Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a transmis Ministerului Educaţiei forma finală a planului de şcolarizare propus pentru anul şcolar următor, care prevede ca liceele din judeţ să aibă mai puţine clase de-a IX-a decât în actualul an şcolar.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de IŞJ Bihor, în prezent şcolile din Bihor au 198 de clase de-a IX-a, în timp ce propunerea transmisă la Bucureşti este ca din toamnă colegiile şi liceele să aibă 180 de clase.
Generaţia "pregătitoare" ajunge la liceu
Scăderea este cauzată de faptul că numărul elevilor care acum învaţă în clasa a VIII-a este mult mai mic, fiind vorba de generaţia de elevi care au început şcoala în 2012, când s-a înfiinţat clasa pregătitoare. Atunci, părinţii au putut decide dacă îşi înscriu copiii în vârstă de 6 sau 7 ani în clasa I sau în clasa zero. Drept urmare, generaţia de elevi care acum sunt în ultimul an de gimnaziu s-a subţiat semnificativ, chiar dacă diferenţele demografice nu au fost uriaşe în Bihor.
"Dacă de la un nivel de clasă la altul nu s-au constatat fluctuaţii considerabile în ceea ce priveşte efectivele, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectivele clasei a VIII-a din anul şcolar curent. Faţă de generaţia anterioară, datorită faptului că acum opt ani a existat posibilitatea de înscriere atât în clasa pregătitoare, cât şi în clasa I, actuala generaţie de elevi din clasa a VIII-a cuprinde un număr mai mic la nivel judeţean cu aproximativ 1.100 elevi", se arată în comunicatul IŞJ.
Inspectoratul nu a comunicat care sunt, concret, modificările faţă de planul de şcolarizare din acest an sau faţă de ce au propus şcolile.
Teoretic vs. Tehnic
Pe lângă numărul mai mic de elevi, IŞJ Bihor a trebuit să ţină cont în propunerea planului de şcolarizare şi de ţintele asumate de România în Programul Europa 2020 (n.r. strategia UE de redresare economică), care prevăd că, la nivel naţional, 40% din clasele liceelor vor fi de învăţământ teoretic şi vocaţional, iar 60% profesional şi tehnic. Aceste din urmă clase se înfiinţează la solicitarea operatorilor economici.
De asemenea, IŞJ Bihor susţine că a ţinut cont de "particularităţile demografice şi geografice, de pontenţialul de dezvoltare socio-economică, corelate cu posibilităţile de inserţie socio-profesională atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean".
"Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor este preocupat de dezvoltarea unui învăţământ de calitate, dar şi de asigurarea egalităţii de şanse pentru toţi elevii, indiferent de limba de predare şi mediul de provenienţă", a mai transmis instituţia.
După ce va fi aprobat de Ministerul Educaţiei, planul de şcolarizare va fi postat pe site-ul IŞJ Bihor, astfel că elevii şi părinţii vor putea vedea câte clase de-a IX-a va avea fiecare colegiu sau liceu şi ce specializări vor avea acestea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.