URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2021, 19:28

Mai multe orădence au preluat rolul de dansatoare anti-violenţă în Piața Ferdinand (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor a fost marcată şi la Oradea. Organizația de femei a filialei locale UDMR a organizat, joi după amiaza, un flashmob în cadrul căruia circa 40 de femei de toate vârstele au dansat timp de câteva minute pe piesa "Jerusalema", spre mirarea trecătorilor.

Dansul anti-violență

Circa 40 de femei de toate vârstele au dansat timp de câteva minute pe piesa "Jerusalema", care a devenit populară încă din 2020, alături de o coregrafie, reprodusă de diferite grupuri din mai toată lumea. Flashmob-ul a fost coordonat de multipla campioană naţională la dans, în prezent antrenoare și co-fondatoare a academiei de dans Stephany, Noémi Tóth.

„Organizația de femei UDMR a pornit campania «Neeem!» (n.r. Nuuu!) de combatere a violenței împotriva femeilor în anul 2017. De atunci, filiala Oradea organizează în fiecare an un flashmob pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen și a căuta pârghiii de combatere a lui”, a declarat pentru BIHOREANUL, consilierul local Pető Dalma Csilla, unul dintre organizatorii flashmob-ului.

Printre dansatoarele anti-violență s-au numărat eleve ale liceelor Ady Endre și Szacsvay Imre, dar și udemeriste cu funcții publice, care au ținut să dea exemplu, precum directoarea Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, sau directoarele adjuncte ale DGASPC și DJTS Bihor, Szántó Ildikó și Bokor Ágota.

„Violența împotriva femeilor este una dintre cele mai răspândite forme de încălcare a drepturilor omului și afectează femei din toată lumea indiferent de rasă, avere sau nivel de instruire”, a spus Pető.

Acasă, în pericol

Ziua pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor a fost stabilită în anul 2000 de Organizația Națiunilor Unite pentru data de 25 noiembrie.

Potrivit statisticilor oficiale, în contextul izolării impuse de pandemia de COVID-19, tot mai multe femei au devenit în ultimii doi ani victime ale violenței în familie, propria locuință devenind pentru ele unul dintre cele mai periculoase locuri.

În primele cinci luni ale anului 2021, în România s-au înregistrat 5.150 de cazuri de violență domestică în urma cărora peste 600 de femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice.

Datele colectate de Centrul Filia, organizație non-guvernamentală care militează pentru drepturile femeilor, arată că numai în primele opt luni ale anului acesta în România au fost ucise de către unul dintre membrii familiei 33 de femei, numărul victimelor urcând la 400 în ultimii opt ani.

Numărul ordinelor de protecție a crescut, în același interval, pentru al treilea an consecutiv la peste 7.000 din care circa o treime au fost încălcate de agresori.

La fel, un raport al Comisiei Europene publicat în martie 2021 arăta că începând cu primăvara anului 2020 numărul actelor de violență domestică a crescut simțitor cu procente între 20% în Lituania și cu 32% în Franța.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Peto Csilla ... bravo!
Tinerețe fără bătrânețe la femeia asta de ispravă.
Postat 26 Noiembrie 2021, 13:43 de KP
Unde este pace si lui Dumnezeu ii place
Un dans bine ales. Ar trebui învățat de toate femeile ai căror parteneri sunt cu nervii la pamint de ex. din cauza pandemiei.
Postat 25 Noiembrie 2021, 21:06 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON