Oradea este pregătită pentru venirea zăpezii! Operatorul de salubritate RER Vest a trecut cu brio de inspecţia de iarnă a Primăriei, viceprimarul Marcel Dragoş constatând că toate cele 25 de utilaje echipate pentru deszăpezire sunt funcţionale şi îndeplinesc condiţiile impuse de municipalitate.
Utilaje mai multe şi mai moderne
"Ca o noutate, în cursul acestui an a fost semnat un nou contract, prin care RER Vest avea obligativitatea să îndeplinească anumite condiţii referitoare la normele de poluare a utilajelor. Are azi un număr de 25 de utilaje, cu trei mai multe faţă de anul trecut, şi toate respectă normele de poluare Euro 4, Euro 5 şi Euro 6", a declarat viceprimarul, la finalul inspecţiei.
Pentru a îndeplini obligaţia contractuală de a scoate pe străzi utilaje cât mai nepoluante, RER Vest a înlocuit o mare parte dintre cele vechi. "Din flota de anul trecut, am fost nevoiţi să înlocuim mai bine de jumătate. 16 utilaje au fost înlocuite pentru că nu mai respectau norma de poluare, astfel încât astăzi toate cele 25 de utilaje respectă această condiţie", a declarat Florin Gontariu, directorul general tehnic-investiţii al RER Vest.
O parte dintre noile utilaje au fost cumpărate de companie, iar altele închiriate de la firme de profil. Toate autospecialele sunt multifuncţionale, astfel încât pot deopotrivă să împrăştie materiale antiderapante şi să pluguiască zăpada.
O altă obligaţie contractuală a RER Vest a fost ca minimum 10% dintre utilaje să aibă tracţiune 4X4. "Ar fi însemnat trei utilaje, noi dispunem de şase, care vor fi folosite în zonele mai dificile din oraş", a mai spus Gontariu.
O singură încărcare, mai multe străzi
Dintre cele 25 de utilaje, şapte sunt de mare capacitate, putând transporta câte 8 metri cubi de materiale antiderapante, şi vor fi folosite pe arterele principale din oraş, cu patru benzi, unde maşinăriile pot acţiona în tandem.
În total, autospecialele RER Vest au o capacitate cumulată de materiale antiderapante de 182,5 tone, cu 16% mai mare decât în iarna trecută. "Capacitatea actuală ne permite ca, dintr-o singură încărcare, să acoperim aproximativ 80% din Urgenţa 1, ceea ce înseamnă un timp de răspuns foarte bun, nefiind necesară a doua sau a treia alimentare pentru a acoperi această categorie", a precizat directorul RER Vest.
Aşa cum prevede programul de măsuri aprobat de Consiliul Local, la apelul Poliţiei Locale Oradea, RER Vest va interveni întâi pe străzile principale din oraş, cuprinse în Urgenţa 1, apoi pe cele din cartiere (Urgenţa 2), continuând cu restul arterelor asfaltate (Urgenţa 3) şi finalizând pe străzile nemodernizate (Urgenţa 4).
RER Vest are şi un stoc de materiale antiderapante pregătit, mai precis 2.000 de tone de sare, 300 tone de nisip şi aproximativ 8.000 kg clorură de magneziu (fulgi), care va fi folosită în Piaţa Unirii. De asemenea, compania are pe stoc 37.000 de litri de clorură de calciu, soluţie care se va folosi în zonele pavate.
Prevenţia, cea mai bună
Viceprimarul Marcel Dragoş a spus că, din punctul său de vedere, Oradea este bine pregătită pentru iarnă. "Utilajele arată mai bine ca niciodată, sperăm că nu vor fi probleme deosebite, să nu fie o iarnă capricioasă", a declarat edilul.
De asemenea, şi directorul RER Vest a subliniat că societatea şi-a făcut temele. "Eu zic că suntem mai bine pregătiţi decât am fost vreodată până acum. Cât de bine rămâne să demonstrăm", a spus Gontariu.
Acesta a precizat că succesul intervenţiilor depinde de momentul în care sunt făcute. "O lecţie pe care am învăţat-o foarte bine în ultimele două sezoane este lecţia prevenţiei. Dacă primii fulgi de zăpadă găsesc materialul antiderapant pe sol, intervenţia este mult mai rapidă, nu mai apar blocaje în trafic, zăpada nu apucă să se depună, nu se creează acea peliculă alunecoasă. Dacă, în schimb, prevenţia nu e făcută la momentul oportun şi intervenim după ce un anumit strat de zăpadă s-a depus şi autovehiculele apucă să o taseze, intervenţia presupune un timp mai mare", a explicat directorul.
RER Vest a asigurat şi resursa umană necesară intervenţiilor, având 235 de angajaţi implicaţi în deszăpezire, dintre care 41 de şoferi şi 194 de muncitori care vor interveni manual, cu precădere în staţiile de transport în comun, în intersecţii şi pe trecerile de pietoni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.