URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Noiembrie 2018, 19:52

Managerul Spitalului Municipal Oradea anunţă concedieri şi dosare penale: Vizaţi sunt doctoriţa Marilena Crişan și anatomopatologul Ovidiu Laurean Pop

Managerul Spitalului Municipal Oradea anunţă concedieri şi dosare penale: Vizaţi sunt doctoriţa Marilena Crişan și anatomopatologul Ovidiu Laurean Pop foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină procedură de angajări, managerul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, Dacian Foncea, a anunţat, vineri, printr-un comunicat, concedierea doctoriţei Marilena Crişan şi a ginerelui ei, anatomopatologul Ovidiu Laurean Pop, în activitatea cărora ar fi găsit "indicii referitoare la comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, motiv pentru care spitalul va sesiza organele judiciare".

Anchete în serie

Potrivit comunicatului, demiterea dr. Marilena Crişan, medic primar de pediatrie în cadrul Secţiei Pediatrie 3, a fost decisă ca urmare a trei sancţiuni disciplinare aplicate pentru abateri atât în relaţia cu familiile unor pacienţi, cât şi cu alţi medici.

Concret, pe 21 septembrie, în acest an, doctoriţa a fost sancţionată cu avertisment scris pentru "comportamentul neprofesionist, lipsit de respect şi de bun simţ în relaţia cu aparţinătorii unor pacienţi de 4, respectiv 9 luni, cărora nu le-au fost prezentate informaţiile solicitate cu privire la starea de sănătate, procedurile aplicate şi riscurile potenţiale, obligaţii impuse prin Fişa postului, Codul de deontologie medicală şi Legea Drepturilor Pacientului".

Câteva săptămâni mai târziu, după cum se arată în comunicat, Crişan a fost din nou sancţionată, de astă dată cu reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni, pentru "modificări neconforme în fişele de observaţie" întocmite de doi colegi, dar şi pentru că ar fi tăiat peste parafa altui medic.

"Încălcări grave"

Decizia de demitere a doctoriţei a fost luată după o a treia anchetă disciplinară, în care era acuzată că a împiedicat transferarea unei fetiţe bolnave de TBC într-o altă unitate medicală, cu o dotare şi competenţe superioare.

Cererea de transfer a fost făcută de medicii curanţi ai copilei, care au şi obţinut acordul de preluare din partea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca, însă doctoriţa Crişan s-ar fi opus, "efectuând demersuri, directe sau indirecte în acest scop", inducând în eroare medicii şi pe aparţinătorii pacientei, în ideea că "acest transfer nu este necesar şi că pacienta oricum va muri".

Acuzaţiile, după cum se arată în comunicat, sunt dovedite cu documente medicale şi depoziţii ale personalului medical al Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, respectiv de la Secţia Pneumologie Copii a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca, motiv pentru care comisia de cercetare disciplinară a stabilit că doctoriţa "a ignorat fără drept şi cu bună ştiinţă interesul superior al pacientei", negându-i posibilitatea de a beneficia de tratament medical imediat şi adecvat".

În timp ce îi refuza micuţei şansa la un tratament mai bun, Crişan era preocupată să-i prezinte cazul la Conferinţa Naţională de Tuberculoză de la Sinaia, drept urmare a copiat toate actele medicale fără ştiinţa medicilor curanţi şi fără acordul Compartimentului TBC Copii. "Salariata a dovedit că interesul pentru prestigiul său profesional este mai presus de interesul pentru pacient şi decât orânduirea internă a unităţii medicale", se menţionează în comunicat.

Şi ginerele

În aceeaşi informare, Foncea a anunţat şi concedierea şefului Serviciului de Anatomo-Patologie din spital, Ovidiu Laurean Pop, ginerele doctoriţei Crişan, pe care îl suspendase deja din funcţie din cauza unui contract încheiat cu firma Roche România. Contractul, arăta managerul, a fost păgubos atât pentru spital, care s-a ales cu un prejudiciu de 150.000 lei, cât mai ales pentru propriii bolnavi oncologici, cărora le erau întârziate chiar şi cu 6 săptămâni analizele fără de care nu au început la timp tratamentele.

Cu toate acestea, concedierea lui Pop nu s-a făcut ca urmare a unor abateri, deoarece, în prezent, acestea "formează obiectul unei ample analize din punct de vedere profesional, efectuată de către o comisie alcătuită din medici primari cu aceeaşi specialitate, desemnaţi de Colegiul Medicilor Bihor". Medicul a fost concediat deoarece pe 28 august, în acest an, Serviciul de Anatomie Patologică a fost desfiinţat şi, odată cu asta şi postul de şef serviciu deţinut de Pop, ceea ce a permis, implicit, concedierea acestuia.

Foncea consideră că atât neregulile găsite în activitatea doctoriţei Marilena Crişan, cât şi cele descoperite în timpul verificărilor efectuate în cazul medicului Ovidiu Laurean Pop prezintă "indicii referitoare la comiterea unor fapte prevăzute de legea penală", motiv pentru care spitalul va sesiza organele judiciare, urmând să pună "la dispoziţia acestora toate datele şi înscrisurile necesare pentru tragerea la răspundere a foştilor angajaţi".

"Minciuni" şi "abuzuri"

Contactată de BIHOREANUL, doctoriţa Marilena Crişan susţine că a contestat deja sancţiunile disciplinare în instanţă. "Totul este o minciună", susţine doctoriţa, convinsă că managerul poartă o răfuială personală cu familia ei. "A început cu ginerele, apoi a continuat cu mine. A încercat să-l denigreze şi pe soţul meu, dar el a plecat, s-a pensionat", spune Marilena Crişan.

Potrivit acesteia, dosarele disciplinare au fost fabricate de manager tocmai pentru a-i obţine concedierea. Dacă în privinţa "comportamentului neprofesionist" în relaţia cu aparţinătorii, Crişan spune că are martori care susţin contrariul, despre acuza că a oprit fără motiv transferul unui copil bolnav, medicul spune că realitatea este tocmai pe dos. "Eu am cerut transferul, cum aş fi putut să refuz? Cum aş putea face rău unui copil? Este aberant", susţine doctoriţa.

Crişan afirmă că problema reală a spitalului este tocmai cea a managerului. "Acest om are 97 de procese. Peste tot pe unde a lucrat a creat probleme, a făcut sesizări, a deschis procese. Nu este în regulă", spune Crişan.

Contactat, de asemenea, dr. Ovidiu Laurean Pop a declarat că, în opinia sa, desfiinţarea secţiei pe care a coordonat-o este ilegală, întrucât decizia nu are avizul Ministerului Sănătăţii şi, ca urmare, concedierea sa e abuzivă. "Dar nu doresc să spun mai multe, pentru că există 5 litigii de muncă pe rolul instanţelor. Aştept ca Justiţia să îşi spună punctul de vedere", a spus medicul.

Referitor la ancheta Colegiului Medicilor, Pop a precizat că realitatea este diferită de cea prezentată de managerul spitalului. "Dânsul a cerut Colegiului Medicilor Bihor să delege doi membri, medici specialişti, pentru o anchetă dispusă de spital. La ce se referă nu ştiu", a declarat medicul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Negru e sufletul acestor animale...
ca oameni nu ii poți numi. Daca aici justiția nu va face dreptate, măcar dincolo, o va face justiția divina. Toti dam socoteala în final pentru greșelile noastre. Aici nu e vorba de greșeli, e vorba de crima.
Postat 11 Noiembrie 2018, 11:40 de ionel82
=unom
Dummy draga, ma bucur ca recunosti despre crisan si pop ca nu sunt ingerasi. Restul inteleg ca sunt supozitii personale, asa ca ... raman asa.
Postat 10 Noiembrie 2018, 10:33 de oradea_mea_si_a_ta
Nu sunt îngerași Crișan și Pop ...
... dar Foncea este "michiduță" în sistemul medical local !?! Tipul e isteric ca manager, oportunist ca reprezentant de partid politic și slab calificat profesional d.p.v. medical !?!
Postat 10 Noiembrie 2018, 09:33 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON