentă care analizează acuzele de plagiat aduse cadrelor didactice universitare care au rang de demnitari, iar la ieşire şi-a repetat convingerea că este o victimă politică.
"Au fost trei sesizări pentru şapte lucrări. Toate pleacă, în schimb, de la fostul consilier prezidenţial (n.r. - Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei). Sesizările erau aberante. Lucrările, bibliografia, referinţele au fost trecute la paragrafe. Dar trebuia să avem nişte motivaţii de a ataca guvernul USL şi pe mine personal. A fost răzbunare politică", a declarat Mang, citat de Hotnews.
Cu dovezi
Preşedintele PSD Bihor a afirmat că nu are emoţii în privinţa deciziei CNE, deoarece are convingerea că dacă nu era persoană politică nu ar fi existat nicio sesizare de plagiat la adresa sa. De asemenea, Mang a susţinut că a oferit CNE dovezi că nu a plagiat.
Conform Hotnews, fostul ministru al Educaţiei a declarat că va accepta orice sancţiuni dacă îi va fi dovedit plagiatul, adăugând că va renunţa inclusiv la calitatea de cadru didactic universitar. "Sunt dispus să accept sancţiunile care mi se dau chiar şi să demisionez din învăţământul superior", a spus liderul PSD Bihor, care a fost însoţit de soţia sa, Erica Mang.
Mandat efemer
Încă dinainte de investirea ca ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Ioan Mang - pe atunci senator - a fost acuzat de plagiat pentru şapte lucrări publicate sub numele său, iar trei cercetători şi profesori străini au declarat că lucrări ale lor au fost plagiate în articole pe care, la autor, apare numele Ioan Mang.
Acuzele, lansate în revista Nature, cu sediul în Germania, au fost iniţial anonime, dar în scurt timp au fost însuşite de mai mulţi lideri PDL şi de către preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Titlurilor şi Certificatelor Universitare, Marius Androhi, fost consilier al fostului ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.
Pe 8 iunie, Liviu Pop, ministru interimar al Educaţiei la acea vreme, a schimbat componenţa CNE, în timp ce Consiliul ancheta acuzaţiile de plagiat lui Mang, iar acesta a renunţat la mandatul de ministru pe 15 iunie.
Rateu de "Sorbonică"
În timp ce Ioan Mang nu a fost cercetat de Comisia de Etică a Universităţii din Oradea, întrucât legea prevede că demnitarii publici pot fi cercetaţi doar de Consiliul Naţional de Etică, soţia sa şi asistentul Popescu au fost anchetaţi şi la Universitatea orădeană.
Numai că cercetările Comisiei de Etică n-au dus nicăieri. Asta pentru că, deşi a cerut opiniile a 20 de cadre didactice specialiste în domeniu, un singur professor a răspuns în termenul dat. Drept urmare, Comisia n-a putut trage o concluzie dacă a fost sau nu plagiat în termenul impus de lege, 30 de zile, astfel că cercetările faţă de Erica Mang şi Constantin Petre Popescu au fost preluate de acelaşi Consiliu de Etică.
BIHOREANUL a încercat să-l contacteze pe Ioan Mang, însă în ciuda insistenţelor acesta nu a răspuns la telefon.
Mang a fost audiat la CNE în aceeaşi zi în care era programată şi audierea, tot pentru plagiat, a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.