URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2021, 08:42

Mai puţini elevi, mai puţine clase. Liceele din Bihor vor avea, în toamnă, mai puţini boboci

Mai puţini elevi, mai puţine clase. Liceele din Bihor vor avea, în toamnă, mai puţini boboci foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a transmis Ministerului Educaţiei forma finală a planului de şcolarizare propus pentru anul şcolar următor, care prevede ca liceele din judeţ să aibă mai puţine clase de-a IX-a decât în actualul an şcolar.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de IŞJ Bihor, în prezent şcolile din Bihor au 198 de clase de-a IX-a, în timp ce propunerea transmisă la Bucureşti este ca din toamnă colegiile şi liceele să aibă 180 de clase.

Generaţia "pregătitoare" ajunge la liceu

Scăderea este cauzată de faptul că numărul elevilor care acum învaţă în clasa a VIII-a este mult mai mic, fiind vorba de generaţia de elevi care au început şcoala în 2012, când s-a înfiinţat clasa pregătitoare. Atunci, părinţii au putut decide dacă îşi înscriu copiii în vârstă de 6 sau 7 ani în clasa I sau în clasa zero. Drept urmare, generaţia de elevi care acum sunt în ultimul an de gimnaziu s-a subţiat semnificativ, chiar dacă diferenţele demografice nu au fost uriaşe în Bihor.

"Dacă de la un nivel de clasă la altul nu s-au constatat fluctuaţii considerabile în ceea ce priveşte efectivele, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectivele clasei a VIII-a din anul şcolar curent. Faţă de generaţia anterioară, datorită faptului că acum opt ani a existat posibilitatea de înscriere atât în clasa pregătitoare, cât şi în clasa I, actuala generaţie de elevi din clasa a VIII-a cuprinde un număr mai mic la nivel judeţean cu aproximativ 1.100 elevi", se arată în comunicatul IŞJ.

Inspectoratul nu a comunicat care sunt, concret, modificările faţă de planul de şcolarizare din acest an sau faţă de ce au propus şcolile.

Teoretic vs. Tehnic

Pe lângă numărul mai mic de elevi, IŞJ Bihor a trebuit să ţină cont în propunerea planului de şcolarizare şi de ţintele asumate de România în Programul Europa 2020 (n.r. strategia UE de redresare economică), care prevăd că, la nivel naţional, 40% din clasele liceelor vor fi de învăţământ teoretic şi vocaţional, iar 60% profesional şi tehnic. Aceste din urmă clase se înfiinţează la solicitarea operatorilor economici.

De asemenea, IŞJ Bihor susţine că a ţinut cont de "particularităţile demografice şi geografice, de pontenţialul de dezvoltare socio-economică, corelate cu posibilităţile de inserţie socio-profesională atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean".

"Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor este preocupat de dezvoltarea unui învăţământ de calitate, dar şi de asigurarea egalităţii de şanse pentru toţi elevii, indiferent de limba de predare şi mediul de provenienţă", a mai transmis instituţia.

După ce va fi aprobat de Ministerul Educaţiei, planul de şcolarizare va fi postat pe site-ul IŞJ Bihor, astfel că elevii şi părinţii vor putea vedea câte clase de-a IX-a va avea fiecare colegiu sau liceu şi ce specializări vor avea acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Incompetenti
Incompetenta marca ISJ care nu stie decat sa taie,nu a invatat sa si adune!
Postat 01 Februarie 2021, 20:11 de utilizator1
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON