URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2020, 15:00

Mai bine la ghişeu! Sute de tineri admişi la Universitatea din Oradea stau la o coadă uriaşă, ca să-şi plătească taxele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi pot plăti şi online sau prin virament bancar, luni la prânz sute de tineri admişi la facultăţile Universităţii din Oradea stăteau la o coadă uriaşă, întinsă în campusul studenţesc, pentru a-şi plăti la ghişee taxele de confirmare a locului pe care au intrat.

Înainte de a deveni studenţi cu acte în regulă, ei trebuie să plătească o taxă de înmatriculare (100 de lei), dar şi prima tranşă a taxei de şcolarizare, dacă au fost admişi pe un loc cu taxă. Chiar dacă au cunoştinţe digitale, când vine vorba de plăţi, se vede că viitorii studenţi preferă modul „tradiţional”, adică banii cash.

În timp ce aşteaptă încolonaţi în campusul Universităţii, tinerii mai uită şi de regulile obligatorii pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid-19: distanţarea fizică şi purtarea măştii.

Imagini transmise de o cititoare a BIHOREANULUI arată că viitorii studenţi stau răbdători, unii lângă alţii, începând din faţa pavilionului I, unde este Biroul Taxe, până lângă sediul Facultăţii de Litere. Mulţi dintre ei şi-au tras măştile în barbă, chit că regulamentele Universităţii prevăd că toţi cei care intră în campus trebuie să poarte mască de protecţie. Ei vorbesc între ei, cei mai mulţi fără să ţină cont de cât de apropiaţi sunt.

Unul dintre portarii Universităţii patrulează pe lângă ei, le cere să-şi pună măştile şi să stea la distanţă mai mare, dar fără prea mult succes. Totodată, bărbatul le reaminteşte că pot plăti taxele de la distanţă, însă, din nou, fără folos.

Cel mai probabil, mulţi dintre viitorii studenţi ai Universităţii nu au încă un card propriu, cu care să facă plăţi online şi, dacă nici părinţii lor nu se descurcă cu plăţile prin internet, preferă să achite taxele direct la ghişeele din campus. Mai ales că, oricum, au de făcut un drum spre facultăţi!

„Conform metodologiei Ministerului Educaţiei, pentru ca studenţii să confirme locul pe care au fost admişi, este necesară diploma de Bacalaureat în original, care trebuie depusă la facultate sau transmisă prin Poştă. Prea mulţi tineri admişi aduc diploma la secretariate şi, cu această ocazie, plătesc şi taxa de confirmare”, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, Vasile Aurel Căuş, preşedintele comisiei de admitere din Universitate.

Pentru a reduce timpii de aşteptare, toate cele patru ghişee de plată ale Universităţii funcţionează.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La UO se preferă cashul.
Dă mai bine în fața administrației.
Postat 27 Iulie 2020, 17:49 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON