URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2021, 19:38

Make it in Oradea! Apel de proiecte pentru IT-iştii care au soluţii de tip smart-city la problemele oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

IT-iştii care au în diferite faze de dezvoltare soluţii de tip smart-city pentru problemele oraşului le pot înscrie la finanţare în cadrul programului Make it in Oradea finanţat de municipalitate.

O idee de 5.000 de euro

Câştigătorii selecţiei vor avea acces la finanţări în valoare de până la 5.000 euro, precum şi sprijin pentru dezvoltarea şi implementarea ideii avute.

"Solicităm participarea tinerilor la acest apel de proiecte. Săptămâna viitoare vrem să avem cât mai multe soluţii sau aplicaţii din care să putem alege", a declarat joi city-managerul Mihai Jurca, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul ADLO.

Acesta este al treilea apel de proiecte organizat în cadrul programului, după ce în luna decembrie 2020 au fost organizate proceduri de selecţie similare dedicate studenţilor, iar apoi specialiştilor în IT.

"De data aceasta ne dorim să încurajăm dezvoltarea de soluţii smart-city. Oradea poate fi un oraş care nu doar să implementeze soluţii, ci să vină cu soluţii proprii", a declarat directorul de program David Achim.

Bani şi îndrumare...

Concurenţii îşi pot înscrie proiectele pe site-ul makeitinoradea.ro până pe data de 16 martie şi le vor putea susţine în cadrul unui eveniment online care va avea loc pe 18 martie de la ora 17.

"Ideile vor fi pre-analizate, se va lua legătura cu fiecare concurent pentru a ne asigura că ideea este potrivită şi li se vor oferi detaliile necesare pentru a putea susţine o prezentare. Fiecare participant va avea 4-5 minute pentru prezentare, iar membri juriului vor avea la dispoziţie 2-3 minute pentru întrebări", a declarat directorul de program.

Interviurile din 18 martie reprezintă doar faza de preselecţie. "Într-o etapă ulterioară va urma faza de selecţie şi de premiere cu 5.000 euro a echipelor care au reuşit să creeze ceva mai solid. Acestea vor intra într-un program de incubare 5 luni, iar la final vor primi o finanţare mai solidă atât prin program, cât şi cu ajutorul investitorilor pe care vrem să îi atragem", a spus Achim.

"Realizează-te în Oradea"

Potrivit directorului de program, juriul caută idei cât mai originale la orice tip de probleme cu care un oraş se poate confrunta, cum ar fi gestionarea inteligentă a sistemului de parcări, managementul traficului, sisteme de control acces şi altele.

La apelul de proiecte pot participa concurenţi din întreaga lume, nu neapărat profesionişti în domeniul IT, condiţia principală fiind să aibă idei inovatoare în domeniu.

Potrivit directorului ADLO, Alina Silaghi, programul Make it in Oradea beneficiază de un buget în valoare de 300.000 euro pe an.

Până acum prin intermediul acestuia s-au plătit 36 de burse în valoare de 200 lei pe lună elevilor de liceu cu profil matematică-informatică cu medii de peste 8,5, s-a asigurat cazare şi masă pentru studenţii de profil IT şi s-au acordat scutiri de impozite unor companii de profil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON