Controversatul Claudiu Lupău, manager din aprilie 2021 al Spitalului Municipal din Beiuș, nu mai poate ocupa această funcție, a decis joi Tribunalul Bihor, la capătul primei etape a unui proces intentat de fosta directoare medicală a unității, dr. Monica Teaha. Instanța a stabilit că doctorița a fost „luxată” la concursul desfășurat în condiții nelegale, iar Lupău favorizat.
Corporatist oportunist...
BIHOREANUL a scris încă din aprilie 2021 despre modul în care Claudiu Lupău, posesorul unei diplome de jurist și angajat până atunci, timp de 20 de ani, în departamentele comerciale ale unor companii de băuturi, a ajuns la șefia Spitalului Municipal din Beiuș, în detrimentul doctoriței Monica Teaha, directoare medicală și singura sa contracandidată la un concurs anume organizat să-l câștige cel dintâi.
Ulterior, BIHOREANUL a descoperit și detalii care demonstrează că, practic, Lupău și-a căpătat politic poziția plătită cu un salariu gras: în campania dinaintea alegerilor locale din septembrie 2020 a făcut propagandă inițial pentru candidatul USR la Primăria Municipiului, Sorin Briscan, de la care a pretins funcția de manager al spitalului, dar pentru că acesta nu i-a promis-o s-a „dat” pe lângă PSD-ista Stela Babău, pentru ca în final să se oploșească pe lângă candidatul PNL Gabriel Popa.
În martie 2021, edilul a semnat pentru organizarea concursului în vederea ocupării postului de manager, girând o comisie de evaluare a candidaților formată din trei persoane, din care una singură cu expertiză în domeniu (dr. Călin Sonea, din partea Direcției de Sănătate Publică Bihor) și două total „pe dinafară”: viceprimarul Dragoș Balog și șefa Serviciului Evidența Populației din Primărie, Aurelia Avrămuț.
Mai mult, și Comisia de soluționare a contestațiilor a fost la fel: pe lângă reprezentantul DSP Bihor, dr. Cătălin Foghiș, în ea au mai fost numiți un funcționar bancar din Beiuș, Liviu Lucan, și o asistentă medicală, Mirela Dreană.
Deznodământul a fost previzibil, comisia de concurs notându-l pe Lupău cu media 8,93, în timp ce doctorița Teaha a primit cu zece sutimi mai puțin, și anume 8,83.
... manager chefliu și abuziv
Același Lupău s-a remarcat la începutul anului trecut prin faptul că în plină pandemie a făcut o petrecere clandestină la o pensiune din Budureasa, încălcând legislația specifică acelei perioade care interzicea astfel de evenimente, la care și-a invitat chiar subalternii, inclusiv o doctoriță ginecolog, care, culmea, era de gardă în acea seară.
Mai târziu, BIHOREANUL a descoperit că în schimbul funcției de manager, Lupău s-a revanșat față de politrucii din Beiuș, angajându-le în spital o mulțime de rude, pe posturi de asistente, registratoare și infirmiere. De exemplu pe o fină şi o prietenă a viceprimarului Balog (care fusese în comisia de concurs), pe sora lui Liviu Lucan (cel care condusese comisia de contestaţii, numit și el apoi de primarul Gabriel Popa în Consiliul de Administraţie al spitalului), pe o verişoară a nevestei primarului, pe o prietenă a fostei viceprimăriţe din Căbești, pe nevasta unui poliţist, etc. În total, circa 30 de persoane!
Stop joc!
După un an și jumătate de când dr. Monica Teaha a contestat în justiție simulacrul de concurs „câștigat” de Lupău, judecătorii Tribunalului Bihor au decis că acesta nu mai poate ocupa funcția de manager, fiindcă n-ar fi avut dreptul să participe la acesta, iar contracandidata sa ar trebui să-i ia locul.
Potrivit minutei disponibile pe portalul instanțelor de judecată, magistrații au „admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Teaha Monica (...) având ca obiect anulare act administrativ și anulare concurs”.
Concret, instanța a anulat parțial procesul-verbal al comisiei de concurs „în ce privește declararea ca admis a dosarului pârâtului Lupău Claudiu”, procesul-verbal de soluționare a contestației depuse de Teaha (care a fost respinsă), procesul verbal ce conținea „dispoziția prin care este declarat admis candidatul cu nr. 01 (pârâtul Lupău Claudiu)”, precum și anunțul „prin care a fost declarat admis la concurs pârâtul Lupău Claudiu”.
Judecătorii Tribunalului au dispus, de asemenea, „reluarea concursului în condiții de legalitate, în sensul eliminării dispozițiilor din actele administrative anulate parțial și din actele administrative anulate în tot, cu consecința emiterii de către comisia de concurs a unui nou proces-verbal privind rezultatele finale ale concursului, în care să fie declarată admisă reclamanta Teaha Monica”.
Din informațiile BIHOREANULUI, pentru că la data concursului Lupău nu îndeplinea una dintre condițiile elementare de participare, neavând absolvite cursuri de management sanitar, ceea ce contravenea atât Legii Sănătății, cât și Regulamentului de concurs, acest detaliu ar fi și în atenția procurorilor, într-o anchetă penală, care i-ar viza și pe membrii comisiei de concurs.
Pus la plată
Pe de altă parte, pentru că Lupău a devenit pârât reconvențional, adică în proces a cerut și el daune morale de 20.000 euro doctoriței Teaha, pretinzând că aceasta l-ar fi defăimat, instanța i-a respins pretenția.
În schimb, a decis ca Lupău să-i achite femeii 5.000 lei pentru plata avocatului, Spitalul Municipal să-i dea tot pentru onorariul avocatului 2.500 lei, iar Primăria Beiuș aceeași sumă.
Nu se leapădă de el
Soluția poate fi atacată cu recurs în următoarele 15 zile și va fi definitivă doar după soluționarea căii de atac, dacă aceasta va fi exercitată, sau, în caz contrar, după expirarea acestei perioade.
Deși căutat de BIHOREANUL, Lupău a refuzat să-și exprime poziția cu privire la o eventuală demisie sau la pierderea procesului. La rândul său, dr. Monica Teaha s-a abținut de la comentarii.
Pe de altă parte, primarul municipiului Beiuș, Gabriel Popa, a declarat că nu intenționează să-l revoce pe Lupău, ci, dimpotrivă, să-l mențină în funcție. „Se va face recurs, bineînțeles că nu îl voi schimba, nefiind o decizie definitivă și irevocabilă”, a spus edilul.
Întrebat ce conduită va avea în situația în care municipalitatea, alături de spital și de Lupău, vor pierde și etapa a doua a procesului, la Curtea de Apel, primarul nu s-a arătat impresionat nici măcar de riscul ca doctorița Teaha să obțină și plata retroactivă a veniturilor salariale aferente funcției de manager pe care nu le-a realizat din martie 2021 până acum. „Rămâne de văzut, dacă va exista un prejudiciu nu va fi al Primăriei. Spitalul are un buget propriu, asigurat de CAS”, a spus Popa.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.