URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2022, 08:00

"Mama" medicilor: O profesoară din Oradea care a ajutat sute de liceeni să devină medici dă meditaţii şi la vârsta de 96 de ani! (FOTO/VIDEO)

'Mama' medicilor: O profesoară din Oradea care a ajutat sute de liceeni să devină medici dă meditaţii şi la vârsta de 96 de ani! (FOTO/VIDEO) SCHIŢELE UNEI VIEŢI. La 96 de ani, Olimpia Mihălceanu (foto) încă se foloseşte de schiţe şi desene făcute chiar de ea pentru a le "cimenta" cursanţilor, cum e şi Debora (dreapta), noţiuni complexe de anatomie 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă se sprijină într-un baston, doamna Mihălceanu ne primeşte stând în picioare, în camera de zi a locuinţei sale din centrul Oradiei. Pe masă are fructe şi dulciuri, căci i-au sosit musafiri, iar alături jurnale, agende şi caieţele din diferite epoci...

Micile jurnale cuprind, de fapt, un "istoric" al tinerilor pe care profesoara i-a pregătit de-a lungul a zeci de ani pentru admiterea la Medicină în centre universitare puternice, unde concurenţa era de cel puţin 10 pe un loc, iar examenele deosebit de dificile. 

Cunoscută ca o "legendă" în rândul celor care visau să îmbrace halatul alb, Olimpia Mihălceanu continuă să predea şi astăzi, la 96 de ani, şi o face cu succes. "Mă simt bine!", răspunde venerabila doamnă întrebării cum e viaţa atât de aproape de centenar. Fiii săi sunt convinşi că pasiunea pentru predat este cea care-o ţine şi acum sprintenă.

Din alte timpuri 

Pe 8 februarie, Olimpia Mihălceanu - de fată Manea - a împlinit 96 de ani! S-a născut în 1926 în Oneşti, care pe-atunci era un sat, în judeţul Bacău, cu mama casnică şi tatăl picher. Când lumea era decimată de al Doilea Război Mondial, se ascundea în podul plin cu fân de soldaţii ruşi, "că împuşcau şi violau". 

Fată harnică, lucra pe lângă casă, dar şi învăţa cu silinţă. A făcut primii ani de şcoală la Oneşti, liceul la Bacău şi facultatea la Bucureşti. Ar fi vrut să fie ea însăşi medic, dar în liceu a ajuns la un profil uman, aşa că nu avea cunoştinţele necesare unei admiteri la Medicină.

Până la urmă, în 1951 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale, secţia Pedagogică, din cadrul Universităţii C.I. Parhon din Bucureşti. A avut noroc cu susţinerea mamei, căci pe acele timpuri nu era de ici, de colo să ajungi de la ţară în Capitală şi, pe deasupra, să urmezi o facultate. Başca, era scump să locuieşti în Bucureşti. "Mama m-a ajutat să fac ce am vrut. Era casnică, dar atât de ageră! Agerimea minţii ei i-o datorez", povesteşte doamna Mihălceanu.

După soţ, la Oradea 

S-a stabilit în Oradea după vreo trei ani, după ce lucrase ca profesor la Liceul de Horticultură din Dragomireşti Vale (jud. Ilfov) şi ca inspector în Ministerul Industriei Alimentare. "Am fost serioasă şi am făcut ordine pe unde am fost", spune femeia. 

O nuanţă care arată rigorile României comuniste e că Olimpia Manea a primit diploma de absolvire a facultăţii abia în 1954: "S-a stabilit că trebuie să învăţăm singuri marxism-leninismul. Doar dacă luai acel examen aveai dreptul să te prezinţi să-ţi iei diploma".

Cum a ajuns la Oradea? Şi-a urmat soţul, pe Ştefan Mihălceanu, medic militar sucevean, care la începutul anilor ’50 fusese repartizat aici. Ulterior, a ajuns colonel şi a condus vreme de un deceniu Spitalul Militar.

I-a ţinut în şah...

Oradea i-a devenit repede casă. Aici şi-au crescut cei doi copii, pe Ştefan şi Viorel, aici şi-a făcut prieteni şi aici a format sute şi sute de elevi. "Am predat biologia ca materie principală şi chimia ca secundară", explică doamna Mihălceanu. 

La scurt timp după sosirea în oraş, Olimpia devenea directoare adjunctă a Liceului Pedagogic de Băieţi (actualul Liceu Greco-Catolic), dar a învăţat şi oameni de seamă ai vremii... care nu aveau nici măcar bacalaureatul. "Au ales 10 profesori de la Pedagogic să ţină cursuri serale pentru marii specialişti din Ministerul de Interne şi Armată. Aveau diplome de specialitate, dar n-aveau diplome de liceu. Predam la colonei, la directorul adjunct al Securităţii... Aşa de severă am fost cu ei! Eram tânără, dar ştiţi cum i-am ţinut în şah?", îşi aminteşte, zâmbind, profesoara. 

Făuritoare de cariere 

A devenit directoare la Liceul nr. 5 (actualul Colegiu Economic), apoi director adjunct la Liceul Alexandru Moghioroş (acum Ady Endre), unde în acei ani erau şi clase cu predare în limba română. Ulterior, a fost mutată la Liceul nr. 2, apoi la Liceul de Chimie Industrială Sinteza, de unde s-a şi pensionat.

Olimpia Mihălceanu avea reputaţie de profesoară implicată şi exigentă. La Sinteza, una dintre eleve i-a fost dr. Carmen Pantiş (foto), medic primar ATI, coordonatoarea programului de transplant în Oradea şi preşedinte al Colegiului Medicilor Bihor. "Doamna dirigintă era plină de energie, obiectivă, directă. Ne ducea în tabere (foto), în vacanţe în Iugoslavia. Era şi severă, foarte exigentă", o descrie doctoriţa, parte a promoţiei 1982. 

De altfel, dr. Pantiş spune că şi-a ales cariera la îndemnul ferm al dirigintei sale. "Fără dânsa nu aş fi făcut Medicina! Eu mă gândeam la genetică, la cercetare. Mi-a spus: fată, bagă-ţi minţile-n cap!", îşi aminteşte doctoriţa. Şi nu doar că a îndemnat-o, ci a şi ajutat-o să se pregătească. Voluntar şi fără pretenţii. Iar dr. Pantiş a fost admisă la Facultatea de Medicină Iuliu Haţieganu din Cluj când concurenţa era de 10-12 candidaţi pe un loc. "Iubesc fiecare zi de muncă şi mulţumesc Divinităţii şi doamnei diriginte că mi-au dat această oportunitate", spune ea acum. 

"Nu vă lăcomiţi!"

După ce, când se apropia de 60 de ani, s-a pensionat, Olimpia Mihălceanu n-a putut să-şi lase menirea de-o viaţă, cea de profesoară. Recunoscută ca un "as" al biologiei, a început să fie căutată de liceeni care voiau să devină medici sau farmacişti şi ştiau că admiterea, mai ales în centre ca Bucureşti, Cluj sau Timişoara, era teribilă. 

I-a primit la ea acasă şi a lucrat doar cu câte un elev pe oră, pregătindu-i pentru examenul de anatomie. Punctualitatea a fost şi este o condiţie esenţială pentru ea, la fel şi seriozitatea. De ce a fost mereu severă? "Pentru că aşa îi formez pentru viaţă: să fie serioşi, să se pregătească şi să lucreze", răspunde doamna Mihălceanu. 

Dar a ştiut şi să le fie apropiată şi uneori chiar confidentă, dându-le sfaturi şi în "probleme de viaţă", de la relaţii de dragoste la recomandări de carieră. "Le-am spus: dragă, nu vă lăcomiţi la bani! E aşa o meserie minunată să vezi că un om se vindecă de munca ta şi-ţi mulţumeşte cu lacrimi în ochi...".

Medici prin lume 

În total - spune nonagenara, ţinând mâna pe caietele în care şi-a notat meticulos toate numele, orele de pregătire şi rezultatele tinerilor - a instruit peste 700 de liceeni pentru admiterea la Medicină "Sunt medici răspândiţi acum în întreaga lume, până în Australia, Canada, nu mai vorbesc de Europa. Copii excepţionali!", zice profesoara. 

Printre cei care i-au fost cursanţi se numără doctori cunoscuţi şi apreciaţi, cum ar fi Liana Antal, Oreste Straciuc, Alexandra Comănescu, Adrian Coţe (foto) şi alţii. Şef al Secţiei de Chirurgie I la Spitalul Judeţean, dr. Coţe spune că atât talentul didactic al profesoarei, cât şi stilul ei strict au contat enorm. "Nu cred că aş fi ajuns student la Medicină în Cluj dacă nu era dânsa. Este extrem de severă, dar asta le face foarte bine viitorilor studenţi". 

Alţi foşti învăţăcei profesează medicina în toate zările. "M-a sunat zilele trecute un fost elev, Claudiu Cozmiuc. Şi-a amintit cum l-am certat când n-a învăţat... Acum e un medic foarte bine cotat în Anglia! Ar mai fi Maria Revilac, o cardiologă splendidă în Germania, Mihai Tabac în Australia, Mariana Cociuba în Franţa...", enumeră profesoara. 

Îşi aminteşte cu drag cum, pe vremuri, după fiecare sesiune de admitere, îi invita pe foştii învăţăcei la o masă festivă. "Pregăteam aici (n.r. arată către sufragerie) o masă mare, bogată. Mâncau, râdeau, se simţeau bine... Când intrau pe uşă, cântau Gaudeamus". De altfel, mulţi o sună sau chiar o vizitează şi acum... 

Profesor nonagenar

Remarcabil - şi probabil unic în România - este că Olimpia Mihălceanu continuă să pregătească şi astăzi liceeni care vor să devină medici! Foloseşte, printre alte materiale, schiţe desenate chiar de ea, cu toate organele, componentele şi sistemele corpului uman. De ce o mai face? "Mintea mea lucrează şi acum, aşa că mi-am păstrat pasiunea", spune profesoara, completată de fiul ei, Viorel (foto): "Cred că asta o şi ţine în viaţă". 

Una dintre cele două tinere cursante de acum este Debora, elevă în clasa a XI-a. "E visul meu să devin doctor. Am aflat de la studenţii de la Medicină că dânsa e cea mai bună profesoară", spune tânăra, pe care doamna Mihălceanu o pregăteşte atât pentru testele grilă specifice admiterii la Cluj, cât şi pentru cele de la Oradea, ţinând, la vârsta sa venerabilă, pasul cu noutăţile din domeniu. 

La 96 de ani, profesoara nu şi-a păstrat doar reputaţia, ci şi rezultatele. Mărturie stă, de pildă, Adina, studentă în anul II la Medicină în Oradea, admisă într-un an cu o concurenţă de 10 candidaţi pe loc. O consiliază şi acum, în studenţie. Înainte să înceapă anul, fosta sa profesoară a sunat-o să-i spună cum să se pregătească. "M-a sfătuit să încep să învăţ din august, pentru Sistemul Nervos. Mă ajută enorm sfaturile dânsei", mărturiseşte Adina. 

Să vezi inima

Cum e să predai aproape de vârsta centenarului? "Ştiţi ce bucuroasă sunt? Mă pregătesc din vreme, le ascult pe fete, le şi iau la rost, dacă nu merge treaba. Le arăt planşele şi le spun: dragile mele, desenele (n.r. schiţele cu fiecare organ şi parte a corpului) trebuie să le memoraţi. Când auzi "inima" (n.r. ca cerinţă la un examen), cu ochii minţii tu trebuie să vezi inima!".

Doamna profesoară spune că nu regretă că nu a devenit ea însăşi medic, aşa cum visa în tinereţe. "M-am măritat cu un medic şi am învăţat multe de la el", se destăinuie, vorbind despre soţul pe care l-a pierdut cu peste două decenii în urmă. Şi, până la urmă, cum a pus umărul la formarea a sute de medici, se poate spune că şi ea a contribuit, din plin, la salvarea multor vieţi... 

(Videoreportaj de Paul Lelea)


O ZI DIN VIAŢĂ
"Zmeii" mamei 

De când a rămas văduvă, în urmă cu 22 de ani, doamna Mihălceanu locuieşte singură şi în bună măsură se descurcă pe cont propriu. Se bazează, ce-i drept, şi pe cei doi fii, Ştefan (67 ani) şi Viorel (66 ani), ambii ajunşi la pensie. "Am noroc de aceşti doi zmei ai mei, aceşti băieţi minunaţi. Vin să mă vadă, mă întreabă: «Mămico, de ce ai nevoie?». Le dau listă şi-mi cumpără ce-mi trebuie, vin să mă ajute prin casă. Mă iubesc şi-mi sunt aproape", spune profesoara, mândră, totodată, şi de nepoţii săi: Raul, Mădălina şi Raluca. Pe Raul chiar ea l-a pregătit pentru admiterea la Medicină, iar acum e stomatolog. 

Dincolo de ajutorul pe care-l primeşte, doamna Mihălceanu se încăpăţânează să rămână activă. Se sprijină în baston ca să umble, dar nu ezită să o facă. Poate să citească fără ochelari, iar rareori, dacă scrisul e prea mic, se ajută cu o lupă. N-a fumat niciodată şi îşi ia mereu medicamentele la timp. 

Cum arată o zi din viaţa sa? "Mă scol la 08.00, îmi fac rugăciunile, iau dejunul, iar apoi încep: Dacă am de spălat, pun la spălat, gătesc, mai cobor scările (n.r. de la etajul întâi) ca să verific corespondenţa şi, aşa, fac puţină mişcare. Mai ies în grădină, iau buruienile cu săpăliga. După amiaza, în unele zile lucrez cu fetele (n.r. cursantele), alteori mă mai uit la televizor, dar şi citesc în fiecare seară. Mai şi cânt romanţe...", se destăinuie venerabila profesoară. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Record național
Cu siguranță a stabilit câteva recorduri naționale, ar trebui consfințite cumva la inspectorat sau într-o altă instituție publică. Este fenomenală. De la mine din clasă, 12 (doisprezece!) pregătiți de dna MIhălceanu au intrat la medicină. Se poate verifica, Liceul nr. 2, promoția 1977.
Postat 17 Februarie 2022, 20:58 de cvm
Cinste...
...Doamna Profesoara si ani multi inainte dar eu eram elav la Liceul 2 si nu imi aduc aminte cu placere de ea. Liceul 2, spre deosebire de alte licee era mai relaxat ca atmosfera, condus la acea vreme de profesoara Maria Copil, o doamna cu vederi mai libertine si mai moderne. In toamna lui '71, clasele de limba romana de la liceul Moghioros au fost transferate la Liceul 2, unde au venit incolonati cu cantec si sub steagul larg desfasurat, purtat de Doamna Mihalceanu, venita pe post de director adjunct!! Din primul moment, a dat jos disciplina din podul liceului si s-a erijat in "Titi Duru'" perturband atmosfera cu care eram obisnuiti si care nu afecta cu nimic prestigiul liceului!! Erau chestii care o deranjau de cum a venit si voia sa schimbe totul pre voia dumneaei!! Una dintre "pasiunile" ei era sa trimita baietii pe care "punea pleoapa", sa se tunda zero adica "kopasz", lucru pe care eu, daca as fi avut un fiu elev la "doi" l-as fi reclamat pana "in panzele albe" sau chiar as fi actionat in justitie, fiind un abuz de netolerat!! Dar, deh, la acea vreme, elevul era "nimeni de nicaieri" si tovarasul/tovarasa profesoara era (un fel de) Dumnezeu!! Nu contest calitatea profesionala a doamnei OM pentru ca, din fericire, nu am avut-o ca profesoara si am avut norocul sa absolv liceul nu multa vreme dupa venirea ei!! La multi ani, Doamna Prof. Olimpia Mihalceanu!!! Amintirile mele din Liceul 2 sunt, preponderent, placute si nu m-am orientat catre medicina...
Postat 17 Februarie 2022, 17:46 de AnaConda
D-nei prof. Mihalceanu Olimpia
D na prof., fiica mea isi doreste sa devina medic pediatru, este in clasa a VI-a si nu stiu nici eu si nici ea, cum ar trebui sa se organizeze si cum ar trebui sa se pregateasca pentru a putea fi admisa la UMF si a ajunge un viitor medic? V-as fi recunoscatoare daca ati putea macar sa ne dati un telefon si sa o ghidati ca sa stie ce si cum sa invete inca de acum - 0722847694, suntem din Ploiesti. Va multumim si va dorim multa sanatate si ani multi sa mai pregatiti multi elevi care isi doresc sa ajunga medici!
Postat 17 Februarie 2022, 16:02 de saratoma
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON